POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
23 Ekim 2020 Cuma - 10:32

Doğançay'da üç ada!

Doğançay’da yakın tarihli onlarca mezarla dolu üç ada… Koronavirüsün sonlandırdığı hayatlar peşi sıra uzaktan vedalarla son yolculuğuna çıkıyor. Defin emekçilerinin mesaisi ise daha acı ve daha tedirgin...

Doğançay da üç ada!

Koronavirüs salgınından Türkiye’de en çok etkilenen ilerden biri de İzmir... Salgının başından bu yana kentte her gün cenazeler kalkıyor. Ancak alışkanlıklarımız kadar cenaze ritüellerini de etkileyen salgın nedeniyle sevdiklerini kaybedenler acele ve uzaktan bir veda ile yetinmek zorunda kalıyor. Öte yandan salgın, defin emekçilerinin zorlu görevlerine de ayrı bir ağırlık yüklüyor. Maneviyatı güçlü işlerini artık yakınlarını son bir kez göremeyecek olanların gözü yaşlı isyanının gölgesinde, bazen gepegenç bedenlerin acısını yüklenerek yapıyorlar.



GASSALLARIN ZORLU MESAİSİ
İzmir’de koronavirüsten yaşamını yitirenlerin büyük bir bölümü Doğançay Mezarlığı’nda defnediliyor.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre sabahın erken saatlerinden itibaren morglardan getirilen cenazeler buradaki gasilhanede yıkanıyor, sırasıyla naylon hurca, kefene ve tabuta konuyor. Tabutlar gasilhane önüne çıkarıldıktan sonra az sayıda kişiyle cenaze namazları kılınıyor. Ardından tabutlar cenaze araçlarına konuyor ve mezarlığa doğru yola çıkılıyor. Koruyucu ekipmanlar içerisinde çalışan gasilhane personeli ise her cenazenin ardından dezenfektanlarla ortamı temizliyor. 14 yıldır gassal olarak belediye bünyesinde çalışan Ayşe Özbal, bazı cenaze yakınlarının salgına karşı alınan önlemleri anlayışla karşılamadığını söylüyor: “İnsanlar burada cenazelerini son bir kez görebilmek istiyor ama riskli olduğu için içeriye alamıyoruz. İsyan edenler oluyor. Cenazeleri yıkadıktan sonra naylon hurçlara sarıyoruz. Ardından kefenleyip tabuta koyuyoruz. Cenazeler önceden tabutla gömülüyordu. Artık kefenle defnediliyor.”



12 YAŞINDA BİR ÇOCUĞU YIKADIM
Salgının ilk günlerinde göreve başlayan gassal Döne Kılıçparlak da yoğun ve zorlu mesaisinde yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Mesleğimizin maneviyatı çok güçlü. İnsanlar en yakınlarını bizim elimize teslim ediyor. İşimizi severek yapıyoruz ama cenaze yakınlarına çok üzülüyoruz. Sevdiklerini hastanede de göremiyorlar burada da… ‘Lütfen bizi içeri alın’ diye çığlıklar atıyorlar. Zorla içeriye girmek isteyenler de oluyor. Hatta bir defasında üzerime yürüyüp şiddet uygulamaya kalktılar. Ama onları da anlamaya çalışıyoruz çünkü büyük bir acı içindeler. Zaten önyargı da var. ‘Yıkanmadan gömülüyor, kepçeyle mezara atılıyor’ diye düşünüyorlar. İlk zamanlar sağlığımızdan endişe ediyor ve ölüleri korkarak yıkıyorduk. Aramızdan bazı personeller koronavirüse yakalandı. Hatta genç bir şoförümüz hayatını kaybetti. Bu süreçte duygusal açıdan çok zorlandığım anlar oluyor. Özellikle genç yaştaki ölümler bizi çok etkiliyor. Geçen hafta 12 yaşında bir çocuğun cenazesini yıkadım. Çok zordu… O yüzden tedbirlere uymamız, kendimizi korumamız lazım. Biz burada sosyal mesafeye uyuyoruz, koruyucu ekipmanlarla çalışıyoruz. Her cenazeden sonra ortamı dezenfekte ediyoruz.”

DİNİ VECİBELERİ YERİNE GETİRİYORUZ
Koronavirüsten ölenlerin defnedildiği Doğançay’daki 408, 409 ve 410 numaralı adalarda üzerinde yakın tarihlerin yazılı olduğu onlarca mezar bulunuyor. Mezarlıkta bulunduğumuz birkaç saat içerisinde bile dört cenazeye denk geliyoruz. Cenaze arabasından indirilen tabutlar görevliler tarafından taşındıktan sonra dualar okunuyor ve cenazeler kefenle mezarlığın içine bırakılıyor. Kepçeler mezarlığı toprakla doldururken, defin işlemlerini kaldırımdan seyreden cenaze yakınlarının feryatları ise mezarlıkta yankılanıyor. Cenazelerin artık vakit namazı beklenmeden defnedildiğini belirten imam Hüseyin Akgün, insanların dini vecibelerin yerine getirilip getirilmediği yönündeki endişelerine ilişkin, “Bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin de diğer cenazeler gibi önce yıkama işlemleri yapılıyor. Daha sonra imamlarımız cenaze namazlarını kıldırıyor. Daha sonra cenazeler kabre geliyor, yine dini vecibeleri neyi gerektiriyorsa öbür insanlara yapılan definin aynısı koronavirüsten vefat edilenlere de yapılıyor. Birinci dereceden yakınları cenazeye gelebiliyor ama yaklaştırılmıyorlar. Uzaktan izliyorlar. Personelimiz tarafından cenazenin bütün hizmetleri görülüyor. Genç ölümleri bizi çok etkiliyor” diyor.

BAZEN BİR GÜNDE 10 CENAZE GELİYOR
Mezarlıkta kazma ve kürekle defin yeri açan işçi, çalışırken bir yandan da şunları söylüyor: “Bazen 1 günde 10 cenazenin geldiği oluyor. Psikolojik olarak zorlanıyoruz ama alışmaya çalışıyoruz. Aileleri de korumaya çalışıyoruz bir yandan. Sürekli yaklaşmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Defin işleminin hızlı olması için kepçeler mezarlığı toprakla dolduruyor. Yakınlarına da sonra birkaç kürek attırıyoruz. Herkes yaklaşmaya korkuyor. Bizim de ailemiz var ama işimiz bu ne yapalım.”



ACIMIZI PAYLAŞAMIYORUZ
Mezarlığa defin için gelen bir cenaze yakını ise gözyaşları içerisinde telefonda aile fertleri ile konuşuyor. Yaşadığı acı sözlerine de yansıyan kadın, “Eskiden cenazeler dolu olurdu. Şimdi burada birkaç kişi kaldık. Acımızı paylaşamıyoruz” diyerek isyan ediyor.

ÖLÜM RAKAMLARI NİSAN AYINA GÖRE AZ
Salgının başlarında pek çok ilde olduğu gibi cenazelerin tabutla toprağa verildiğini hatta kireçleme yapıldığını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Hülya Şahin, bir süredir bu işlemlerin uygulanmadığını ve kentteki ölüm rakamlarının Nisan ayına göre daha az olduğunu açıklıyor: “Çünkü personelimiz kendi sağlığından endişe ediyordu. Ancak Halk Sağlığı Müdürlüğü, tabutla gömme ve kireçleme gibi tedbirlere gerek olmadığını, ceset torbaları ile de defini gerçekleştirebileceğimizi söyledi. Fakat buna da aileler tepki gösterdi. ‘Acaba kefenlenmiyor mu, yıkanmıyor mu?’ gibi olumsuz şeyler düşündüler. Yıkama işlemi ilk başlarda Örnekköy’deki gasilhanemizde yapılıyordu. Ama artık Doğançay Mezarlığı içerisinde bulunan gasilhanemizde yapılıyor. Çünkü bu bölgelerde cenaze sayıları artınca sosyal mesafe açısından sorun yaşamak istemedik. Definler de büyük oranda burada yapılıyor. Bulaşıcı hastalıklardan ölenleri defnetmek için mezarlığımız içerisinde 3 adet ada belirledik. Tabiî ki vatandaşlarımız cenazelerini varsa aile mezarlığına ya da isterlerse şehir dışına götürüp defnediliyorlar. Üste gömü istendiğinde bu talebe de karşılık veriyoruz. İzmir’de ölüm oranında şu an ciddi artış yok. Bir süredir stabil ilerliyor. Nisan ayına göre ölü sayısı daha az diyebilirim.” (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
Benzine bu kez indirim geliyor!
 
İYİ Parti'de Aydın'dan Çıray'a çok sert sözler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeynep Aslan için pedallayacaklar!
İzmirli bisiklet sporcuları geçtiğimiz haftalarda trafik kazası sonucu ...
Polisten kaçarken reklam panosuna çarptı!
Konak ilçesinde sürücüsünün 'Dur' ihtarına uymadığı otomobil, kovalamaca ...
Baba-oğul kavgasında kan aktı!
Buca ilçesinde babası tarafından silahla vurulan kişi ağır yaralandı.
 
İzmir'de sahte içki satılan kokoreççiye baskın!
İzmir'in Bornova ilçesinde, sahte içki satışı yapılan bir kokoreç dükkanına ...
İzmir'de kapkaç dehşeti: Takip edip 25 bin TL'sini çaldılar!
İzmir'de akraba olan kapkaççı 3 kişi, bankadan 25 bin TL çeken R.E.'yi ...
İzmir'de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı
Bayraklı ilçesinde, iki grup arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi ...
 
İzmir'de iki korkunç kaza: 2 ölü, 4 yaralı
Kiraz ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti. ...
Saros Körfezi'nde atışlı fiili silah eğitimi yapıldı
MSB'den yapılan açıklamada, ''Deniz Kuvvetlerimize ait gemilerimiz tarafından ...
İzmir'de sahte içkiden 28.ölüm!
İzmir'de bir kişi daha sahte içki zehirlenmesi şüphesiyle yaşamını yitirdi.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri