POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Erdoğan’la görüşmeye dair yeni açıklama!
Erdoğan’la görüşmeye dair yeni açıklama!
AK Parti'de MKYK'nın perde arkası!
AK Parti'de MKYK'nın perde arkası!
9 Temmuz 2022 Cumartesi - 08:55

DEÜ, kendi oksijen üretim merkezini kurdu

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi’nde; Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında yaklaşık 15 milyon TL yatırımla kurduğuOksijen Üretim Merkezi’nin açılış töreni, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın katılımlarıyla gerçekleşti. Açılış töreninde konuşan Rektör Hotar, “Bu proje, hastanemizin temel ihtiyaçlarından birisi olan medikal oksijen üretiminin ekonomik ve sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla planlandı” dedi.

DEÜ, kendi oksijen üretim merkezini kurdu

Yürüttüğü akademik faaliyetlerin yanısıra yaptığı yatırımlarla da adından söz ettiren Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP)kapsamındaAraştırma Uygulama Hastanesinde kurduğu Oksijen Üretim Merkezi’ni törenle hizmete açtı.15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi’ndedüzenlenenprograma, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, üniversite üst yönetimi, DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekimi Semih Küçükgüçlü ile kurum mensupları katıldı. Açılışta konuşan Rektör Hotar, “Araştırma üniversitemizde geliştirilen bu proje, hastanemizin temel ihtiyaçlarından birisi olan medikal oksijen üretiminin ekonomik ve sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla planlandı. Projenin başlangıç noktasını, hastanemizdeki pandemi öncesi günlük oksijen tüketim miktarının yaklaşık 4,5-5 ton iken; pandemi sonrasında bu miktarın 6-6,5 ton ölçülmesi oluşturdu. Başka bir ifadeyle tüketimdeki artış, bu projenin özünü ve dayanağını teşkil ediyor” dedi.

Sağlık hizmetlerinin küresel ölçekte ucuz olmasını sağlamanın, işletme yönetimi açısından gereklilik olduğunu vurgulayan Rektör Hotar, “Bu noktada medikal oksijeni olabildiğince ucuz şekilde elde etmek ve buna uygun sistemleri kurmak, hastane işletmesi açısından yüzde 80 civarında kâr anlamına geliyordu. Yüzde 100’e yakın saflıkta oksijen elde etmek ve bunun, en az kayıpla nakliyesini sağlamak da ideal bir yaklaşımdı. Bahsettiğimiz bu hususlar göz önüne alındığında; bu merkez, hastanemizin mali olarak önemli bir yükünü de azaltacak. Dolayısıyla projenin hem uluslararası standartlara uygun hem de konumu itibariyle hastanemize yakın olacak şekilde planlanması, çalışmaların başarıya ulaşması açısından kritik ve ekonomik öneme sahip olacaktır” diye konuştu. Rektörlük olarak, yatırımın tamamlanması sürecinde proje ekibine destek olduklarını kaydeden Rektör Hotar, “Hastane işletmeciliği ile ilgili bu konsept, bu ölçüde ilk defa yapılan bir çalışma olarak yeni bir vizyon teşkil etti. Geldiğimiz noktada ise bütçesi 15 milyon TL olan projenin kuruluş işlemleri, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firma tarafından gerçekleştirildi. Dolayısıyla burada ulusal sağlık standartlarına uygun bir çalışma da yürütülmüş oldu. Önümüzdeki dönemde bu merkezin, hem hastanemizin medikal oksijen ihtiyacına cevap vereceğine hem de bilimsel çalışmalara fırsat sunacağına inanıyoruz” dedi.

KİLOSU 1,5 TL’YE MAL OLUYOR

Medikal oksijen üretiminde tek bir üreticinin bulunduğunu kaydeden Rektör Hotar, “Şayet bir aksilik olur; üretici batar ya da üretimden vazgeçerse, sıkıntıya girme durumumuz mümkündü. Aynı zamanda tek üretici bulunması maliyetleri de etkiliyordu. Kurduğumuz bu tesis sayesinde kilosu 6 TL’ye mal olan oksijeni, kendi imkanlarımızla 1,5 TL’ye mal edeceğiz. Dakikada 1360 litre oksijen üretilen merkezimiz, hastanemizin yüzde 80 oranında ihtiyacını karşılayacak. İlerleyen dönemlerde bu oranın yüzde yüze çıkarılıp üretim fazlasını satarak kâr elde edebileceğimizi öngörüyoruz” ifadesinde bulundu.

“40 YILLIK ÜNİVERSİTEYİZ”

Araştırma üniversitesinin bu yıl 40. Kuruluşun yıl dönümünü kutladığını hatırlatan Rektör Hotar, “Biz kırk yıllık bir üniversiteyiz ancak her şey sanki bizi beklemiş gibi duruyor. Dolayısıyla biz de çok daha önceden yapılması gerekenprojeleri gerçekleştiriyoruz. İzmir’in ilk Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nin kaba inşaatını tamamladık. Kentimizin ilk Veteriner Fakültesini kurduk; Diş Hekimliği Fakültesini açtık. Türkiye’nin ilk Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalı ile Ergen ve Genç Erişkin Tümör Bilim Dalı’nı hizmete aldık. Ortak Derslik binası ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT)Merkezi’ni açtık. Bu ve benzeri birçok yatırımı mensuplarımızla birlikte hayata geçirdik. Araştırma üniversitesi misyonunu üstlenen büyük ailemiz, önümüzdeki dönemde de sağlık alanındaki yatırımlarını ve Ar-Ge faaliyetlerini sürdürecektir. Bu noktada mensuplarımızın bilimsel çalışmalarını destekliyoruz” diye konuştu.

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Konuşmasında merkezin hastaneye kazandırılmasında emeği geçenlere de teşekkür eden Rektör Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette mensuplarımızın gayretlerinden ve çabalarından mutluluk duyuyoruz. Onların çalışmaları, üniversitemizi daha ileri bir noktaya taşıyacaktır. Geçtiğimiz gün Konya’da yaşanan olay, hepimizi derinden üzdü. Bu vesileyle saldırıda hayatını kaybeden değerli hekimimize de Allah’tan rahmet; tıp camiasına da baş sağlığı diliyorum. Biz acımıza rağmen, aklın ve bilimin yolunda sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz.”

 
Pehlivan belediye personeliyle bayramlaştı
 
Soyer bayram mesajı yayımladı, 'çok yakın' dedi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca'dan kritik 'Covid-19 aşısı' açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantına bağlı vakaların arttığını ...
Bilim Kurulu Üyesi'nden kritik uyarı: Bayram sonrasında da devam ederse...
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
Uzmanından bayramda beslenme önerileri
Gaziemir Belediyesi’nde görev yapan Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, Kurban ...
 
İzmir'de caddeden taşan isyan: Sağlıkçılar o yolu kapattı!
İzmir’de sağlık çalışanları, Dr. Ekrem Karakaya'nın Konya’da görev yaptığı ...
DSÖ’den Covid-19 açıklaması: Yeni merkez Avrupa
Dünya Sağlık Örgütü, corona virüsün gidişatına ilişkin yeni bir açıklama ...
Uzmanından kurban eti için önemli uyarılar!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası ...
 
İzmir'de doktorlardan yas ve isyan: 2 günlük grev!
Uzman Doktor Ekrem Karakaya'nın Konya Şehir Hastanesi'nde görevi başında ...
Doktorlar 2 gün iş bırakma kararı aldı
Türk Tabipleri Birliği, Konya Şehir Hastanesinde görevi sırasında katledilen ...
DSÖ'den korkutan Covid-19 açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son iki haftada dünya genelinde Covid-19 vaka ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri