POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ açıklaması
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ açıklaması
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
Aydın'ı desteklemişti... İYİ Partili Erhan Usta istifa etti
Aydın'ı desteklemişti... İYİ Partili Erhan Usta istifa etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kentsel dönüşüm açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kentsel dönüşüm açıklaması
16 Ağustos 2022 Salı - 08:20

DSİ'den ormanlık alana patlatmalı andezit ocağı projesi

DSİ, Bergama Seklik Köyü yakınlarında Andezit Aglomera Ocağı için ÇED süreci başlattı. En yakın yerleşim yerine 310 metre uzaklıktaki çalışma boyunca 5-6 günde bir patlatma yapılması planlanıyor.

DSİ den ormanlık alana patlatmalı andezit ocağı projesi

Taş ocağı projeleri ve madencilik faaliyetlerinin yarattığı doğa tahribatı ile sürekli gündemde olan İzmir'in Bergama ilçesinde bu kez de Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yapmayı planladığı yeni bir proje ortaya çıktı.

Gazeteduvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre DSİ 2'inci Bölge Müdürlüğü, Seklik köyü bölgesinde yapmak istediği Seklik Göleti ve Sulama Projesi'ne dolgu maddesi sağlamak amacıyla Andezit Aglomera Ocağı kurulması için ÇED süreci başlattı.

Ocakta üretilecek olan yıllık 1 milyon 40 bin ton andezit aglomera malzemenin işlem görmeden dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere Seklik Göleti inşaat alanına sevk edileceği belirtilen ÇED dosyasında, projenin 1 milyon 530 bin liraya mal olacağı kaydedildi.

PROJE ORMANLIK ALAN İÇİNDE YER ALIYOR
Proje sahasının tamamen orman arazisi içinde bulunduğu belirtilen ÇED dosyasında, Orman Müdürlüğü'nden gerekli izinlerin alınacağı ifade edilerek, “Proje alanı içerisinde bulunan ağaçlar proje ile etkilenecek ve yerlerinden söküleceği için proje bitiminde rehabilite aşamasında bölgeye gerekli ağaç dikimi gerçekleştirilecektir” denildi. Yine dosyada, proje alanında yaşamını sürdüren canlıların, faaliyetin başlangıcı ile birlikte doğal yaşam alanlarını başka bir yöne kaydıracağı da açıkça belirtildi.

310 METRE MESAFEDE YERLEŞİM YERİ VAR
Bergama ilçe merkezine güney yönünde 26 kilometre uzaklıkta olan proje alanı Seklik Köyü merkezine bir kilometre, en yakın yerleşim birimine ise 310 metre mesafede yer alıyor. Proje dosyasında dikkat çeken detaylardan biri de yerleşim yerine yalnızca 310 metre mesafedeki alanlarda patlatmalı faaliyet yapılacak olması. Yılda 180 gün çalışma yapılacak projede 31 patlatma da olacak. Toplamda 4 bin delik patlatılacak. Çalışmalar kapsamında 5-6 günde bir patlatma yapılacağına dikkat çekilirken, patlatma, yükleme ve nakliye faaliyetleri dolayısıyla saatte 23,42 kilogram tozun etrafa yayılacağı gibi detaylar da dosyada yer aldı.

'BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA VE DİRİ FAY HATTINA 9 KİLOMETRE UZAKLIKTA'
Proje alanının birinci derece deprem kuşağında yer alması da dikkat çekti. Diri fay hatlarına uzaklıkların da yer aldığı ÇED dosyasında, “Türkiye Deprem Tehlike Haritası üzerinde proje alanı incelendiğinde söz konusu alan depremsellik yönünden 1. derece deprem kuşağında yer almaktadır. MTA tarafından yayınlanan yenilenmiş diri fay hatları haritası üzerinde yapılan incelemede II-A Grubu Andezit Aglomera Ocağına en yakın diri fay hattının 9,08 km mesafede kuzeybatı yönünde olduğu, en yakın holosen fay hattının ise 13,4 km mesafede kuzeybatı yönünde olduğu görülmüştür” ifadeleri yer aldı.

'KÖYLÜ MEMNUN'
Proje ile ilgili olarak görüştüğümüz Bergamalılar 'barajın sulama sıkıntısını hafifletecek olmasından dolayı projeden memnun olduklarını' dile getirdi. Baraj projesinin yapılabilmesi için taş ocağına ihtiyaç olduğunu söyleyen köylüler, yaşanacak doğa tahribatını ise göz ardı etti.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise, “Bir köye gölet yapmak 'Başımıza devlet kuşu kondu' mantığı ile köylüyü elbet ki sevindirecektir. Lakin Türkiye su fakiri bir ülke haline gelmiştir. Dolayısıyla suyun yarısının buharlaşma ile kaybolduğu göletler ve barajları terk etme zamanı gelmiştir artık” dedi.

'YÖRENİN EKOSİSTEMİNDE CİDDİ YARALAR AÇACAĞI İÇİN KARŞIYIZ'
Bölgede ciddi doğa tahribatı yaratılacağına dikkat çeken Engel, üretici için suyun bir ihtiyaç olduğunu ancak bu ihtiyacın bu şekilde giderilemeyeceğini ifade etti. Engel, şunları söyledi: DSİ'nin Seklik Göleti inşaatına dolgu malzemesi sağlamak için açmak istediği taş ocağı projesine yörenin ekosistemine ciddi yaralar açacağı için karşıyız. Elbette üretici suyla buluşmalı. Ancak bu büyük paralar harcayarak ve doğamızı tahrip ederek yapılmamalı. Baraj ve göletler yapılan 'sulama politikasını' sorgulamakla işe başlamak gerekiyor. Tarım üzerine uzun yıllardır çalışan Ali Ekber Yıldırım, 'Baraj ve Gölet yaparak su sorunu çözülebilir mi?' başlıklı yazısıyla bu konuyu sorgulamıştı. Milyarlarca lira yatırımla gerçekleştirilen sulama baraj ve göletlerinden tarlaya açık kanallarla taşınan suyun yarısı buharlaşma veya başka yollarla kaybediliyor. Baraj, gölet ve benzeri inşaat yatırımları yapmadan, sadece mevcut sulama sisteminde iyileştirmeler yapılarak, modern sulama teknikleri ile tarımsal sulama suyunda yüzde 50 tasarruf sağlanabilir.” (Gazeteduvar)

 
Deterjan Pazarı soruşturmasında 2 tutuklama
 
Müzayededeki bavullardan insan kalıntıları çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deterjan Pazarı soruşturmasında 2 tutuklama
Üç katı kazanç vaadi ile 10 bin kişinin dolandırıldığı iddiasıyla başlatılan ...
Doğa yürüyüşünde korkunç son!
Isparta'nın Sütçüler ilçesindeki Yazılı Kanyon'da mahsur kalan 4 kişiden ...
İzmir sularında yine can pazarı!
Urla ilçesi açıklarında 192 kaçak göçmen ile 5 organizatör yakalanırken, ...
 
Kemeraltı Çarşısı'ndaki cinayette 1 tutuklama
Konak ilçesinde, tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafı İbrahim Karaaslan’ın ...
Hakkari'den acı haber: Bir asker şehit
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki üs bölgesinde bir asker silah kazası sonucu şehit oldu.
İlkses'te 13. yaş ve dijital platform gururu
13 yılık yazılı basın tecrübesine dijital basını da ekleyen İlkses Gazetesi, ...
 
İş görüşmesine gidip bir gün sonra ölen Sinem'in ailesinden adalet çığlığı!
İzmir'de iş görüşmesine gittikten sonra eve geri dönmeyen bir gün sonra ...
Meryem Ana Evi'nde 'Göğe Yükseliş Günü' ayini
Selçuk ilçesinde bulunan ve Hazreti İsa'nın annesi Meryem Ana'nın son ...
İzmir'deki 'koca dehşet'in perde arkası: Ne ifade verdi?
Dikili ilçesinde, 16 yıllık eşi Hanife Çakıcı'yı (33) otobüs terminalinde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri