POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
1 Haziran 2021 Salı - 10:36

EBSO'da Kılıçdaroğlu ile ekonomi zirvesi: Neler konuşuldu?

EBSO Mayıs ayı Meclis Toplantısı’na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ege Bölgesi Sanayi Odası dünyaya bakışıyla, vizyonuyla, tarihsel değerlerine bağlılığıyla, Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkmasıyla çok önemli bir Oda. Sanayici benim için ekonominin kamu görevlisidir. Sanayici kendisi için değil, ülkesi için çalışır. Yaptığı üretimle ve sağladığı istihdamla gurur duyar. Dolayısıyla sanayiciyi çok farklı görmemiz gerekiyor, çünkü üretmek kadar önemli bir şey yoktur. Döktüğünüz alı

EBSO da Kılıçdaroğlu ile ekonomi zirvesi: Neler konuşuldu?

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda meclis üyelerine çevrimiçi hitap eden Kılıçdaroğlu sözlerine Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Mustafa Kemal Atatürk konusundaki duyarlılığına teşekkür ederek başladı. İzmir’in son dönemde sporda elde ettiği başarıları tebrik eden Kılıçdaroğlu, EBSO üyesi sanayicilerin sorularını yanıtladı.



Konuşmasında İzmir ile gurur duyduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “İzmir güçlü hinterlandıyla Türkiye’nin gözbebeğidir. Ege Bölgesi Sanayi Odası da dünyaya bakışıyla, vizyonuyla, tarihsel değerlerine bağlılığıyla, Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkmasıyla çok önemli bir Oda. Sanayici benim için ekonominin kamu görevlisidir. Sanayici kendisi için değil, ülkesi için çalışır. Yaptığı üretimle ve sağladığı istihdamla gurur duyar. Dolayısıyla sanayiciyi çok farklı görmemiz gerekiyor, çünkü üretmek kadar önemli bir şey yoktur. Döktüğünüz alın teri için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

“En pahalı enerjiyi kullanıyoruz”
Türkiye’nin dünyada en pahalı elektriği kullanan ülkelerden biri olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “En pahalı elektriği sanayicimiz, esnafımız ve evlerimizde bizler kullanıyoruz. Akkuyu Nükleer Santrali devreye girdiğinde buranın ürettiği enerjiyi 12,5 Cent’ten kullanacağız. Bu rakamın 13,85 Cent’e kadar çıkması söz konusu. Çünkü devlet olarak bunun garantisini vermişiz. Yani en pahalı enerjiyi kullanmaya devam edeceğiz. Bunun teknolojisini de bize veriyor olsalar bu fiyatı belki kabul edebiliriz, ancak böyle bir durum da yok. Almanya yenilenebilir enerji ile maliyetlerini 3 Cent’e kadar düşürecek. Böyle olunca bizim sanayicimizin rekabet gücü de fazlasıyla düşecek” diye konuştu.

OSB’lere teknoloji liseleri
Partisinin eğitim sistemi ile ilgili görüşlerini EBSO Meclis Üyeleri ile paylaşan Kılıçdaroğlu, “Türkiye’deki tüm organize sanayi bölgelerinde ‘teknoloji liseleri’ kuracağız. Sanayimizin nitelikli ara elemana ihtiyacı var, bu okullar bu ihtiyacı karşılayacak ve önemli ölçüde istihdama katkı sağlayacak. Bu liselerin yönetimi, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili organize sanayi bölgesi yönetimleri ile eşgüdüm içinde olacak. Yatılı olacak olan teknoloji liselerinin gelişen şartlara göre donanımları OSB’ler tarafından sağlanacak. En az altı yıl olacak bu okullarda üçüncü sınıfı bitiren öğrencinin staj yapması zorunlu olacak. Alanıyla ilgili üniversiteye devam etmek isteyen öğrencilere ise üniversiteye girişte ilave puan sağlanacak” ifadesini kullandı.

Türkiye için güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisi
Türkiye’ye gerçek anlamda demokrasiyi’ getirmek istediklerini belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Güçlendirilmiş parlamenter sistem, siyasetin, liderlerin baskısından kurtulması ve cumhurbaşkanının tarafsız olması gibi unsurları içeriyor. Bunun yanında Meclis’te bir kesin hesap komisyonunun kurulmasını istiyoruz ve bu komisyonun başkanının ana muhalefet partisine mensup olmasını istiyoruz. O zaman harcamalar yapılırken kamu bütçesini kullanan makamlar çok daha dikkatli davranacaklardır. Var olan siyasi partiler yasası demokratik değil. Bunun değişmesi gerekiyor. Milletin vekilini millet seçmeli diyoruz. Önseçim bu aşamada çok önemli, önseçimin siyasi partiler yasasında mutlaka zorunlu olması gerekiyor. Delegelerle veya üyelerin katılımıyla önseçim yapılmalı. Elbette genel başkanlara kontenjan verilmeli, ancak bu sınırlı olmalı. Ayrıca Sayıştay’ın güçlendirilmesi gerekiyor. Sayın Meral Akşener güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili açıklamalar yaptı, Sayın Davutoğlu ve Sayın Babacan konuyla ilgili görüşlerini iletti. Konunun üzerinde çalışıyoruz ve tamamlandığında diğer partiler ile paylaşacağız. Bununla gerçek anlamda demokrasiyi Türkiye’ye getirmek istiyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde ilk bir hafta içinde esnafın ve çiftçinin kredi faizlerinin silineceğini, İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden imza atılacağını ve siyasi ahlak kanununun Meclis’e getirileceğini de ifade etti.

Partilerden beklentimiz sanayiciye sahip çıkmaları
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımından duyduğu memnuniyeti dile getiren EBSO Meclis Başkanı Salih Esen “Bir yanda pandemi kısıtlarıyla normalleşmeye geçmeye çalışırken ekonomide çözmemiz gereken sorunlar çevremizi sarmış durumda. Bu noktada bizlerin muhalefet partilerinden beklentisi, konularımıza sahip çıkarak üretime destek olmalarıdır. Sayın Genel Başkanın diğer partilerle olan işbirliğini ve uyumlu ilişkilerini takdirle izliyoruz. Ancak gelinen noktada bundan fazlasına ihtiyaç duyduğumuz da bir gerçek. Meclisimizi onurlandıran Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun aydınlatıcı açıklamaları ve sanayicilerimizin konularına sahip çıkan yaklaşımı nedeniyle kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.



Yorgancılar, Kılıçdaroğlu’na sanayicinin beklentilerini aktardı
Daha sonra söz alan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da yoğun gündemleri içinde EBSO Meclis toplantısına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti. Sanayiciler olarak ‘Üretim yoksa kalkınmak hayaldir’ mottosuyla çalıştıklarını ifade eden Yorgancılar,  “Sanayi yapımızın yüzde 99’unu KOBİ’ler oluşturuyor. Böyle bir yapı içinde mevcut belirsizlikler, sanayicinin önünü görmesini zorlaştırmaktadır. Aşılanmanın yaygınlaşmamış olması, hammadde fiyatlarının artışı ve tedarikte yaşanan zorluk, navlun fiyatlarındaki artış finansman teminindeki sıkıntılar, ekonomide çok istediğimiz istikrarlı ortamın sağlanmasının önündeki engeller olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

En önemli konu işsizlik
Bu noktada en önemli konunun işsizlik olduğunun altını çizen Yorgancılar, “İstihdam yaratamayan büyüme modelinin çözümü, sanayidir. Yüksek faiz, yüksek enflasyon ve oynak kur kıskacındayız. Her kesimde borçluluk seviyesi çok yüksek. PMI ve güven endekslerinde istikrar sağlanamıyor. Yakın zamanda artan maliyetlerimiz ister istemez tüketiciye yansıyacak ve enflasyonu yukarı yönlü çıkması sonucunu doğuracaktır” ifadesini kullandı.

“Büyümeye sanayinin katkısı önemli”
Yüzde 7 olarak açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarını da değerlendiren Başkan Yorgancılar, “Bu rakam tüketim odaklı bir büyüme olarak karşımıza çıksa da, imalat sanayinin etkisini hissettirdiği bir çeyrek dönem yaşadık. Makine yatırımlarının yüzde 30 ile güçlü büyümesini sürdürmesi, sınırlı da olsa artan ihracat ile yatırım iştahının artması, sanayi ürünlerine talebin yükseliyor olması, bu büyümenin yakalanmasındaki önemli etkenlerdir. Böylesi olağanüstü bir dönemde üretimin büyümeyi desteklemesi son derece önemlidir. Ancak doğrudan yatırımlar, hem sağlayacağı istihdam ve know-how ve hem de getireceği döviz açısından son derece önemli. Ancak Türkiye’nin bu anlamda son yıllarda cazibesini yitirdiği ortadadır. Bunun CDS, işsizlik ve büyüme gibi parametrelerle olan doğru orantısı da ortadadır” dedi.

Dünyanın ve Türkiye’nin gündemi
Birçok ülkenin pandemiye rağmen gelecek planlarını ertelemeyerek yollarına devam ettiğini dile getiren Başkan Yorgancılar, “Küresel ekonominin gündeminde ülkelerin yeni işbirlikleri, geleceklerini kurguladıkları 2030-2050 planları, Sanayi 5.0 ve dijitalleşme, Mars’ta yaşam arayışı gibi konular varken biz; İstanbul Sözleşmesi uygulansın mı? uygulanmasın mı? konusunu tartışıyoruz. Ayrıca varlığımızın sebebi olan Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e lanet okunmasını vatana ihanetle eşdeğer görmekteyim. Dünya çok farklı konuları tartışırken bizim gündemimizde ise kurumların bağımsızlığı, eğitim sistemi, hukuk ve adalet sisteminde reform ve suç örgütleri gibi konular var. ABD ve AB ile istenen seviyede bir ilişkiyi yakalayabilmiş değiliz. Turizmde Rusya’ya umut bağladık” diye konuştu.

Sanayicinin beklentileri
Başkan Yorgancılar, sanayicinin beklentilerini ise “Kamuda bekleyen alacakların ödenmesi; matrah artırımı ve stok affının getirilmesi; vergisini düzenli ödeyenlere vergi indirimi uygulamasındaki sıkıntıların giderilmesi; peşin vergi uygulamasının kaldırılması; kredilere vadelendirme ve yeniden yapılandırma imkanının getirilmesi; hammadde tedarikinde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması; yüzde 25’e çıkarılan kurumlar vergisi oranının eski seviyesi olan yüzde 20’ye çekilmesi; girdiler üzerindeki ilave gümrük vergilerinin düşürülmesi veya kaldırılması; GEKAP maliyetlerinin düşürülmesi; ÖTV’ye tabi ürünlerde verilen teminat mektuplarındaki sorunların giderilmesi; ihracat desteklerinin çeşitlendirilmesi; Eximbank ihracat taahhüt kapatmalarda süre uzatılması; istihdam üzerindeki mali ve mevzuat yüklerinin hafifletilmesi; iş davalarında taraflara eşit muamele edilmesi; iş davalarında zaman aşımı süresinin bir yıla indirilmesi; piyasada kamu kaynaklı rekabeti bozan uygulamalara son verilmesi; Covid-19’un iş kazası kapsamından çıkarılması; Avrupa Birliği yeşil dönüşüm sürecine yönelik yol haritasının belirlenmesi ve aşı pasaportu için önlemlerin alınması” olarak sıraladı.
Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Akın ve Faik Öztrak ile milletvekilleri de katıldı.

 
Bakan Selçuk: Okullar yazın açık tutulacak
 
Başkan Soyer açıkladı: ODTÜ'yle 'İzmir'in fay haritası' protokolü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mevduatta stopaj indirimi devam edecek
Hazine kaynakları TL mevduata uygulanan stopaj indiriminin haziran ve ...
Merkez Bankası'ndan kripto para raporu!
Merkez Bankası'nın kripto para raporunda önemli bir detay ortaya çıktı. ...
İlk çeyrek büyüme rakamları açıklandı
Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde ...
 
İzmir'e kentsel dönüşüm daire başkanlığı geliyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, deprem sonrasında çalışmaların ...
En büyük 500'de Torbalı'dan 9 firma!
Türkiye’nin en büyük 500 firması arasına 9, Ege’nin en büyük 100 firması ...
Zincir marketlere yeni düzenleme yolda!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce yaptığı alışveriş merkezleri (AVM) ...
 
Teknoloji devi Türkiye'de akıllı telefon üretimine başladı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Arçelik ile güçlerini birleştiren ...
Merkez Bankası'dan finansal istikrar raporu!
Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayınlandı. Yapılan açıklamada, ...
Türkiye'nin 500 büyüğü arasında 75 EBSO'lu!
2020 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması içerisinde 75 EBSO Üyesi yer aldı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri