POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
14 Ağustos 2021 Cumartesi - 10:50

Çin'den DSÖ'nün 'inceleme' çağrısına ret

DSÖ'nün ilk corona virüs vakalarına ilişkin verileri paylaşma çağrısını Çin reddederek, virüsün kaynağını bulma konusunda "siyasi" çabalar yerine "bilimsel" çabaları tercih ettiğini bildirdi.

Çin den DSÖ nün  inceleme  çağrısına ret

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip corona virüsün kaynağının araştırılması için ilk corona virüs vakalarına dair verileri paylaşması için Çin'e çağrıda bulundu.

DSÖ, bu bilgilere erişimin ilerideki araştırmalar için "kritik önem" taşıdığını, virüsün laboratuvar kazası ile yayılmış olabileceği teorisinin de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

DSÖ'nün çağrısını reddeden Çin, virüsün kaynağını bulma konusunda "siyasi" çabalar yerine "bilimsel" çabaları tercih ettiğini bildirdi.

"Siyasi izlemeye karşıyız" diyen Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ma Zhaoksu, corona virüsün kaynağı konusunda "bilimsel izlemeyi desteklediklerini" vurguladı.

DSÖ heyetinin yaptığı incelemeler sonrasında Ocak ayında yayımlanan rapora işaret eden Bakan Yardımcısı, virüsün kaynağı konusunda yeni incelemelere de karşı çıktı.

"ÇİN İŞ BİRLİĞİNİ ASLA REDDETMEDİ"

Ma Zhaoksu, "DSÖ ve Çin'in ortak raporunun sonuçları ve tavsiyeleri uluslararası toplum ve bilim çevreleri tarafından kabul edildi. Gelecekte gerçekleştirilecek küresel bir izleme, yeni bir rapora başlayarak değil ancak mevcut rapora dayanarak oluşturulabilir" dedi.

Bakan Yardımcısı, "Çin, Covid-19'un kaynağını bulma çalışmalarında iş birliğini asla reddetmedi, sadece böyle bir araştırmanın politikleştirilmesini reddetti" ifadelerine vurgu yaptı.

2021 yılının Ocak ayında uluslararası uzmanlardan oluşan DSÖ heyetinin ilk raporu Çin ve DSÖ ortaklığında hazırlanmış, virüsün kaynağına yönelik bir sonuç elde edilememişti. Söz konusu raporda, virüsün başka bir hayvan aracılığıyla yarasalardan insanlara geçmiş olmasının en olası senaryo olduğunu, Wuhan'da viroloji laboratuvarından sızmış olmasının "oldukça olasılık dışı" göründüğü açıklanmıştı.

Wuhan'da ilk görüldüğünden beri 4 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan, ekonomileri felç eden yeni tip corona virüsün kaynağını bulmak için yürütülen çabalar, Pekin'in üzerinde baskı yaratıyor. Çin'in ülke dışından araştırmacılara isteksiz yaklaşması ise uzmanları "virüsün bir laboratuvardan sızmış olabileceği teorisini" düşünmeye daha açık hale getiriyor.

"DAHA FAZLA VERİYE İHTİYAÇ VAR"

ABD Başkanı Joe Biden, Mayıs ayında virüsün kaynağına dair ayrı bağımsız bir araştırma yürütülmesini talep etmişti. DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus de, ilk gerçekleştirilen incelemenin yeterince kapsamlı olmadığını ifade etmiş, daha fazla veri ve çalışmaya ihtiyaç duyulacağını belirtmişti.

DSÖ'nün geçen ay incelemenin ikinci aşamasının Wuhan'daki laboratuvarın da denetimini içermesi gerektiği yönündeki açıklaması, Pekin'in tepkisine yol açmış, Çin Sağlık Bakanı Yardımcısı Zeng Yiksin açıklamayı "ortak akla saygısızlık ve bilime karşı kibir" olarak nitelendirmişti.

"İLK KEZ BİR LABORATUVAR ÇALIŞANI ENFEKTE OLMUŞ OLABİLİR"

DSÖ'den Wuhan'a giden heyetin başkanı Danimarkalı bilim insanı Peter Ben Embarek, Danimarka kamu televizyonu TV2'ye yaptığı açıklamada, Wuhan'daki hayvan pazarına yakın olan laboratuvarın güvenlik standartları konusunda endişeleri olduğunu belirtti.

"Beni en çok endişelendiren hayvan pazarının yakınındaki laboratuvar" diyen Embarek, bir laboratuvar çalışanının örnekleri alırken enfekte olmuş olabileceğinin güçlü varsayımlar arasında bulunduğunu belirtti. Embarek, yarasaların Wuhan bölgesinden olduğu konusunda şüpheleri olduğunu, yarasalara yaklaşmış olabilecek insanların Wuhan laboratuvarında çalışanlar olabileceğini söyledi.

Koronavirüsün kaynağı konusunda bağımsız incelemeler yapılması için çabalayan bir girişimin lideri olan Jamie Metzl, Embarek'in değerlendirmelerinin ezberleri bozduğunu, daha önce laboratuvardan sızmış olma ihtimalinin "olasılık dışı" olarak nitelendirmesinin "utanç verici" olduğunu ifade etti.

 
Soyer duyurdu: İzmir'e yeni tramvay hattı
 
Göztepe'de Karaman'dan 'biz hazırız' mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklarda bulaş riski yüzde 47 daha az
Covid-19 vaka sayıları artarken yüz yüze eğitimin başlayıp başlamayacağı ...
Son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 13 Ağustos 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
VLP aşısında faz 2 aşılamaları tamamlandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Faz-1 aşamasında kendisinin ...
 
İzmir'de sağlık çalışanları üzerinde yapılan araştırma 3. doz aşının önemini ortaya koydu
Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde 548 sağlık çalışanı üzerinde yapılan ...
Son 24 saatte vaka sayısı 26 binin üstünde
Türkiye'nin 10 Ağustos 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Uğur Şahin'den varyant açıklaması
BionTech CEO'su Uğur Şahin, geliştirdikleri aşının mevcut varyantlara ...
 
Son 24 saatte 117 can kaybı, 23 bin 731 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte 245 bin 253 Kovid-19 testi yapıldı, 23 bin 731 ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 8 Ağustos 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Buna ...
Kalsiyumun fazlası zarardır
Kandaki kalsiyum miktarının normalden yüksek olmasına hiperkalsemi denir. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri