POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz hayatını kaybetti
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz hayatını kaybetti
CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
Eski İYİ Parti Milletvekili Yanıkömeroğlu CHP’ye katıldı
Eski İYİ Parti Milletvekili Yanıkömeroğlu CHP’ye katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
4 Ekim 2020 Pazar - 13:22

EBA’da ‘sınıf’ farkı: 4 kardeşiz, bir telefon var onun da interneti bitti!

Evlerinde bilgisayar ya da tablet, mahallerinde internet altyapısı yok. Kimi öğretmen, kimi doktor olmak istiyor ama yaşadıkları sıkıntılar hayallerine gölge düşürüyor.

EBA’da ‘sınıf’ farkı: 4 kardeşiz, bir telefon var onun da interneti bitti!

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de salgın nedeniyle okulların kapanmasının ardından uzaktan eğitim modeline geçildi. Fakat online eğitim araçlarından olan bilgisayar, tablet ve internet yoksul mahallelerde ciddi bir sorun. Tıpkı birçok sokağında internet altyapısı dahi bulunmayan İzmir’in Konak ilçesine bağlı Mersinli Mahallesi gibi… Her evde neredeyse 3-4 öğrenci var. Kimi avukat, kimi öğretmen, kimi doktor olmak istiyor ama yaşadıkları sıkıntılar hayallerine gölge düşürüyor. Uzaktan eğitime ulaşmanın yollarını arayanlardan biri de Hamdiye: “4 kardeşiz, bir telefon var, onun da interneti bitti!”

4 KARDEŞİZ, BİR TELEFON VAR
Eğitime erişmek isteyen öğrencilerden sadece biri olan Hamdiye. Babasının akıllı telefonu da internet paketi bitince çare olmaktan çıktı. O şimdi EB’daki derslerine giremiyor...

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre uzaktan eğitimden yararlanamadığını ifade eden Hamdiye, “İnternet yok, bilgisayar yok, tablet yok, hiçbir yere giremiyoruz, dersleri takip edemiyoruz. 4 kardeşiz bir telefon var, onun da interneti bitti” dedi. Ekonomik zorluklarla mücadele eden aileler ise kara kara düşünüyor, bu işin içerisinden çıkmak için hangi kapıyı çalacaklarını şaşırmış durumdalar. Hamdiye’nin annesi Arzu Tekin, eşinin salgının başından bu yana işsiz olduğunu söyledi. Kira ve fatura borçlarının biriktiğini, komşuların yardımları ile yaşamlarını sürdürdüklerini anlatan Tekin, çocukların ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor: “4 çocuk var hepsine bilgisayar alamam maddi durumdan dolayı. Ben okuyamadım çocuklarımın okumasını çok istiyorum. Öğretmenler de anlayışsız davranıyor. Derse girmezseniz sınıfta kalırsınız diyorlar. Derse katılamadıkları için yok yazılıyorlar. Çocuklar sınavda soruları nasıl cevaplayacağız diyorlar. Mahallede internet alt yapısı da yok. Bütün aileler isyan ediyor.”



AİLELER, ÇARESİZ VE PANİK
Zeynep Alpay’ın ise iki çocuğu var. Mahalledeki birçok ev gibi onlarda da tablet ve internet yok. Yaşadıkları geçim sıkıntısını ve bu sebeple bilgisayar, tablet ve internet satın alabilecek güçleri olmadığını aktaran Alpay, “Eşim salgın başladığında işsiz kaldı. Birikmiş kira borçlarımız var. Çocuklarımın ikisi de eğitimden uzak kaldı. Oğlum lise ikinci sınıf öğrencisi okuyor. Kızım da anasınıfına yeni başladı. Belediyeden tablet yardımı istedik ama öncelikleri ilkokul öğrencileriymiş. Bu yüzden vermediler” dedi.



DERSLERE ANNESİYLE GİRİYORDU
Venüs 8 yaşında. Doğuştan işitme engelli. Öğretmeninin anlattıklarını yalnızca dudak okuyarak takip edebiliyor. Ancak telefonun internet bağlantısı zayıf, görüntü net değil. Dudak okuyamadığı için anlatılanları anlamıyor. Bu sebeple derslerde ona annesi eşlik ediyordu ama diğer öğrenciler sesten rahatsız olunca EBA’ya girmeyi bıraktılar. Anne Gülşah Martı, “Tablet olmadığı için dersleri telefondan takip ediyorduk ama internet bağlantısından kaynaklı olarak ekranda öğretmeni net bir şekilde göremiyordu. Aynı zamanda duyamadığı için birlikte katılmak zorunda kalıyorduk. Bu sefer ben bağırarak Venüs’e bir şeyleri anlatmak zorunda kalıyordum. Ancak diğer öğrenciler sesten rahatsız oluyor, dikkatleri dağılıyordu. Onlar da haklı, biz de. Artık derslere girmeyi bıraktık. Kanser hastasıyım, kalp pili ile yaşıyorum. Sağlık sebeplerimden ötürü çalışamıyorum. Kızımın eğitimi için çok çabalıyorum. İyi bir yerlere gelmesini çok istiyorum. Ancak tableti olmadığı için şu an eğitimden uzak kalıyor, ne yapacağım bilmiyorum” diyerek yetkililerden yardım bekliyor. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Ermenistan'dan Azerbaycan'a füze saldırısı!
 
İzmir'de kaçak kazı operasyonu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in büyük çarşısında maske ve mesafe unutuldu
Karşıyaka ilçesinde sosyal mesafe ve maske kurallarının hiçe sayılması ...
Tabloları aratmıyor... Saklı hazine: Aşıklar Şelalesi
Dikili ilçesinde bulunan 'Aşıklar Şelalesi' mavi ve yeşilin buluştuğu ...
Kalaslı dehşet: 5 TL'yi beğenmedi...
İstanbul, Galata Köprüsü alt geçidinde 4 kişinin yolunu kesen şüpheli ...
 
Aşır geliştiren üniversitenin rektörü virüse yakalandı
Türkiye'de corona virüs aşı çalışmalarında hayvan deneylerine geçen Erciyes ...
İzmir'de silahlı kavga dehşeti: 3 yaralı
Konak ilçesinde çıkan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı. 
Yaralı bulunan caretta caretta tedavi altında!
Konak ilçesinde, yaralı halde bulunan deniz kaplumbağası, tedaviye alındı.
 
Meteorolojiden İzmir için 'sarı kodlu' uyarı!
Meteoroloji; hava sıcaklıklarının, yarından itibaren iç ve batı kesimlerinde ...
Mahkemenin iptal ettiği İzmir’in o planları yeni haliyle askıda!
Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, kenti yakından ilgilendiren bir ...
Erdoğan'dan Suriye mesajı: Ya temizlenir ya da...
Reyhanlı Barajı'nın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'de ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri