POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
30 Ocak 2022 Pazar - 11:06

Dünyanın en eski kehanet merkezi Klaros'tan kült heykellere ait 35 parça çıkarıldı

Menderes ilçesinde arkeolojik verilere göre dünyanın en eski kehanet merkezi olan Klaros'taki kazı çalışmalarında kült heykellere ait 35 adet parça çıkarıldı. Parçalar mevcut yerlerinden alınarak, su taşkınlarından etkilenmeyecekleri ve konservasyon çalışmalarının yapılacağı alana taşındı.

Dünyanın en eski kehanet merkezi Klaros tan kült heykellere ait 35 parça çıkarıldı

İzmir'in Menderes ilçesinde 1907 yılında keşfedilen ve antik çağın en eski kehanet merkezi olduğu bilinen Klaros'taki Apollon, Artemis ve Leto'ya ait anıtsal kült heykellerinin konservasyon ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında kült heykellerine ait ağırlıkları 100 kilogram ile 9,5 ton arasında değişen 35 parça mevcut yerlerinden alınarak su taşkınlarından etkilenmeyecekleri ve konservasyon çalışmalarının yapılacağı alana taşındı.



Yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Klaros Kazısı Bilimsel Danışmanı, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Onur Zunal, "Taşınma işlemi öncesinde heykellerin lazer taraması yapılarak yerinde tüm detayları ile belgelendi. Konservasyon çalışmalarının sağlıklı yürütülebilmesi ve heykellerin yerinde sergilenmesi için kalıcı bir çatı projesi hazırlandı ve gerekli onayların alınması için yetkili birimlere sunulmak için hazırlıklar tamamlandı. 2022 yılının ilk faaliyeti olarak bu çatı projesinin hayata geçirilmesini hedefliyoruz" dedi.

'KLAROS KÜLT HEYKELLERİNİN BULUNDUĞU NADİR KUTSAL ALANLARDAN BİRİDİR'

Projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ve maddi destekleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsorluğunda yürütüldüğünü dile getiren Dr. Zunal, "2021 yılında heykeller üzerinde yürütülen çalışmalar arkeo teknik ekibinin gözetiminde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri ve Selçuk Efes Müzesi vinç ve operatör desteğiyle yapılabilmiştir. Klaros bir antik çağ tapınağında kült heykellerinin korunduğu nadir kutsal alanlardan biridir. Burada yer alan heykeller bize aynı zamanda bir triad (üçlü) kültünün olduğunu da göstermektedir. Apollon heykelinin her ne kadar sadece ayak ve bacak kısımları korunmuş olsa da oturur şekilde betimlenmiştir. Her iki yanında ise ayakta durur şekilde annesi Leto ve ikiz kız kardeşi Artemis yer alır. Mermerden yapılmış bu heykellerin her birinin orijinal yüksekliği yaklaşık 7 metre, toplam ağırlıkları ise yaklaşık 25 ton civarındaydı" ifadelerini kullandı.

'ANTİK DÜNYANIN EN ÖNEMLİ KUTSAL ALANLARINDAN BİRİ'

Öte yandan Dr. Onur Zunal, gerekli maddi desteğin bulunduğu takdirde projenin 5 yıl içerisinde bitirilmesini planladıklarını aynı zamanda alanda bilgilendirme panolarıyla yerinde sergilenecek bu eserlerin, İzmir ve Menderes bölgesinin turizmi açısından çok faydalı olacağını söyledi. Klaros'un sadece Batı Anadolu ya da İonia için değil antik dünyanın en önemli kutsal alanlarından biri olduğunu belirten Dr. Zunal, "Burada yer alan yaklaşık 45 metre uzunluğunda 26 metre genişliğinde olan Apollon Tapınağı, Helenistik dönemde İonia'da inşa edilen tek Dor düzenli tapınak olarak karşımıza çıkmaktadır. Tapınağın basamakları ve sütun tamburları yazıtlar ile kaplıdır. Bu yazıtlar Klaros'a gelen kent delegasyonlarının kimler olduğu, kaç kişi geldikleri ve geliş amaçlarıyla ilgilidir" açıklamalarında bulundu.

'ANTİK YUNAN TAPINAKLARI TANRILARIN EVİ OLARAK BİLİNİRDİ'

Antik Yunan tapınaklarının tanrıların evi olarak bilindiğini ifade eden Dr. Zunal, "Tapınaklarda tanrı ya da tanrıçaların insan görünümlü ve büyük boyutlu heykelleri olurdu. İnsanlar, günümüz semavi dinlerinin aksine ibadet etmek için bu yapılara giremezlerdi. İbadet ritüeli, tapınakların hemen yanında yer alan sunaklarda yapılırdı. Sunaklarda özellikle kanlı hayvanların kurban edildiği, seramik, heykelcik ve değerli madeni gereçler gibi çeşitli adak eşyalarının sunulduğunu bilmekteyiz" diye konuştu. (DHA)

 
İzmir'de yakalanan 2 FETÖ şüphelisinden 1'i tutuklandı
 
'15 Suriyeli çocuk donarak öldü' iddiasına yanıt!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Maske Kimsin Sen?' programı hakkında genelge!
FOX TV'de yayınlanan ve bir süredir tartışma konusu olan 'Maske Kimsin ...
Smyrna Tiyatrosu'nda antik tuvaletin ardından antik geçit bulundu
İzmir'in merkezindeki antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ...
Karabağlar'da Art Love 'buluşma'sı!
Karabağlar Belediyesi, Atanur ve Erol Meriç Atölyesi'nde sanat çalışmalarını ...
 
İki yakadan ezgiler Bornova’dan yankılandı
Ege’nin iki yakası Lozan Mübadelesi’nin 99. yılında Bornova’da buluştu. ...
Fazıl Say, Sezen Aksu'nun o şiirini besteleyecek!
Fazıl Say, Sezen Aksu'nun 'Avcı' isimli şiirini besteleyecek. "Şairinden ...
İzmir'de afişler insan ticaretine karşı yarıştı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i insan haklarının ...
 
İzmir'deki 9 sinagog müze olarak ziyarete açılacak
İspanya'dan Anadolu'ya göç eden Sefarad Yahudilerinin 17. yüzyıldan itibaren ...
Ege'nin 2 yakası İzmir'de sanatla buluşuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi mübadelenin 99’uncu yılında 29-30 Ocak tarihleri ...
Usta oyuncu Fatma Girik hayatını kaybetti
Yeşilçam'ın usta oyuncusu Fatma Girik 79 yaşında hayatını kaybetti. Girik'in ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri