POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
20 Ağustos 2018 Pazartesi - 10:02

EBSO Başkanı Yorgancılar anlattı: Neler yapılmalı?

Yorgancılar gelinen süreçte, dış kaynağa özellikle de sıcak paraya dayalı olarak uzun süre yüksek oranlı ve istikrarlı büyümenin mümkün olamayacağını ve sürekli cari açık vermenin spekülatif döviz ataklarını tetikleyebildiğini, bu nedenle yurtiçi tasarruf oranlarını artırmamız gerektiğini kaydeden Yorgancılar şöyle devam etti...

EBSO Başkanı Yorgancılar anlattı: Neler yapılmalı?

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, kurlarda yaşanan türbülans nedeniyle oldukça zorlu günler geçirdiğimizi belirterek, kurlardaki beklenmedik, ani ve hızlı yükselişin yaz ortasında adeta yoğun kış sisi gibi ekonominin üzerine çöktüğünü söyledi. 

Yorgancılar, “Neredeyse bir hafta boyunca bir karış önümüzü göremedik. Gelişmeleri algılamak ve açıklamakta zorlandık. Küresel, bölgesel ve ulusal boyuttaki birçok faktörün yaşanan olumsuz gelişmelerde rolü olduğunu sanıyoruz. Ancak, tüm bu faktörler bile bu düzeyde bir kur artışını açıklamakta yetersiz kalıyor. Anlayamadığımız bazı şeyler var. Zamanla yaşanan gelişmeleri daha sağlıklı değerlendirmek, gereken dersleri çıkarmak mümkün olacaktır. Artık önümüze bakmak, stratejik düşünerek karşımıza çıkan koşulları avantaja çevirmek zorundayız” diye konuştu.

Yaşanan zorlu süreçte Türkiye’nin adeta bir dayanıklılık testinden geçtiğini söyleyen Yorgancılar, “Ekonomi yönetimi, Merkez Bankası, BDDK, bankalar ve özellikle de halkımız bu testten başarıyla çıkmıştır. Birlik ve beraberlik anlayışı ile her şeyin üstesinden geleceğiz” dedi.

Ünlü filozof Nietzsche’nin “Bizi yok etmeyen her şey daha güçlü kılar” deyişine atıfta bulunan Yorgancılar, “İnançla, umutla yeni yollar bulacağız. Şimdi bir daha böyle döviz türbülansları yaşamayacağımız, geleceğe daha umutla ve güvenle bakabileceğimiz daha sağlıklı ekonomik zemini oluşturmalıyız. Bunun için de yaşadığımız süreçten gereken dersleri çıkarmalıyız” dedi. 

Yapılması gerekenler
Gelinen süreçte, dış kaynağa özellikle de sıcak paraya dayalı olarak uzun süre yüksek oranlı ve istikrarlı büyümenin mümkün olamayacağını ve sürekli cari açık vermenin spekülatif döviz ataklarını tetikleyebildiğini, bu nedenle yurtiçi tasarruf oranlarını artırmamız gerektiğini kaydeden Yorgancılar şöyle devam etti: İnşaat gibi yatırım sonrası üretim ve gelire katkısı sınırlı alanlara yönlendirilen kaynakların daha makul düzeylere çekilmesinin zorunlu hale geldiğini, teknoloji yoğunluğu yüksek ürünleri yeterince üretmeden üretim-tüketim deseni uyuşmazlığını aşamayacağımızı, küresel rekabet sürecinde güçlü kalamayacağımızı, enflasyon ve faiz oranlarını rakip ülkeler düzeyine çekmek zorunda olduğumuzu, nihayetinde de mevcut düzeydeki dış girdi ve kaynak bağımlılığının sürdürülemez olduğunu, yeni sanayi yatırımları ve ihracat artışının ekonomideki hastalıkların en iyi panzehiri olduğunu, bir kez daha anladık. Daha güçlü, daha inovatif, daha rekabetçi ekonomiye sahip olmak için sanayi yatırımlarında büyük sıçrama yapmak, tarımdaki potansiyellerimizi daha etkin kullanmak gerekiyor. Bu arada uygun alanlarda üretim ve eğitimi daha etkin olarak entegre etmemiz, temel bilimlerde özel yetenekli çocukları keşfederek özel eğitim kulvarlarına almalıyız. Bilimde ve üretimde ön plana çıkmış bir Türkiye bir daha böylesi ataklara maruz kalmayacaktır.” 

 
Bornova'da büyük dönüşüm: 11 bin 314 ton!
 
Karşıyaka'da 2 bin kişilik bayram sofrası!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Eriş 20 Ağustos 2018 Pazartesi 16:34

Ekenominin başinda olan sıkintiları bizzet yaşayan bir sanayicinin doğru bakış açısi ve yol göstermesinin reçetesi...Sorunu kabul etme değil çözüm üretmenin yolu budur...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Swap anlaşması tamam: Katar'dan ilk 3 milyar dolar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Katar Merkez Bankası arasında Doha’da ...
Türkiye'nin sigorta devi İngilizlere satıldı!
Türkiye'nin en büyük ikinci sağlık sigorta şirketi olan Acıbadem Sigorta, ...
Kemeraltı Çarşısı'nda bayram bereketi!
Kemeraltı Çarşısı'na Kurban Bayramı öncesi esnaf, pazar günü de kepenk ...
 
İzmir'de telaş sürüyor: Kurban pazarı borsası!
Yeşildere bölgesinde kurulan kurban pazarında, hareketlilik sürüyor. Kurban ...
Çeşme'de bayram bereketi: Küçük oteller kapalı gişe!
İzmir'de turizm cenneti ilçesi Çeşme, uzun Kurban Bayramı tatilinde, tatilcilerin ...
İTO açıkladı: İzmir'e Berlin modeli!
İzmir Ticaret Odası (İTO), geleceğin yenilikçi fikirler ve girişimcilikte ...
 
THY'den bilet fiyatları müjdesi!
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, İstanbul Yeni Havalimanı'nın ...
KÖY-KOOP'tan yem fiyatları çıkışı ve kritik uyarı!
KÖY-KOOP Genel Başkanı Neptün SOYER, "Üretici para kazanamazsa, hayvan ...
Nefes Kredisi'nde 3. faz başlıyor!
Ticaret Bakanlığı ilk olarak 2016 yılında başlattığı Nefes Kredisi uygulamasında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri