POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ülke kavruldu: 60,1 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı
Ülke kavruldu: 60,1 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı
Erdoğan: Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağız
Erdoğan: Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağız
Fenerbahçe'de flaş gelişme: Olağanüstü kongre kararı
Fenerbahçe'de flaş gelişme: Olağanüstü kongre kararı
Olaylı Trabzon maçından sonra Ali Koç'tan ilk açıklama
Olaylı Trabzon maçından sonra Ali Koç'tan ilk açıklama
30 Kasım 2021 Salı - 14:12

DEVA Kurucu Üyesi Gürcan’ın ifadesi ortaya çıktı

Siyasi ve askeri casusluk suçlamasıyla tutuklanan DEVA Partisi Kurucu Üyesi Metin Gürcan’ın emniyetteki ifadesine dair ayrıntılar ortaya çıktı. Buna göre Gürcan’a iki büyükelçiliğin diplomatlarıyla gerçekleştirdiği görüşmeler soruldu, Gürcan bu diplomatlara telif karşılığı hazırladığı analizlerini sunduğunu söyledi.

DEVA Kurucu Üyesi Gürcan’ın ifadesi ortaya çıktı

‘Siyasal ve askeri casusluk' suçundan gözaltına alınan ve tutuklanan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurucu üyesi Metin Gürcan’a ifadesinde yöneltilen suçlamalar ve Gürcan’ın yanıtları ortaya çıktı.

halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, bugünkü “Metin Gürcan, iki büyükelçiliğe ücretli 'analiz' yazıyormuş” başlıklı yazısında Gürcan’ın ifadesini aktardı.

Gürcan’ın 30 Kasım 2020'de başkentteki C. Otel'de bir kişi ile zarf alışverişi yaparken görüntülendiğini; Emniyet'te Gürcan'a "Zarfı aldığınız ve elinizdeki kaban/mont içine koyduğunuz tespit edilmiştir" denildiğini belirten Saymaz, Gürcan’ın da zarfı verenin İspanya Büyükelçiliği'nde çalışan R. adlı bir diplomat olduğunu belirterek, şöyle dediğini aktardı:

"Kendisine faydalanması için açık kaynaklardan hazırladığım, sadece Türkiye'yi değil, Irak, İran, Suriye, Afganistan, Libya, zaman zaman Yunanistan ve Ukrayna'daki gelişmeleri içeren çizelge ve analizleri sunarım. R. Bey Türkiye'de akademik camianın, uzmanların, gazetecilerin tanıdığı, sık sık görüştüğü saygın diplomattır."

“Analizler için her ay düzenli 400 dolar aldığını anlatan Gürcan'ın İspanyol diplomatla 6 Ocak ve 4 Şubat 2021'de de aynı otelde görüştüğü saptandı” diyen Saymaz yazısının devamında Gürcan'ın emniyet ifadesine şöyle yer verdi:

Yapılan takipte, 6 Ocak 2021'de Ankara'daki 365 AVM'nin kapalı otoparkında İtalyan Büyükelçiliği'nden bir görevlinin resmi aracından inip Gürcan'ın aracına bindiği belirlendi. Gürcan, 30 dakika görüştüğü bu kişinin A. adlı İtalyan diplomat olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kendisiyle zaman zaman Ankara'da görüş alışverişinde bulunurum. AVM'ye başka arkadaşımla buluşmak için gittim. A. Bey, orada olduğumu öğrenince otoparkta yanıma geldi. Pandemi şartlarında AVM'de kafe ve ortak kullanım alanlarının kapalı olması nedeniyle umumi mekanda görüşemedik. Bu nedenle aracıma davet ettim."

Gürcan'ın 21 Ocak 2021'de Ankara'da İtalyan diplomatla bu kez İtalyan Büyükelçiliği'ne ait araçta görüştüğü belirlendi. Gürcan, "Kendisine çizelgeler sundum. Pandemi şartları nedeniyle bu yolu zorunlu kaldığım için tercih ettim" dedi.

Üçüncü görüşme, 4 Şubat 2021'de 365 AVM'nin kapalı otoparkında İtalyan Büyükelçiliği'ne ait araçta yapıldı.

Gürcan, şunları söyledi: "Suriye çizelgesini beğendiğini söyledi. Doğu Akdeniz, Libya, İtalya, Yunanistan ilişkileri, mülteci hareketliliği, Afganistan hakkında bilgi alışverişinde bulundu."

Gürcan, görüşmeden sonra 500 Euro telif aldığını söyledi.

Gürcan, kamu görevlileri ve görevli askerlerle görüşmediğini, analizlerini hazırlarken açık kaynaklardan yararlandığını, Türk ve Suriyeli gazetecilerin görüşlerine başvurduğunu ifade etti. Gürcan, "Bahsettiğim ekip, açık kaynak taramalarında yardımcı olan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yanında Türkiye, Suriye ve başka ülkelerdeki gazetecilerdir. Açık kaynak taraması için ihtiyaç duyduğumda ulaşırım" dedi.

Diplomatlarla belge paylaşmadığını anlatan Gürcan, şöyle devam etti: "Açık kaynaklardan elde ettiğim haber, yorum ve analizlerle kendi görüşlerimi birleştiriyorum. Devletimizin güvenliğini riske atacak, gizlilik derecelerinde hiçbir resmi belge ve bilgi paylaşmadım. Geçen seneye kadar A. ve R. beylerle iç siyaset konuşmazdım. Mart 2020'de başlayan siyasi kimliğim nedeniyle görüşlerimi paylaşmak zorunda kalıyordum."

METİN GÜRCAN KİMDİR?
TSK'den 2014'te yüzbaşı rütbesiyle emekli olan Gürcan, o tarihten beri askeri ve jeo-stratejik analizleriyle biliniyor. DEVA Partisi'nin kurucular kurulunda yer alan Gürcan, Ali Babacan'ın güvenlik ve dış politika danışmanlığını yürütüyor.

 
Dolarda hareketlenme: Yeniden 13 TL'yi gördü
 
İzmir'de bir korkutan deprem daha!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İris Gölü'nde yangın, Başkan'dan 'şüpheli' çıkışı!
İzmir’in Karaburun ilçesinde bulunan İris Gölü’nde sazlık alanda sabah ...
Bebeğine şiddet uygulayan baba tutuklandı
Gaziantep'te 3 aylık bebeği öldüresiye döven baba tutuklandı. Hastaneye ...
İlkay Gündoğan'dan İzmir'e 'özel eğitim' desteği
İzmir'deki Sabahat Akşiray Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda İngiltere Premier ...
 
İşaret dili hem kariyerini hem hayatını değiştirdi
Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü mezunu ...
İzmir'de deniz karaya çıktı: Kordon sular altında, 3 tekne battı!
İzmir'de deniz taşması nedeniyle bazı iş yerlerini su bastı, sahil bandındaki ...
Zorunlu kış lastiği uygulaması başlıyor: Cezası 846 lira
Havaların soğumasıyla birlikte araç sahipleri tarafından kış lastiği uygulamasının ...
 
Yapılandırılan borçların taksit ödemesinde son gün
Borçların yeniden yapılandırılması için 1 milyondan fazla başvuru geldi. ...
Haluk Levent aracı oldu: Balotelli'den 6 aileye yardım
Adana Demirspor’un İtalyan golcüsü Mario Balotelli, Haluk Levent aracılığı ...
İzmir'deki deprem sonrası bilimden korkutan uyarı!
Ege Denizi'nde Urla açıklarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri