POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
20 Ocak 2022 Perşembe - 13:27

Depremin çifte mağduru Saraçoğlu Apartmanı: Tespiti orta, faturası ağır hasarlı!

Saraçoğlu Apartmanı sakini depremzedeler yeni evlerine büyük bir mağduriyetin gölgesinde kavuşmayı bekliyor. Deprem sonrası önce ağır, ardından orta hasarlı tespiti yapılan bina 1.proje alanında kaldığı için yıkıldı, ancak sakinleri orta hasar tespiti nedeniyle yasa gereği kentsel dönüşüme giren apartmanlarında yeniden oturmak için devletin açıkladığı ödeme planı ve kredilendirme avantajından yararlanamayacak.

Depremin çifte mağduru Saraçoğlu Apartmanı: Tespiti orta, faturası ağır hasarlı!

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - İzmir 2020 yılının 30 Ekim günü meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. 

Binlerce kişinin mağdur olduğu felaket sonrası yara sarma sürecine emsal artışı ve kredi tartışmaları damga vurmuştu. 'Proje Alanı Mağdurları Platformu’ olarak bir araya gelen ve taleplerini dile getiren depremzedelerin gündeme taşıdığı bir diğer konu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geride kalan yılın 26 Kasım günü gerçekleştirdiği sembolik törenle yola çıkan konut ve dükkan anahtarları teslim mesaisinde yaşanan aksaklıklar ve hak kayıpları oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törende 8 hak sahibine sembolik anahtar teslimi yaptığı süreç 17 Ocak günü yeniden başlamış ve AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır inşası biten yapılarda anahtar teslimlerinin ay sonu tamamlanacağını açıklamıştı. Öte yandan hükümet de deprem konutları için 2+1'lerde 160 bin ile 180 bin lira, 3+1'lerde ise 220 bin lira ile 260 bin lira arasında değişen fiyatlarla ilk 2 yılı ödemesiz toplam 20 yıl vadeli bir ödeme planı belirlemiş, 2+1 konutların taksitlerinin aylık 740,00 liradan, 3+1 konutların taksitlerinin ise aylık bin 20 liradan başlayacağını duyurmuştu.

Bayraklı ilçesinde 7 ayrı bölgeden oluşan yenileme harekatında 4. proje alanı ile kısmen 3.proje alanında anahtar teslim mesaisi sürerken, 1.proje alanındaki Saraçoğlu Apartmanı'nda önce ağır ardından da orta hasarlı tespitleri yapılması nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşandığı ortaya çıktı. 



Ekonomik kriz ve hızla artan fiyatların gölgesinde aylardır kiralık evlerde yaşayan Proje Alanı Mağdurları Platformu üyesi Saraçoğlu Apartmanı sakini depremzedeler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 5 Kasım 2020 tarihinde bina için yapılan 'ağır hasarlı' tespitinin yapıldığını ancak iki gün sonra bu kez tespitin hatalı olduğu belirtilerek 'orta hasarlı' olarak değiştirildiğini anlattı. Edinilen bilgiye göre Apartman statiğinin bozulması ve 1.proje alanında kalması nedeniyle yıkıldı.



YIKILDI AMA STATÜ ORTA HASAR! 
Yıkımın ardından yenilenen evlerine taşınmayı bekleyen Saraçoğlu Apartmanı sakini depremzedeler son tespiti 'orta hasarlı' olan ve kentsel dönüşüm kapsamına giren binada yeniden oturmak için hükümetin açıkladığı kredi ve ödeme programına dahil olamayacaklarını öğrenince büyük bir yıkım daha yaşadı. 

RAKAM 500 BİN TL'YE KADAR ÇIKACAK! 
Deprem anında yıkılan, acil yıkılacak binalar AFAD Kanunu 7269 Sayılı Kanun kapsamında 2 yıl ödemesiz 18 yıl faizsiz toplam 20 yıl ödeme planına sahip iken devlet tarafından yıktırılan hasarsız, az hasarlı ve orta hasarlı binaların daire sahiplerinin Kentsel Dönüşüm Kanunu 6306 Sayılı Kanun kapsamında ödeme planına sahip olduğunu söyleyen depremzedeler, 6306 No’lu yasa kapsamına girmeleri nedeniyle hangi bedelle, nasıl ev sahibi olacaklarını da bilmediklerini tahminlerine göre ödemeleri gereken rakamın 500 bin liraya kadar çıkabileceğini belirtiyor. 1. proje alanında sadece Saraçoğlu Apartmanı’nda değil 10 bloktan 6’sının aynı sorundan muzdarip olduğunu belirten depremzedeler devletin aynı proje alanındaki depremzedelere, ‘sen ağır hasarlısın, sen orta hasarlısın’ diyerek ayrım gözettiğini belirterek apartmanlarını ağır hasarlıya çevirme haklarının da kendilerine verilmediğini aktardı. 

'ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLİYOR' YANITI 
Saraçoğlu Apartmanı sakini depremzedeler uzun süredir kira vererek yaşamak zorunda kaldıklarını belirterek AK Parti Milletvekili Necip Nasır’ın Ocak ayı sonuna kadar konutların teslim edileceği söyleminin kendileri için gerçekleşmesinin mümkün olmadığını yetkililere evlerini ne zaman teslim alacaklarını sorduklarında ‘çalışmalara devam ediliyor’ şeklinde yanıtlar aldıklarını belirtiyorlar. 

24 HAK SAHİBİ DE AÇIKTA KALDI! 
Yıkılan Saraçoğlu Apartmanı’nın 7 kattan oluştuğunu belirten depremzedeler yeni inşa edilen konutların ‘zemin+5’ kat şeklinde inşa edilmesi nedeniyle şu anda daha önce burada ikamet eden 4 dairenin boşta kalacağını bu konunun çözümü için yetkililer tarafından kura çekileceğinin belirtildiğini söylüyor. Depremzedelerin aktardığına göre dışarıda kalanlar için ise Bayraklı Şehir Hastanesi yanında rezerv alanda inşa edilen konutlar veya yine 1. proje ile diğer proje alanlarında inşa edilen konutlar öneriliyor fakat yıllardır aynı mahallede yaşayan depremzedeler yaşadıkları yerden ayrılmak istemiyor. 

Edinilen bilgiye göre ise 1. proje alanında toplam 24 hak sahibi daire açıkta kalmış durumda ve kendi binalarında yer bulamıyorlar. Yetkililer tarafından kuraya girecekleri söylenen depremzedeler ise hem kendi yaşadıkları yerden ayrılmak istemiyor hem de bu konuda da hak kaybı yaşamak istemiyor. Yeniden ev sahibi olmak için zaten kendilerinin borçlandırıldıklarını belirten depremzedeler kura çekimi sonucunda başka alanlardan zemin katta ev sahibi olmak istemediklerini de belirtiyor. Zaten 100 metrekare civarında sahip oldukları evlerin yıkıldığını, 5 katlı inşa edilen binalar nedeniyle büyük metrekare kayıpları yaşadıklarını belirten depremzedeler kendileri açısından sürecin nasıl işleyeceğini henüz bilmiyorlar. 

 
Yerli aşıda yeni çalışma: "Dünyada ilk olacak"
 
Binlerce kaçak cinsel içerikli ürün ele geçirildi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adalet sitesi sakinleri 20 Ocak 2022 Perşembe 14:02

Saracoglunda yaşanan aynı durum yan bina olan adalet sitesi için de geçerli bizde aynı sebeplerden dolayı mağduruz

Yorumu oyla      0      0  
Kskli 20 Ocak 2022 Perşembe 14:01

Kafasi çok çalışan kat maliklerinden biri itiraz etmiştir rapor öyle değişmiştir. Hadi bakalim ödesin faturayı bu kişi.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de tarihi eser operasyonu
Tire ilçesinde polisin düzenlediği operasyonda Helenistik, Roma, Bizans ...
TMMOB'dan yerel ve merkezi idareye 18 soru, Yücel ile Kaya'ya yanıt!
Emsal artışı davası sonrası tepkilerin ardından bir basın açıklaması yapan ...
Ümitcan Uygun için istenen ceza belli oldu
Ankara'da 25 yaşındaki Esra Hankulu'nun ölümüne ilişkin davada savcı mütalaasını ...
 
Türkiye'den Avrupa Konseyi'ne 'Kavala' yanıtı!
Türkiye’nin iş insanı Osman Kavala'nın yargılanmasına ilişkin resmi görüşü, ...
Ters kelepçeye 10 bin TL tazminat!
İzmir Adliyesi'nde 2 polis tarafından ters kelepçe yapılan eski emniyet ...
Seçmeli ders tercih süresi uzatıldı
Milli Eğitim Bakanlığı, seçmeli dersler için tercih sürecinin olumsuz ...
 
İzmir'de zehir evine baskın!
İzmir'in Menemen ilçesinde evinde oluşturduğu düzenekle uyuşturucu yetiştirdiği ...
RTÜK'ten Selçuk Tepeli hakkında inceleme!
Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, FOX TV ana haber sunucusu ...
TAG Otoyolu yeniden ulaşıma kapandı!
Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Gaziantep-Nurdağı yönü, oluşan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri