POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
10 Ocak 2019 Perşembe - 12:36

Dönüşümde yerel yönetimlere yetki istedi

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, yerel seçimler öncesinde kenti yönetmeye talip olan belediye başkan adaylarına çağrı yaptı, deprem ve göç konusunun 'İzmir'in kanseri' olduğunu belirterek çözüm önerilerinde bulundu. Merkezi yönetimin kentsel dönüşümde yerel yönetimlere yetki vermesi gerektiğini ifade eden Aslan, İzmir'deki 5 bin inşaat firmasının dönüşümü başarıyla gerçekleştirebileceğini söyledi.

Dönüşümde yerel yönetimlere yetki istedi

Ege-Koop Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Aslan, İzmir'de büyüyen iki sorundan birinin göç diğerinin deprem olduğunu dile getirdi. Çözümün kentsel dönüşümden geçtiğini belirten Aslan, "Kontrolsüz göçün getirdiği yükün en fazlasını İzmir taşıyor. Türkiye şehirleşme oranı yüzde 65 iken, bu oran İzmir'de yüzde 81. Nüfus artış oranı ülke düzeyinde binde 18.28 iken, İzmir'de 23.38. Sürekli göç alan bir şehirdeyiz. 2040 yılında İzmir nüfusu 8 milyon olacak. Bu nüfus nerede, nasıl yaşar? Sorunun çözümü apartman yenileme değil, gerçek bir kentsel dönüşümdür. Bu riskli yaşam, bir an önce güvenli yaşama dönüştürülmeli" dedi.

13 FAY HATTI VAR
İzmir'de her an kırılmaya hazır ve diri 13 fay hattının bulunduğuna değinen Aslan, kent genelinde 20 yaşın üzerindeki binaların bina performans analiz çalışmaları ile deprem master planının yapılması gerektiğini belirtti. Aslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğunda 33 mahalleyi ilgilendiren 918.16 hektar, İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda 18 mahalleyi ilgilendiren 305.47 hektar kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini, ancak buna karşın Uzundere ve Örnekköy dışında kentsel dönüşüm projelerine 5 yıldır başlanamadığını söyledi.

300 BİN GECEKONDU
Alt yapı yetersizliği ve çarpık kentleşmeye de değinen Aslan, "İzmir'de binaların yüzde 65'i riskli, yaş ortalaması 25, gecekondu sayısı 300 bin. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 313 bin bina, 4 bin 371 hektar alanda kentsel dönüşüm kapsamında yer alıyor. Bu rakamlar kentsel dönüşüm konusunun aciliyetini ortaya koyuyor" dedi.

'BELEDİYELERE YETKİ VERİLMELİ'
Belediyelerin, Bakanlar Kurulu'nun onayı doğrultusunda kentsel dönüşüm yapabildiğine dikkat çeken Aslan, yeni bir yasal düzenlemeyle yetkinin belediyelere devredilmesi gerektiğini söyledi. Aslan "Kentsel dönüşüm konusunda iki ayrı yasa var. Bunlardan biri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na kentsel dönüşüm konusunda yetki veren kanun. Diğeri ise Belediye Kanunu. Hükümet'in onayı olmadan da belediyeler kendi kararlarıyla kentsel dönüşüm operasyonunu başlatamıyor. Bu kanunlar yetki karmaşası yaratıyor ve kentsel dönüşümü yavaşlatıyor" diye konuştu.

YENİ FORMÜL
Kentsel dönüşümün vatandaşı mağdur etmeden yapılması gerektiğine dikkat çeken Aslan 5 binin üzerindeki inşaat firmasının kentsel dönüşümü başarıyla gerçekleştirebileceğini söyledi. Aslan, "Kentsel dönüşümün amaca uygun yapılabilmesi için 6306 sayılı yasada yapılacak bir değişiklikle ya da Büyükşehir Belediye Meclisi'nden alınacak 'Kent yenileme plan notu' ile ada bazında, en az 1000 metrekarelik parsellerde 5 metre yola terk edilmesi koşuluyla ve sosyal donatı alanını kendi içinde çözecek, taban alanı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde inşaat yapılabilir. Böylece yeşil alan spor alanları, havuz, çocuk parkı vb. sosyal donatıları için de büyük alan kalacaktır. Böylece sürekli göç alan İzmir'de uzun yıllardır devam eden arsa sorunu da gideribilir. Ayrıca kentsel dönüşüm yapılacak mahallelerde ya da ada ve parsel bazındaki çalışmalarda 'kooperatifçilik modelinin geliştirilmesi ve uygulanmasıyla daha gerçekçi, kolay ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılabilir. (DHA)

 
Yıldırım: Çıktığım yoldan geri dönmem!
 
Konsensus'tan çarpıcı İzmir anketi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hazine'den 3 bankaya tahvil ihracı yetkisi
Hazine 2029 vadeli dolar cinsi tahvil ihracı için Citigroup, Deutsche ...
Bakan Albayrak açıkladı: KOBİ'lere yeni paket
2019 MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde ...
İzmir'in başkanlar kurulu adayları dinleyecek!
Şubat ayında yapılacak olan Başkanlar Kurulu’na AK Parti İzmir Büyükşehir ...
 
Benzin ve motorine zam: İşte yeni fiyatlar
Gece yarısından itibaren motorinin litre fiyatında 18, benzinde 17 kuruş fiyat artışı yapıldı.
Kredi kartı borçlularına yeni imkan
Kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çekenlere yönelik yeni bir imkan getiriliyor. ...
İzmir 'vergi listesi'nde üçüncü sırada
Vergi mükellefi sayısı 2018 sonu itibarıyla bir önceki yıla kıyasla 377 ...
 
TBB'den kulüplerin borçlarına ilişkin kritik açıklama
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yapılan açıklamada, futbol kulüplerinin ...
Elektrikte 'açma-kapama' tuzağı!
Elektrik dağıtım şirketlerinin müşteri numarası yerine hesap numarasından ...
Ege ihracatında 80 yıllık rekor!
Ege İhracatçı Birlikleri, 80. Kuruluş yıldönümü mutluluğunu yaşadığı 2019 ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri