POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
8 Mayıs 2023 Pazartesi - 10:40

DEÜ'den Körfez'de kritik mesai: Fayların röntgeni çekilecek!

İzmir Körfezi’nde yürütülen ilk ve en kapsamlı deniz sismiği çalışmasını başlatan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), proje ile aktif ve gömülü fayların varlığının, uzanımının ve Körfez’in mevcut tektonik yapısının ilk kez ortaya konulmasını hedefliyor.

DEÜ den Körfez de kritik mesai: Fayların röntgeni çekilecek!

Türkiye’nin saygın bilim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir Körfezi’nde yürütülen ilk ve en kapsamlı deniz sismiği çalışmasına başladı.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öncülüğünde yürütülen “İzmir Körfezi’nin Tektonik ve Stratigrafik Yapısının Sismik Verilerle Araştırılması” isimli proje kapsamında, deniz jeofiziği verileri ışığında İzmir iç ve dış körfezindeki aktif ve gömülü fayların varlığının, uzanımının ve Körfez’in mevcut tektonik yapısının ilk kez ortaya konulması hedefleniyor. DEÜ’lü uzmanlar daha önce de, İzmir Foça-Karaburun açıklarında yaptığı sismik araştırmalarla İzmir Körfezi’ndeki yeni fayların varlığını kamuoyu ile paylaşmıştı.

BİN KİLOMETRELİK ALAN TARANACAK
Yürütülen bilimsel araştırma kapsamında DEÜ’nün Piri Reis adını taşıyan araştırma gemisi ile 10 gün sürecek çalışma gerçekleştirileceğini ifade eden proje ekibinden Prof. Dr. Derman Dondurur, “Veri toplama çalışması, Enstitümüz Deniz Jeofiziği bölümünde görevli altı kişilik bilimsel ekip tarafından yürütülmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi öz kaynakları ile desteklenen çalışmamız kapsamında, toplam bin kilometre civarında sismik veri toplanması öngörülüyor. Elde edilecek yeni sismik verilerle, halen tartışmalı olan bölgenin aktif tektoniği ve fayların mekanizmaları ile uzanımları ortaya konulacaktır. Projede toplanacak yüksek ayrımlı sismik veriler, İzmir dış körfezinde daha derinlerdeki gömülü fayların uzanımını ilk kez ortaya çıkaracak. Bu veri, İzmir için yapılacak deprem modellemeleri, İzmir deprem senaryosu ve deprem master planı çalışmaları için oldukça önemli ve gerçek bilgiler temin edecektir” dedi.

AKTİF FAYLAR BELİRLENECEK
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ındepremlere yönelik hassas yaklaşımının İzmir Körfezi’nin faylarının haritalanması projesinin hayata geçirilmesini hızlandırdığını belirten Prof. Dr. Dondurur, “İzmir metropol alanı ve çevresi, geçmiş dönemde yoğun deprem etkinliğine sahne olmuş, tarihsel dönemde 6.5 ve üzerinde depremlerin ciddi şekilde hasar verdiği birinci derece deprem bölgesidir. Bu anlamda, bölgeyi etkileyebilecek fayların varlığı, uzanımı, aktif olup olmadıkları, olası hareket mekanizmaları ve karadaki aktif faylarla olan olası ilişkisinin araştırılması ve ortaya konulması önem taşımaktadır. Ekim 2020 Samos ve Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaşanan can kayıpları sonrası, Dokuz Eylül Üniversitesi, yaşadığımız şehrin deprem riskinin araştırılması konusunda üzerimize düşen görevleri yerine getirme konusunda hızlıca aksiyon almış bulunuyor” ifadelerini kullandı.

DEPREM GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ
Çalışma sonucunda elde edilecek verilerin önemine değinen Dondurur, “Proje ekibimiz şahsımın dışında Proje Koordinatörümüz Arş. Gör. Dr. Aslıhan Nasıf ve ekip üyelerimiz Arş. Gör. Dr. Özkan Özel, Öğr. Gör. Orhan Atgın ve yüksek lisans öğrencilerimiz Murat Ayaz ve Nesil Kaçar’dan oluşmaktadır. Projede toplanacak yüksek ayrımlı sismik veriler, İzmir dış körfezinde daha derinlerdeki gömülü fayların uzanımının ilk kez ortaya konulmasını sağlayacaktır. Geçmişte yıkıcı depremler oluşturmuş olan İzmir Fayı, Gülbahçe Fayı, Uzunada Fayı ve Foça-Süzbeyli Fayı bu anlamda dikkat çekiyor.Ekim 2020 döneminde yaşadığımız ve İzmir ve çevresini son derece olumsuz etkileyen Samos depreminde anlaşıldığı üzere, bu bilgi başta İzmir metropolü ve çevre şehirlerimizin deprem güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır” açıklamasını yaptı.

 
İzmir'de korkunç kaza! Askeri personeli sevisi ile pikap çarpıştı: 1 ölü, 6 yaralı
 
İYİ Partili Keskin'e Seferihisar'da sevgi seli!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de korkunç kaza! Askeri personeli sevisi ile pikap çarpıştı: 1 ölü, 6 yaralı
Güzelbahçe ilçesinde askeri personeli taşıyan servis midibüsü ile pikabın ...
Turistik tekne battı: 7'si çocuk 22 ölü
Hindistan'ın Kerala eyaletinde, turistik teknenin alabora olması sonucu ...
Erzurum Belediye Başkanı'ndan açıklama
Erzurum'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımıyla ...
 
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Kentte en yüksek sıcaklıkların 22 ila 25 derece arasında seyredeceği yeni haftada yağış beklenmiyor.
İzmir'de kahreden kaza: 23 yaşında korkunç son!
Karşıyaka ilçesinde işçi servis otobüsü ile çarpışan motosikletin sürücüsü ...
Acı haberi MSB duyurdu: 1 asker şehit oldu
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Bahar Kalkanı Harekatı bölgesinde silah ...
 
İmamoğlu’nun Erzurum mitingine taşlı saldırı!
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ...
İzmir'deki inşaatta korkunç ölüm!
Konak ilçesinde çalıştığı inşaatta başına demir düşen işçi Kenan Onat, yaşamını yitirdi.
4.gününde TCG Anadolu: 500 metrelik kuyruk!
Hava sıcaklığının 25 dereceye ulaştığı İzmir'de TCG Anadolu'yu görmek ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri