POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
14 yaşındaki çocuk dehşet saçtı: 3 yaralı
14 yaşındaki çocuk dehşet saçtı: 3 yaralı
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
17 Şubat 2018 Cumartesi - 12:10

E.Ü.'den milli aşı yolunda kritik adım!

Milli aşı üretimi için çalışmalarını hızlandıran Ege Üniversitesi'nde uzmanlar, genel amaçlı biyomedikal sinyal kayıt cihazı üretti. Tamamen yerli malzeme ve olanaklar ile geliştirilen cihaz, yurt dışı emsallerine göre yaklaşık 8 kat daha ucuza imal edildi. Prof. Dr. Mehmet Engin, cihazın tek kanallı EKG, EMG, EEG gibi çok önemli fizyolojik sinyallerin gerçek zamanda izlenmesi, analog ve sayısal ortamda işlenmesi yeteneklerine sahip olduğunu belirtti.

E.Ü. den milli aşı yolunda kritik adım!

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından oluşturulan çalışma grubu, Türkiye'de yeni bir prototip tıp cihazına imza attı. Bölümün 'Biyomedikal Elektronik' dersinin laboratuvar uygulamaları ihtiyacını karşılamak ve araştırma amaçlı veri toplamak için bir cihaz tasarımlanması düşüncesinden yola çıkılan projede ilk prototipler üretildi. Öncelikli olarak eğitim amacıyla kullanılması planlanan cihaz, daha sonra geliştirilerek hastanelerde hastaların hizmetine sunulabilecek.

Yeni cihazının üretim çalışmaları, Ege Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katılımıyla kurulan 'Biyomedikal Optik Görüntüleme Araştırma Grubu'nda gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mehmet Engin koordinatörlüğünde kurularak çalışmalarını yürüten ve 10 kişiden oluşan çalışma grubu, 8 aylık bir çalışma sonucunda yeni cihazı geliştirdi.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Engin, üretilen cihazın tek kanallı EKG, EMG, EEG gibi çok önemli fizyolojik sinyallerin gerçek zamanda izlenmesi, analog ve sayısal ortamda işlenmesi yeteneklerine sahip olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Kablosuz sayısal haberleşme özelliği ile alınan vücut sinyalleri, bilgisayar ortamına aktarılarak sonraki analizler için depolanabiliyor. Ayrıca, bilgisayarda üretilen yapay fizyolojik sinyaller ters yön aktarımla analog modülde izlenebiliyor. Kısa dönemde geliştirilecek ikinci versiyonunda yeni teknik donanımlara ilave olarak çok kanallı giriş eklemeyi planlıyoruz. Cihazımızı yurt dışındaki benzerlerinden ayıran bir diğer özelliği ise maliyeti. Biz elimizdeki sınırlı imkânlarla cihazımızı yurt dışı fiyatından yaklaşık 8 kat daha ucuza imal etmeyi planlıyoruz. Bu konuda ülkemize sağlayacağımız katma değer de bizleri motive ediyor."

CİHAZDAN İLK ETAPTA 10 ADET ÜRETİLDİ
Cihazın ilk versiyonunun eğitim, araştırma amacıyla tasarlandığını, eğitimin yanı sıra Sağlık Bakanlığı'ndan alınacak izin ile klinik uygulamalarda da kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Engin, biyomedikal mühendislik bölümleri, meslek yüksek okulları biyomedikal cihaz programları, hemşirelik ve benzeri bölümler ile elektrik- elektronik mühendisliği bölümleri ve yurt dışı öğretim kurumlarını da kapsayan geniş kullanıcı kapasitesine sahip olduğunu anlattı. Prof. Dr. Engin, "Cihazdan ilk etapta, tamamen yerli teknoloji ile 10 tane üretilerek öğrencilerin kullanımına sunuldu. Cihazımız özellikle ikinci versiyonu eklenecek arteryel ve yerel doku oksijen doyumu ölçme yeteneği ile klinik ve hasta başı ortamlarında önemli bir boşluğu doldurabilecek. Cihazımızın pazarlama çalışmaları da yine öğretim üyelerimiz tarafından kurulan ve üniversitemiz teknoparkında faaliyete yürüten Proge Araştırma Geliştirme şirketi tarafından yürütülecek" dedi. (DHA)

 
Kalın'dan 'Türkiye, ABD'den ne bekliyor?' makalesi
 
AB'den Türkiye'ye vize için tek şart!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanser ve diyabete karşı tam buğday ekmeği
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, bazı uzmanların "ekmek yemeğin" uyarısını ...
Hastanede duş skandalında yeni gelişme!
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, doktorun hastaların odasında duş aldığı ...
23 yıllık hayat arkadaşına yeni bir yaşam verdi!
İzmir'de yaşayan Cennet Yüksel, 23 yıllık hayat arkadaşı Abdullah Yüksel'e ...
 
Alzaymır teşhisinde Türk imzası!
Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklara çare bulmak için 25 yıldır çalışan ...
Çarpıcı rapor: SGK'lı neden fark veriyor?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Genel Sağlık Sigortası (GSS) geliri 82.6 milyar ...
Uzmanlardan zeytinyağı uyarısı: Rengin önemi yok...
Sağlık ürünü zeytinyağında kusurlu ve güzel özelliklerin tespitini yapan ...
 
Sağlık Sen İzmir'den SES'e 'TTB' tepkisi!
Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, Türk Tabipler Birliği’nin ...
Sigaradan kurtuldu, yeni işine kavuştu
Sürekli sigara içtiği için görevini aksatan ve bu nedenle işten çıkarılan ...
"Sigarayı kalbinizin üstünde taşımayın"
İzmir Özel Can Hastanesi’nde Sigara Bırakma Polikliniği Göğüs Hastalıkları ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri