POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İkinci Kadir Şeker vakası: Tolga Daşkıran tutuklandı
İkinci Kadir Şeker vakası: Tolga Daşkıran tutuklandı
IBAN kiralayanlar dikkat: Bakanlık harekete geçti!
IBAN kiralayanlar dikkat: Bakanlık harekete geçti!
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
25 Kasım 2021 Perşembe - 20:45

ESHOT'un dev bütçesi meclisten geçti!

Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleşen oturumda ESHOT'a 2022 yılı gider harcamaları için ayrılan 1 milyar 600 bin liralık bütçe oy çokluğuyla kabul edildi.

ESHOT un dev bütçesi meclisten geçti!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Kasım ayı olağan 7.oturumunda ESHOT 2022 yılı bütçesi ve performans raporu da masaya yatırıldı. 

Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleşen oturumda ESHOT'a 2022 yılı gider harcamaları için ayrılan 1 milyar 600 bin liralık bütçe oy çokluğuyla kabul edildi. CHP, İYİ Parti Grubu ve DEVA Partisi Meclis Üyesi Nezih Özuyar’ın 'evet' oyu verdiği bütçe Cumhur İttifakı'ndan ret ve eleştiri aldı. 

Büyükşehir Başkanvekili Mustafa Özuslu ESHOT'un 2022 yılı bütçesi için yaptığı bilgilendirme konuşmasında şunları söyledi: ESHOT’un aslında İzmir halkı için, kamu için nasıl kılı kırk yararak iş yaptığını gösteren çok güzel bir örnek var elimizde; tek seferde alınan 364 otobüsün sağladığı mali bir avantajdan bahsedeceğiz. Bu başarının bir örneği. 570 milyon TL’ye 5 yıl vadeli ve 5 yıl garantili olarak alınan 364 otobüsün avantajlı alımından doğan tasarruf 293 milyon TL. Banka kredisi ile alınsaydı, o dönemde, faiz oranı yüzde 19 idi, 5 yıl sonunda tam 863 milyon TL geri ödenmesi gerekiyordu. 102 milyon TL’lik KDV istisnası da dahil edildiğinde belediyenin kasasına kalan ve yeni yatırımlara kaynak teşkil edecek miktar 395 milyon TL’ye ulaşıyor. Bu neredeyse bedavaya getirilen otobüs alımının hem belediyemize hem İzmir’e yarattığı avantaja şapka çıkarmak lazım. Tebrik ediyorum, sağ olsunlar, var olsunlar. ESHOT filosuna 22 midibüs daha dahil olacak. Gelecek yıl da 33 midibüs ile 100 elektrikli otobüs daha alınması gündemde... İzmirlilerin emrinde olan bir şirketimiz... Pandemi nedeniyle bazı kayıplar yaşadı ama bunu Büyükşehir eliyle aşıyor. Pandemi döneminde hasılat kaybı 734 milyon lira oldu. 

"Son 14 ayda motorin yüzde 33 zamlandı. Biz yıllık 51 milyon litre kullanıyoruz. Dün sadece gelen yük 51 milyon lira" diyen Özuzlu AK Parti sıralarına da "Sayın Cumhurbaşkanımızdan, ilgili bakanlıklardan, hangi kurumdan isteyeceklerse; kamu toplama taşımada KDV-ÖTV desteğini getirsinler, bu ESHOT’taki yangına bir nebze olsun katkı olsun" sözleriyle seslendi. Özuslu sözlerini, "ESHOT’un yaptığı bu hizmetleri daha da kaliteli yapması için 2022 yılı bütçesi dengeli bir bütçedir. Bu bütçeye olumlu oy kullanacağız" diyerek tamamladı. 

İYİ PARTİ'DEN ÖVGÜ 
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç bütçe ilişkin konuşmasında, "ESHOT'un 5 yıllık bir stratejik planı var. Bu plan çerçevesinde de 5 yıl için 500 otobüs hedefi koymuş ama kurum bu hedefini 2020-2021 yılları içerisinde 473 hedefine ulaştırmıştır. Bu da beş yıllık stratejik plan içerisinde yüzde 95’lik bir değere geliyor. Bu da gerçekten başarıdır. Ayrıca şu an 20 elektrikli otobüsümüz bu kente hizmet ediyor. 2022 yılı içerisinde 100 adet otobüs alımı planlanmış durumda. Ben tüm bu olumlu adımlar karşısında ESHOT’umuzun genel müdürüne, çalışanlarına en içten saygılarımı sunuyorum, tebrik ediyorum. Bütçenin de hayırlı olmasını diliyorum. İYİ Parti olarak olumlu oy kullanacağız" ifadelerini kullandı. 

AK PARTİ'DEN 90 DAKİKA ÇIKIŞI 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal'dan ise '90 dakika' çıkış geldi. Hızal, "Siz algı deseniz de İzmirli 90 dakikayı geri istiyor. 120 dakika uygulamasıyla ikinci ve üçüncü binişlerden para aldınız ama mahkeme yürütmeyi durduma kararı verdi. Yüksek mahkeme kararı da var, tarife ortadan kalktı. İzmirlilerin ESHOT'tan alacağı var" diye konuştu. Öte yandan Hızal devletin otobüs ve tramvay alımları nedeniyle Büyükşehir'e 235 milyon teşvik verdiğini de sözlerine ekledi. 

MHP'DEN GAZİEMİR İTİRAZI 
MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin oturumda yaptığı konuşmada Gaziemir'de Beyazevler Mahallesi'neki araziye ESHOT garajı yapıldığını ancak bu garajın Gaziemir'e ulaşımda sorun yaşatacağını, mahalle halkının da bu yönde itirazı olduğunu dile getirdi. 

SOYER: LÜTUF DEĞİL! 
Başkan Soyer eleştirilere toplantının sonunda yanıt verdi. Soyer, "Deniz ulaşımının kara ulaşımına çok daha fazla entegre etmemiz lazım, ben de hem fikirim. Kent içinde şu anda deniz ulaşımı yüzde 3’ler seviyesinde. Bu rakamın çok daha yüksek olması lazım” diye konuştu. 'Devletten destek' çıkışına da destek Soyer şöyle konuştu: Bunlar herkese verilmiş haklar, bizim alıyor olmamız lütuf değil! Bizim talebimiz kendi iradesiyle yaptığı yatırım oranıyla alakalı... İzmir’in 40 verip 1 alması durumu nedeniyle dile getirilen bir talep! Bunun değişmesi gerekiyor. ‘AK Parti’nin bütün projeleri zamanında bitiyor’ dendi olabilir ama bir örnek vereyim; Kütahya’da havalimanı zamanında bitmiş, 1 milyon 317 bin yolcu garantisi verilmiş, 7 bin 397 kişi kullanmış. İlk 9 ay için 5.2 milyon euro para ödenecek. Kısacası bazen zamanında bitmiş olması kamu menfaati olarak çok da anlam taşımayabiliyor. Kamu zararı da ortaya çıkabiliyor. Elbette biz de gerçekçi bir iktidar olarak bunları da görüyor ve bunların dahilinde İzmir’de belediyecilik yapmaya gayret ediyoruz...

 
Günlük tablo: 222 can kaybı, 24 bin 467 yeni vaka
 
Erdoğan'dan kadına şiddete karşı kararlılık vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mecliste gündem 'Adıgüzel' protokolü: 'Millet İttifakı'nda çatlak!
Oturuma İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Adıgüzel Eğitim, Kültür, Araştırma, ...
‘Adalet çığlığı’ Gaziemir’den yükseldi
Gaziemir Belediyesi’nin, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ...
"Kadınlar şehrin parçası değil bizzat kendisi!"
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle ...
 
Buca kadına şiddete karşı tek ses
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli çalışmalara imza atan Buca ...
Çiğli'de Kadınlar 25 Kasım'da sahaya indi
Çiğli Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ...
İzmir’de Turuncu Bahçe ve Kadın Anıtı açıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “kadın dostu kent” vizyonu ...
 
"Kadına yönelik şiddet insanlığa, ülkeye ihanettir"
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Konak Belediyesi’nin ...
Başkan Sandal: Sosyal adaleti yarattık
Başkan Serdar Sandal “Bir ülkenin gelişimi temel eğitimin kalitesi ile ...
Narlıdere'nin kadınları ‘şiddete hayır’ dedi!
Narlıdere Kadın Danışma Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri