POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
12 Aralık 2022 Pazartesi - 11:19

E.Ü.'lü profesörden kritik 'insan koronavirüsü' uyarısı!

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 'insan koronavirüsü’nün çok eskiden beri bilinen bir virüs olduğunu ve Covid-19'la karıştırılmaması gerektiğini belirtip, bakanlık verilerine göre çocuklarda son bir aydır görülen solunum yolu hastalıklarının yüzde 25'nin 'insan koronavirüsü' olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Kurugöl, "Çocuklarda insan koronavirüs, Covid-19'dan daha ağır seyreder. Uzamış öksürüğe de neden olur" dedi.

E.Ü. lü profesörden kritik  insan koronavirüsü  uyarısı!

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, son zamanlarda solunum yolu hastalıklarındaki artışa dikkati çekti. Covid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün dünyada ilk kez 2019'un sonunda ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Kurugöl, "Bu virüs koronavirüs tipi hastalık yapıyordu. İnsan koronavirüs, Covid-19'dan farklı olarak çok fazla yayılım göstermiyor, pandemiye neden olacak kadar bulaşıcı değil. Solunum yolu hastalıkları arasında insan koronavirüsü 2'nci sırada geliyor. Yıllardan beri var olan insan koronavirüslerinin özelliği, çocuklarda daha fazla görülmesi ve bazen ağır hastalığa, hastaneye yatışlara neden olması. Çocuklarda insan koronavirüs, Covid-19'dan daha ağır seyreder. Uzamış öksürüğe de neden olur" dedi.

İnsan koronovirüsünün Covid 19 gibi yeni bir ajan olmadığını belirten Prof. Dr. Kurugöl, “Geçmişten bu yana tüm dünyada bilinen, zaman zaman çocuklarda da erişkinlerde de üst ve alt solunum yollarında nezle, grip ve zatürre yapabilen bir virüs. Genellikle kış aylarında rastlanıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Kurugöl, bakanlık verilerine göre çocuklarda son 1 aydır görülen solunum yolu hastalıklarının yüzde 25'nin 'insan koronavirüsü' olduğunu vurguladı.

'SOLUNUM YOLU HASTALIKLARININ YÜZDE 25'İNİ KAPSIYOR'

Kasım ayından itibaren kuzey yarım küredeki ülkelerde, Avrupa ülkeleri, ABD gibi, viral hastalıklarda artış olduğunu belirten Prof. Dr. Kurugöl, "Ülkemizde grip vakalarının pik yapma zamanı, pandemiden önceki yıllarda ocak-şubat aylarıydı. Grip salgını ocak-şubat aylarında görülürdü. Pandemi sırasında, kapanma döneminde hemen hemen hiç grip vakası görülmedi. Bu sene eylül ayı itibarıyla kısıtlamaların ve kapalı yerlerde maske zorunluluğunun kalkması, okulların açılması, solunum yolu enfeksiyonlarında artışa neden oldu. Şu anda ülkemizde solunum yolu hastalıklarında en çok görülen virüs Rhinovirüs, 2'nci sırada insan koronavirüs ve ardından RSV geliyor. İnsan koronavirüs Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre; solunum yolu hastalıklarının yüzde 25'ini kapsıyor" ifadelerini kullandı.

'ZAMAN ZAMAN DİĞER VİRÜSLERDEN AĞIR SEYREDEBİLİR'

Çok sayıda çocuk hastayı tedavi ettiklerini belirten Prof. Dr. Kurugöl, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aileler, çocuklarının uzamış öksürüğü nedeniyle bize başvuruyor. Hangi ilacı kullanırsa kullansınlar, çocuklardaki öksürüğün geçmediğini söylüyorlar. Bu hastalarımızın çoğunluğu insan koronavirüs çıkıyor. İnsan koronavirüs, diğer solunum yolu enfeksiyonlarından ya da gripten muayeneyle ayırt edilemiyor. Burun akıntısı, ses kısıklığı ve ateş hepsinde olabilir. Ayırmak için test yapılması gerekiyor. Bakanlık 4'lü test dağıtacağını bildirmişti. Grip gibi birçok virüs testle belirlenecek. Bu test, bize hem tedavi hem izolasyon için çok yararlı olacaktır. İnsan koronavirüs, zaman zaman diğer virüslerden ağır seyredebilir. Bebeklerde ölümcül olabilir. Ancak Covid-19 gibi pandemiye neden olma riski yok."

'BU VAKALARA ANTİBİYOTİK KULLANMAK YANLIŞ'

İnsan koronavirüsünde hastalık akciğerlere indiyse hastaneye yatışın gerekli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kurugöl, "Bu vakalara antibiyotik kullanmak yanlış. Hastalığın iyileşmesini kolaylaştırmaz, aksine yan etkilere neden olur. Gripte kullandığımız bir ilaç var ancak insan koronavirüste bu antigribal ilacın da etkisi yok. Küçük bir çocuk insan koronavirüse yakalandıysa, anne sütü emiyorsa, sık sık anne sütü emmeli. Bol sıvı alması gerekiyor. Ilık sıvıların tüketilmesi gerekli. Tavuk suyu çorba, ılık süt ve bal faydalı. Balın gece öksürüğünü kesme konusunda faydası var. Ancak 1 yaş altı çocuklara bal verilmemeli. Bu tavsiyelerim sadece benim kişisel deneyimlerime bağlı değil çok sayıda bilimsel çalışmayla faydalı olduğu ortaya konulmuş verilerdir" diye konuştu. (DHA)

 
Gaspçıları kovalayan polis ateş açtı: Genç kız öldü!
 
'Gavur Mahallesi'ne ziyaretçi rekoru!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kovid-19 ve grip vakalarına karşı 'maske ve aşı' uyarısı!
Prof. Dr. Ateş Kara, aralık ayının ortası ve ocak başında tekrar Kovid-19'da ...
85 yaş üstüne tek hekim uygulaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde ...
Kış aylarında maskeye dönüş çağrısı!
Prof. Dr. Ateş Kara, aralık ayının ortası ve ocak başında tekrar Covid-19'da ...
 
Prof. Dr. Şener: Domuz gribi Covid-19 kadar bulaşıcı ve öldürücü olabilir!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
Bilim Kurulu Üyesi: Gribin yaygın olması Kovid-19'un yayılmasını engelliyor
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
'Strep A' paniği: 9 çocuğu öldürdü!
İngiltere'de Strep A bakterilerinin neden olduğu ölümcül hastalık vakaları, ...
 
2023'te 27 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak
2023 yılında 27 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek. Cumhurbaşkanı ...
Bilimden üçlü virüs uyarısı: Ölümcül olabilir!
Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, son dönemde solunum yollarında 'üçlü virüs' ...
Koca: Şehir hastaneleri sayısı 36'ya çıkacak!
Acil Sağlık Hizmetleri Haftası dolayısıyla sosyal medya hesabından bir ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri