POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Çorlu tren katliamı davasında karar!
Çorlu tren katliamı davasında karar!
İYİ Parti'de kurultay öncesi üst düzey istifa
İYİ Parti'de kurultay öncesi üst düzey istifa
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
29 Mayıs 2020 Cuma - 11:33

Doktora gidemeyen internete sarıldı

Koronavirüs salgını, dünyada olduğu kadar ülkemizde de internet üzerinden sağlıkla ilgili yapılan aramaları hızlandırdı.

Doktora gidemeyen internete sarıldı

Koronavirüs salgını, dünyada olduğu kadar ülkemizde de internet üzerinden sağlıkla ilgili yapılan aramaları hızlandırdı. Yakın bir zamana kadar hastalıklar konusunda daha çok genç ve eğitimli kişilerin internet üzerinden bilgi sahibi olmaya çalıştığını, ancak salgının etkisiyle geniş bir kesimin de bu yönteme başvurduğunu belirten Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, "İnternette yanlış sağlık enformasyonunun yaratabileceği tehlike büyük. İnsanların salgın nedeniyle hastanelere gitmekten çekindiği bu dönemde, doğru bilgiyi arayıp doğru bilgiye ulaşmak daha da önemli hale geldi. Risk almak istemeyen hastaların, teknolojiden faydalanıp görüntülü doktor muayenesine başvurduklarını görüyoruz" dedi.

Türkiye'de salgının yaygınlaşmaya başladığı mart ayından itibaren arama motorlarında en çok aranan kelimelere dikkat çeken Prof. Dr. Ümit Atabek, "Sağlık iletişiminin genel amacı, sağlığa ilişkin enformasyon ihtiyacı olan bireylerin buna erişimini en kolay yoldan sağlamaktır. Daha çok genç ve eğitimli kişilerin kullandığı sanal sağlık iletişimi olanakları artık giderek daha geniş kesimlerin ilgi alanı haline geldi. Bu değişim özellikle son karantina uygulaması sürecinde hızlandı ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artık sanal sağlık iletişimi yaygın bir deneyim alanı olarak ortaya çıktı. Yapılan son araştırmalar, dünya nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan Y ve Z kuşaklarının sağlık iletişiminde ilk tercihlerinin internet üzerinden iletişim olduğunu gösteriyor, üstelik diğer kuşaklar da giderek daha çok oranda internete yöneliyorlar. Ülkemizde salgının yaygınlaşmaya başladığı mart ayından itibaren de arama motorlarında konuyla ilgili kavramların aranmasındaki hızlı artış bu eğilimi açıkça sergiliyor. Türkçe aramalar bakımından salgına yönelik enformasyon talebi ise nisan ayında asıl patlamayı yaptı. Başlangıçta mart ayında 'kolonya', 'maske' gibi korunmaya yönelik kelimelerin aranması öndeyken mayıs ortalarından itibaren artık 'sokağa çıkma yasağı, 'HES kodu' gibi aramalar öne çıktı" diye konuştu.

SANAL ORTAMDA BİLGİ KİRLİLİĞİ

Sağlık iletişiminin hızla internete kaymasıyla ortaya çıkan bilgi kirliliği sorununun 'infodemi' olarak adlandırıldığını belirten Prof. Dr. Ümit Atabek, "Pandemi kelimesinden esinlenilerek türetilen infodemi kavramı sanal ortamda hızla yayılan dezenformasyona işaret ediyor. Özellikle kaynağı belirsiz şekilde ortaya atılan birtakım asılsız iddiaların kamuoyunda ilgi çekmesi nedeniyle hızla yayılan bu tür bilgilerle mücadele artık Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) de gündemine girdi. Mart ayı sonunda DSÖ, bu tür dezenformasyonla mücadele için bir ekip kurduğunu açıkladı ve sitesinde bu tür enformasyonlara karşı doğru bilgileri yayımlamaya başladı. Nisan ortasında Google, günde yaklaşık 18 milyon Kovid-19'la ilgili zararlı içeriği yayan e-postayı engellemek durumunda kaldığını açıkladı. Türkiye'de Sağlık Bakanı adına açılmış sahte hesaplardan yayılan dezenformasyonun da tipik bir infodemi sorunu olduğunu belirtmeliyim. Sağlık Bakanlığımız, tıpkı pandemi konusunda olduğu gibi infodemi konusunda da hızlı davranarak, resmi web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında bu tür dezenformasyona karşı kapsamlı bilgilendirmeleri yapıyor" bilgisini verdi.

KAMUSAL BİLGİ KAYNAKLARINA YÖNELİM ARTTI

Yeni tip koronavirüs salgınının dünya çapında bir etkisi de kamusal bilgi kaynaklarına ilginin artması şeklinde ortaya çıktığına değinen Atabek, "Bu bağlamda sağlık bakanlıklarının sitelerinde yayımlanan bilgilerin yanı sıra üniversiteler tarafından sağlanan bilgiler de ilgiyle izleniyor. Sağlık Bakanlığımızın hazırladığı güncel info-grafikler hem konvansiyonel hem de yeni medyada yaygın bir şekilde paylaşılıyor. Salgınla ilgili daha teknik ve detaylı bilgilerin sunulduğu üniversite kaynaklı bilgiler de sosyal medyada sıkça paylaşılıyor. Ülkemizde de tıp fakültesi olan üniversitelerimizin web sitelerinden sunduğu ayrıntılı bilgilerin oldukça ilgi çektiği görülmekte. Yaşar Üniversitesi de akademisyenlerinin hazırladığı salgının toplumsal ve bireysel yönlerine ilişkin birçok aydınlatıcı içeriği web sitesi üzerinden yayımlamakta. Yeni tip koronavirüs salgını sürecinde kamusal bilgi kaynaklarının değerinin giderek daha çok anlaşıldığını ve bu tür kaynaklara yönelik eğilimin ortaya çıktığını gözlemliyoruz" dedi. (DHA)

 
Koronavirüse karşı terasa havuz kurdu
 
İstanbul'da fabrikada patlama: 2 kişi öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Vakada 10'lu rakamların altına 4-6 haftada inebiliriz"
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bizde birkaç gündür vaka ...
Bakanı Koca'dan ''Biraz daha dayanalım'' çağrısı
Sağlık Bakanı Koca'nın gençlere seslendiği paylaşımında, ''Vaka sayısını ...
Son 24 saatte virüsten 30 can kaybı!
Türkiye'de son 24 saatte 1182 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 30 kişi ...
 
Karın ağrısıyla hastaneye başvuran kadından 5,5 kilogram tümör çıkarıldı
İzmir'in Torbalı ilçesinde hastaneye ağrı şikayetiyle başvuran kadının ...
Türkiye '5 stratejik konuda' çalışma başlattı
Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, "gıda ...
Son 24 saatin verileri açıklandı: 34 can kaybı!
Türkiye'de corona virüsten son 24 saatte 34 kişi yaşamını yitirdi, toplam can kaybı 4 bin 431 oldu.
 
Tabip Odası yeni verileri açıkladı: İzmir'de kaç sağlıkçıya virüs bulaştı?
Türkiye'de koronavirüsle mücadele tam gaz ederken, ülkede en çok vaka ...
Bakanlık 11 sektöre yönelik önlemleri açıkladı
Sağlık Bakanlığı, normalleşme sürecinde koronavirüse karşı sektörlere ...
Bilim Kurulu Üyesi açıkladı: İki uç noktada kalırsak...
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri