POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
12 Eylül 2021 Pazar - 10:47

Çeşme'de yıkım kararı: Acun Ilıcalı ve Mesut Özil'in de evi var

Alaçatı'da inşa edilen ve içlerinde Acun Ilıcalı ile Mesut Özil'in de villasının olduğu lüks projedeki kaçaklar için Koruma Kurulu'ndan yıkım kararı çıktı.

Çeşme de yıkım kararı: Acun Ilıcalı ve Mesut Özil in de evi var

Televizyoncu Acun Ilıcalı ve futbolcu Mesut Özil’in ultra lüks villalarının da yer aldığı Çeşme Alaçatı’da Veryeriler İnşaat tarafından yapılan gayrimenkul projesiyle ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu dikkat çeken bir karar aldı.

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, Koruma Kurulu, 4460 ada 6 parselde yer alan 2700 metrekarelik arazi üzerinde yükselen villalarda onaylı projeye aykırı olarak inşa edilen bölümlerin yıkılmasını istedi.

9. MADDEYE İŞARET EDİLDİ

Arazi üzerinde yükselen taşınmazlara ait imar barışı çerçevesinde alınan iki yapı kayıt belgesinin iptal edildiğine dikkat çeken Koruma Kurulu, 2020 yılından bu yana izinsiz uygulamaların yapılmaya devam ettiğine dikkat çekerek sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Kral mezarlarının yer aldığı arkeolojik SİT alanına inşa edilen villaların onaylı projesine farklı bir şekilde yapıldığı belirtilen kararı İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 31 Temmuz 2021 tarihinde aldı.

Kurul, yıkım ve suç duyurusu kararı için 2863 sayılı yasanının 9. maddesine işaret etti. Söz konusu maddede, “Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşaî ve fizikî müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işler inşaî ve fizikî müdahale sayılır” yazıyor.

CEZASI NE KADAR?

2863 sayılı yasanın 65’inci maddesinde bu suça şu ceza öngörülüyor: “Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.”

GÖZLER ÇEŞME BELEDİYESİ’NDE

Projedeki usulsüz yapılaşmaya karşı mücadele veren Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş konuyla ilgili olarak SÖZCÜ’ye şunları söyledi: “Dernek olarak 6 yıldır bu dosya ile ilgileniyoruz. Koruma Kurulu kararıyla inşaata başlanmış ise bir milimetre dahi oynama yapılamaz, burada arazisinin yüzde 80’ine kadar alan işgal etmiş yapılar var, normal şartlarda asla yüzde 30’u geçemezsiniz.

Burada geçtiğimiz mart ayından bu yana aykırılıkların kaldırılması talep ediliyor, bununla ilgili olarak Koruma Kurulu iki karar almış. Ancak, kanun hükümleri ve idari yaptırımlar henüz devreye sokulmadı. Yıkım işlemlerinin akıbetini öğrenmek için Çeşme Belediyesi’ne başvurduk. Eğer 15 gün içinde cevap gelmezse suç duyurusunda bulunacağız.

Bizler kültür ve tabiat varlıklarını koruyamayacak isek bu kanunlar hangi uyruktaki vatandaşlar içim geçerli bilmek isteriz, öyle ise bildiğimiz tüm yasalar yürürlükten kaldırılmalı, her isteyen istediğini yapmalı.”

 
Seferihisar'da kurtuluş günü şöleni
 
Safra kesesi taşları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversiteyi kazanan otizmli Hüseyin burs desteği bekliyor!
Eğitim hayatı boyunca maruz kaldığı ötekileştirme ve ailesinin yaşadığı ...
Aşısızların Passolig oyunu turnikede bitti!
İstanbul’da oynanan lig maçlarına, başkalarına ait HES kodu entegrasyonu ...
İdlib'de ağır yaralanan asker şehit oldu
Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen terör saldırısında ağır yaralanan ...
 
Silah ruhsatı yönetmeliği değişti
Kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin engellenmesi için yeni bir adım ...
Erbil Havalimanı'na saldırı: İHA'larla hedef alındı
Irak'ın Erbil kentindeki ABD askerlerinin de bulunduğu Uluslararası Erbil ...
İzmir'de 2 feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı
Buca ilçesinde otomobilin taksiyle çarpışması sonucu 1 kişi hastanede ...
 
Ormanda acı son: Sırtındaki tüfek ateş aldı
Bornova ilçesinde, Suriye uyruklu Hüseyin Elmuhammed (55), ormanda ölü ...
Karşıyaka'da korkutan yangın
Karşıyaka ilçesinde orman yangını çıktı. Yangın uzun uğraşları sonunda sabah saatlerinde söndürüldü.
Ege Denizi'nde korkutan deprem
Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri