POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
Dr. Tuncay Filiz
Dik dur eğilme!
29 Eylül 2019 Pazar

Artroz ya da kireçlenme, kronik ağrılara yol açan ve çok kez şişlik ile birlikte seyreden eklem hastalığı demektir. Artroz en sık diz, kalça, el, ayak, boyun ve bel eklemlerini tutar. Ayak bileği eklemlerinde ise daha ender görülür.
    50 yaş ve üzerinde her iki cinste de yaygın olarak görülür. Ancak şişmanlık ve yanlış vücut pozisyonları nedeniyle daha genç yaşlarda da görülmektedir. Kalça artrozu erkeklerde, el parmakları artrozu ise kadınlarda daha sık görülür.
Başlangıçta tek eklem ağrısı vardır. Zamanla diğer eklemler de ağrıya iştirak eder. Eklemlerde şişlik, hassasiyet ve hareketle oluşan sürtünme sesi, karakteristik artroz bulgularıdır. Eklemlerdeki şekil bozukluğu ya da deformasyon, eklem hareketlerini ileri derecede kısıtlar. 

     Travma en büyük nedendir
    Artrozun en başta gelen nedeni eklemler üzerine aşırı yüklenmenin oluşturduğu travmadır. 
Aşırı kilo, yaş ve sürekli ayakta kalmak eklem yükünü arttırır. Artan yük önce eklem kıkırdaklarını tahrip eder ve eklem hareketlerini engeller. Kıkırdakların erimesiyle kemikler üst üste binerler ve bu durum ağrılı deformasyonlara yol açar. Öte yandan romatoid artrit ve gut hastalığı da artroza yol açan önemli hastalıklardır.

    Kimler risklidir?
*Ailesinde artroz olanlar 
*Romatoid artriti olanlar
*İleri yaşta olanlar 
*Mesleki olarak uzun süre ayakta kalanlar
*Eklem travması geçirenler 
*Duruş bozukluğu yaşayanlar 
    Artrozu uzun süre sessiz seyreder. Hiçbir belirti vermeden sinsice ilerler. Sessizliği bozan ilk ses ise eklem ağrılarıdır.

Artroz ağrısı kroniktir
Artroz ağrısı genelde sabahları şiddetlenir. Ağrı eklem hareketleri ile daha da artar, istirahat edince rahatlar. Artroz ağrısı kronik seyreden orta şiddette, dayanılabilir bir ağrıdır.

Tanı kolaydır
Hastanın dile getirdiği yakınmaları ve hekimin muayene
bulguları tanı için yeterlidir. Romatoid artrit ve gut hastalığına bağlı artrozlar, röntgen ve kan tahlilleri ayırt edilirler.
    Tedavi amacıyla kullanılan ilaçlar çok etkili olmayabilir. Bilinen ilaçların çoğu sadece ağrıyı hafifletirler. Kıkırdak yıkımını önleyen ya da kıkırdak yapımını sağlayan ilaçlardan iyi sonuçlar almak mümkündür. Çok ilerlemiş olgularda cerrahi tedavi tercih edilir.
    Fizik tedavi yararlıdır. Fizik tedavi, hastaya uygun bir spor ile desteklendiğinde daha iyi sonuçlar verir. Kalp-damar hastalığı ya da hipertansiyon var ise dikkat edilmelidir.

    Cerrahi tedavisi protez uygulanmaktadır
Tıbbi ve fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda protez uygulamak seçenektir. Protez daha çok diz eklemleri artrozunda tercih edilmektedir. 
    
    Ne yapmalıyız?
    Fazla kilolardan kurtulun
    Sigara içmeyin
    Düzenli spor yapın
    Dengeli beslenin
    Dik durun, dik oturun
    Ağır yük kaldırmayın
    Boyun ve parmaklarınızı kütürdetmeyin

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri