POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erdoğan’dan Bahçeli’ye bayram tebriği
Erdoğan’dan Bahçeli’ye bayram tebriği
Sokağa atanın cezası 10 kat artacak
Sokağa atanın cezası 10 kat artacak
'Ayasofya gibi Harem-i Şerif’in de açılışı nasip olsun'
'Ayasofya gibi Harem-i Şerif’in de açılışı nasip olsun'
Bayram tatilinin 1. günü 852 kaza meydana geldi
Bayram tatilinin 1. günü 852 kaza meydana geldi
20 Kasım 2023 Pazartesi - 13:38

Doktor Aynur Dağdemir İzmir’de anıldı

İzmir Tabip Odası, 8 yıl önce görevi başında katledilen Dr. Aynur Dağdemir’i düzenlediği basın açıklamasıyla andı. Kadına şiddete dikkat çekilen açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyor, 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasını istiyoruz” denildi.

Doktor Aynur Dağdemir İzmir’de anıldı

GERÇEKİZMİR - Samsun’da 8 yıl önce görevi başındayken bir hasta yakını tarafından katledilen Dr. Aynur Dağdemir, İzmir Tabip Odası tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla anıldı. İzmir Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu tarafından Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi bahçesinde gerçekleşen açıklamaya, İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak’ın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyesi Ceylan Özkan, Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu Başkanı Münevver Kaynak Türkmen ve sağlık emekçileri katıldı. Açıklamada sık sık “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Hayatımızdan haklarımızdan vazgeçmiyoruz” ve “Kadın yaşam özgürlük” sloganları atıldı.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ
Açıklamada konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Ceylan Özkan, “Bugün burada, sekiz sene önce, eşi tarafından şiddete uğrayan sekreterini, korumaya çalışırken katledilen Dr. Aynur Dağdemir’i anmak ve koruyucu önlemlerin alınmaması ve caydırıcı cezaların verilmemesi sonucu her geçen gün katlanarak artan sağlıkta şiddet olaylarını ve kadına yönelik şiddeti durduracak politikalar üretilsin ve uygulansın demek, hayatlarımızdan da, İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmiyoruz diye bir kez daha haykırmak için toplandık. Sağlığın ve yaşamın korunması için hizmet üretilen ve güvenli olması gereken sağlık kurumları, günümüzde eli silahlı erkek faillerin kolayca girip çıktığı, özellikle kadın sağlık çalışanlarına yönelik tacizden cinayete her tür şiddet eylemini gerçekleştirebildiği ortamlara dönüşmüştür. Toplumumuzda, her alanda yükselen iktidar politikaları ile tırmandırılan şiddet sarmalı maalesef ki günlük hayatta temel dil olmuş durumda. Bu şiddet ortamı hem özel alanda hem de kamuda kadınlara yönelik şiddeti körüklemeye devam ediyor. Patriyarka, kapitalist, faşist, muhafazakar yönetimler ile devamlılığını kadınları tahakküm altında tutarak sağlayacağına inandığı sürece kadın hareketi güçlenerek, kendini sürekli yenileyerek yükselerek en güçlü cevabı verecektir. Cinsiyet eşitliğinin inşa edilmediği, erkek şiddetinin çözülmediği bir dünyada eşitlikten, özgürlükten bahsedilemez. Mahsa Amini’den, Dr. Aynur Dağdemir’den aldığımız cesaretle kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyor, 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasını istiyoruz” dedi.

ACIMIZ VE ÖFKEMİZ HALA TAZE
Ortak açıklamayı okuyan İzmir Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu Başkanı Münevver Kaynak Türkmen, “Sekiz sene önce 19 Kasım’da meslektaşımız, kız kardeşimiz Dr. Aynur Dağdemir eşi tarafından şiddete uğrayan sekreterini korumaya çalışırken; Mirabal kardeşler ise 25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele verirken katledildi. Bu nedenle kolumuz 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü Dr. Aynur Dağdemir’e adamıştır. İki gün de kadına yönelik şiddete karşı mücadelemizin sembolleşen günleridir. Acımız ve öfkemiz hâlâ taze, mücadelemiz ise sonsuz. Onların hikâyesi mücadeleleri ve cesaretleri bizlere umut ve ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Kadına karşı şiddet, kadın hakkı ihlalleri farklılıklar gösterse de dünyanın tüm bölgelerinde sınır ve sınıf ayrımı olmaksızın devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesinde çok zor ve uzun mücadeleler sonucu elde edinilmiş kazanımlar elimizden alınmaya çalışılıyor. Polonya’da kürtaj yasağının çıkışı, ülkemizde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alınışı kazanımlara saldırıların örneklerinden” diye konuştu.

EN ÇOK KADINLAR BOĞUŞUYOR
Her geçen gün daha da artan kadına karşı şiddete dikkat çeken Türkmen, “Savaş sırasında en başta kadına yönelik suçların arttığını, kadın bedeni üzerinden savaş politikası sürdürüldüğünü biliyoruz bu nedenle barış talebimizden vazgeçmiyoruz. Pandemiyle kadınların ev içi bakım yükü, ayrıca kadınlara yönelik ev içi şiddet arttı, deprem sonrası ise aynı sorunları bir de evsiz kalarak barınma sorununun eklenmesi ile katlanarak yaşadılar. Cinsel şiddete uğrama oranları, hastalıklar ve depresyonlar tırmandı. Pandemide ekonomik kriz işten çıkarılmaları arttırdı ve çalışma hayatından ilk önce gözden çıkarılanlar ev bakım yükü veya işveren tercihi nedeniyle kadınlar oldu, eşitsizlikler derinleşti. Deprem felaketi sonrası yine bakım yükü en çok kadınların üzerine kaldı, yıkılmış şehirlerdeki temel insan ihtiyaçlarının hala giderilmemesinden kaynaklı sorunlarla hala en çok kadınlar boğuşuyor” ifadelerini kullandı. 

POLİTİKALAR ÜRETİLSİN
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete de dikkat çeken Türkmen, “Sağlıkta dönüşümün yarattığı krizin faturasını öderken de pek çok kadın meslektaşımızı görev başındayken yitirmeye devam ediyoruz. Son bir yılda erkek şiddeti nedeniyle kaybettiğimiz sağlık çalışanı kadınlar; Ömür, Melek, Emine ve Ayfer… Kadınlar güpegündüz kamu kurumlarında, yaşatmak için gittikleri işyerlerinde katlediliyor. Sağlığın ve yaşamın korunması için hizmet üretilen ve güvenli olması gereken sağlık kurumları, günümüzde eli silahlı erkek faillerin kolayca girip çıktığı, özellikle kadın sağlık çalışanlarına yönelik tacizden cinayete her tür şiddet eylemini gerçekleştirebildiği ortamlara dönüşmüştür. Kadını ve kazanılmış haklarını yok sayan, sahiplenilmesi gereken bir mal gibi gören, kadın düşmanı erkek egemen politikalar, alınmayan koruyucu önlemler, işletilmeyen düzenleyici mekanizmalar ve cezasızlık politikaları hayatımızın her alanını kuşatmaya devam ediyor. Güvenli çalışma alanları ve sağlıkta şiddete karşı göstermelik adımlar dışında önlemler alınmıyor. Sağlıkta şiddetin son bulacağı politikalar üretilsin ve uygulansın istiyoruz” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ
Yasaların etkin uygulanması için yetkililere çağrı yapan Türkmen, “Ülkemizde her gün ortalama üç kadın kocası, birlikte yaşadığı erkek veya aile bireylerinden başka bir erkek tarafından baskı, işkence ve zulme boyun eğmemeye karar verdiği için katlediliyor. Toplumumuzda, her alanda yükselen iktidar politikaları ile tırmandırılan şiddet sarmalı maalesef ki günlük hayatta temel dil olmuş durumda. Bu şiddet ortamı hem özel alanda hem de kamuda kadınlara yönelik şiddeti körüklemeye devam ediyor. Patriyarka, kapitalist, faşist, muhafazakar yönetimler ile devamlılığını kadınları tahakküm altında tutarak sağlayacağına inandığı sürece kadın hareketi güçlenerek, kendini sürekli yenileyerek yükselerek en güçlü cevabı verecektir. Cinsiyet eşitliğinin inşa edilmediği, erkek şiddetinin çözülmediği bir dünyada eşitlikten, özgürlükten bahsedilemez. Mahsa Amini’den, Dr. Aynur Dağdemir’den aldığımız cesaretle kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyor, 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasını istiyoruz” açıklaması yaptı.

 
Karaburun'dan Başkent'e 'Özel' ziyaret!
 
İzmir'de korkutan Gazze eylemi: Kafasına silah dayadı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazze'deki Türklerin sayısı açıklandı!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'de mahsur kalan Türk vatandaşlarının ...
İzmir'den yola çıkan otobüs Konya'da alev aldı!
Konya'nın Ereğli ilçesinde seyir halindeki yolcu otobüsü alev aldı. Şoför ...
Malatya'da 4,5 büyüklüğünde deprem
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Malatya'nın Pütürge ilçesinde ...
 
Bir kayıp denizcinin cansız bedenine ulaşıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Zonguldak'ın ...
Batman'da sel: 3'ü çocuk 4 kişi öldü
Batman’da gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağmur sonrası ...
Yeşil ve gri kategoride 2 terörist öldürüldü!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kahramanlar-28 operasyonunda, biri yeşil, ...
 
İki ilde daha okullar tatil edildi!
Şırnak il geneli ile Bingöl'ün 5 ilçesinde, olumsuz hava şartları nedeniyle ...
Anne ile kızı asansörde ölü bulunmuştu: Flaş gelişme!
Manisa'nın Salihli ilçesinde, 48 yaşındaki 3 çocuk annesi Devrim Güler ...
Kahreden bilanço: 2 ölü, 50 yaralı, 12 kayıp!
Ülke genelinde etkili olan sağanak yağışların bilançosunu açıklayan Bakan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri