POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erdoğan'dan 'Özel' görüşmeye dair açıklama!
Erdoğan'dan 'Özel' görüşmeye dair açıklama!
Irak ve Suriye’de 19 terörist etkisiz hale getirildi
Irak ve Suriye’de 19 terörist etkisiz hale getirildi
Tartışma yarattı: Arapça soruya Türkçe tercüme istedi!
Tartışma yarattı: Arapça soruya Türkçe tercüme istedi!
759 bin çocuk kutlama yerine çalışmak zorunda!
759 bin çocuk kutlama yerine çalışmak zorunda!
26 Ocak 2018 Cuma - 11:26

Ege Üniversitesi'nde 'milli aşı' devrimi!

Ege Üniversitesi'nde, Türkiye'nin aşı konusunda dışa bağımlılığının azaltılması için 'Aşı Geliştirilmesi ve Üretimi Altyapı Projesi' geliştirildi.

Ege Üniversitesi nde  milli aşı  devrimi!

Ege Üniversitesi'nde, Türkiye'nin aşı konusunda dışa bağımlılığının azaltılması için 'Aşı Geliştirilmesi ve Üretimi Altyapı Projesi' geliştirildi.

Projeyle öncelikle çocuk felci, boğmaca ve toksoplazma/layşmanya aşısı ile insan papilloma virüs (HPV) aşılarının prototiplerinin geliştirilmesi ardından sanayi iş birliğiyle tedaviye kazandırılması amaçlandı. İkinci aşamayla ise kanserin tedavisine yönelik DNA ve otolog aşılarının prototiplerinin geliştirilmesi hedeflendi. Projenin maliyeti, yaklaşık 40 milyon dolar olarak hesaplandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, aşı üretimi için ihtiyaç duyulan en önemli zenginliğin, bilgi birikimi ve kültür olduğuna dikkat çekerek, projeyi üniversite- sanayi iş birliğiyle hayata geçireceklerini, öncelikle ulusal gereksinimlerin karşılanarak, dışa bağımlılığın azaltılacağını, daha sonra ise uluslararası piyasada yer edinileceğini anlattı. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi'nde aşı projesinin disiplinli olarak hayata geçirilmesinin planlandığını belirterek, "Projemizde Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik, Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı, Eczacılık Fakültesi, Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi bölümleri çağrı çerçevesinde ihtiyaç duyulan aşı üretimi için bir araya geldiler. Tüm bu birimlerimiz, milli aşı projesi için el ele vererek, bu projeyi ülkemize kazandıracak olmanın heyecanı içerisinde" dedi.



MALİYET 40 MİLYON DOLAR
Projenin koordinatörü Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Deliloğlu Gürhan ise Türkiye'de, bağışıklamada kullanılan insan aşılarının yaklaşık yüzde 60'ının Sağlık Bakanlığı, yüzde 30'unun özel sektör tarafından ithal edilirken, yüzde 10'unun ise bağış olarak sağlandığını söyledi. Gürhan, Türkiye'de uygulanan tüm bakteri ve virüs aşılarının üretilebileceği 'Aşı Üretim Tesisleri Kurulması Projesi'nin maliyetinin yaklaşık 40 milyon dolar olarak hesaplandığını kaydetti. Prof. Dr. Gürhan, ulusal beşeri aşı üretim tesislerinin kurulmasına destek verilmesinin önemine dikkat çekerek, projenin, Ege Üniversitesi'nin 'Biyobenzer Ürünler Mükemmeliyet Merkezi Projesi' kapsamında hayata geçirileceğini, bilimsel ve altyapı potansiyelinden destek alınarak büyük ölçüde yerel kaynaklarla sürdürülebileceğini anlattı.

Öte yandan projede öncelikle çocuk felci, boğmaca ve toksoplazma/layşmanya aşısı ile insan papilloma virus (HPV) aşılarının prototiplerinin geliştirilerek, sanayi iş birliği ile tedaviye kazandırılması amaçlandı. İkinci aşamada ise kanser tedavisine yönelik DNA ve otolog aşıların prototiplerinin geliştirilmesi hedeflendi. Kanser aşılarının protopinin, özel sektör ile yurt dışındaki bir üniversitenin desteğiyle geliştirileceği belirtildi. (DHA)

 
Ege-Koop Başkanı: İzmir listeye bile giremedi!
 
Konak'ta büyük şölen: Karne şenliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanı: Afrin'de 3 askerimiz kayıp
Sağlık Bakanı Demircan, Afrin harekatında 14 kayıp olduğunu beliterek, ...
İzmirli sağlıkçılardan 'barış' mesajları
İzmir'de bazı doktorlar ve sağlık çalışanları, Zeytin Dalı Harekatı sürerken ...
Sağlıkçıların maaş kesintisine yargı freni!
Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şubesi, sağlık çalışanının maaşından mahkeme kararı ...
 
O şikayet ortaya çıkardı: İzmir'de sahte rapor vurgunu!
BİMER’e yapılan bir şikâyeti değerlendiren Sağlık Bakanlığı müfettişleri, ...
16 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak
Sağlık Bakanlığı'nca bu yıl 8 hizmet biriminde 9 farklı unvanda 16 bin ...
'Utanç listesi'ne Sağlık Bakanlığı'ndan soruşturma!
Sağlık Bakanlığı, medyada yer alan 18 yaş altı gebelik ve eksik bildirim ...
 
İzmir sağlık camiası o saldırıya karşı tek yürek!
Karşıyaka ilçesinde, İzmir Barosu'na kayıtlı bir avukat, kız kardeşine ...
Sedyeden düşürülme iddiasına soruşturma
İzmir'de, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde yoğun bakımdaki yaşlı bir hastanın ...
Çeşme'de 1 yılda 324 bin kişiye sağlık hizmeti
Çeşme Devlet Hastanesi'nde geçen yıl 324 bin 449 kişiye sağlık hizmeti verildiği açıklandı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri