POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
9 Eylül 2019 Pazartesi - 08:29

Eğitimin kozmik odası: e-rehberlik

E-rehberlik sistemiyle çocukların her türlü sosyal, duygusal, bilişsel becerilerine ilişkin kayıtlar artık ilkokul birinci sınıftan itibaren tutulacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçen eğitim yılında 800 bin öğrencinin zekâ taramasının yapılarak sisteme aktarıldığını söyledi ve ekledi: 2-3 yıl içerisinde bütün Türkiye'deki taramayı bitireceğiz.

Eğitimin kozmik odası: e-rehberlik

Bugün başlayacak yeni eğitim öğretim yılında bir süredir çalışmaları devam eden "e-rehberlik" sistemi de hayata geçecek. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada öğrencilerin yetenek ve becerilerinin tespiti çalışmaları kapsamında 800 bin kadar öğrencinin zekâ taramasının yapıldığını söyledi. Bakan Selçuk, "Asis dediğimiz yerli zekâ ölçeğiyle ve başka tarama testleriyle bunu yaptık ve önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde bütün Türkiye'deki taramayı bitireceğiz. Bu anlamda sadece bizim bir zekâ taraması olarak değil ama rehber öğretmenlerimiz marifetiyle çocuklarımızın her türlü ilgi ve yeteneklerinin belirlenmesi için e-rehberlik sistemini kurduk, pilotu yapıldı, bu eğitim-öğretim yılında e-rehberlik çalışması başlayacak, bunun da lansmanı yapılacak ve ilk kez bu sene başlayacak" dedi. 

VELİLER DE GÖREBİLECEK

E-rehberlik sistemi ile tüm çocukların her türlü sosyal, duygusal, bilişsel becerilerine ilişkin kayıtların ilkokul birinci sınıfta itibaren tutulacağını söyleyen Selçuk, sistemle ilgili olarak, “Çocuk hangi okula, hangi şehre giderse gitsin, bu çocuğu tanımak için oradaki öğretmen kendisi yeniden, sıfırdan uğraşmayacak. E-rehberlik kaydına bakacak çocuğun, çocuğun becerileri, yatkınlıkları neymiş, ilgi alanı neymiş, hangi başarıları var, hangi ürünleri sergilemiş, bu çocukla ilgili sosyal, duygusal özellikler nelermiş, bunların hepsini orada görme imkanı olacak. Velilerin, öğretmenlerin de görme imkanı bulunuyor. Dolayısıyla bütün çocuklarımızı artık lise sona kadar bu şekilde bir izleme, değerlendirme, çocukları yönlendirmek için kanita dayalı, veriye dayalı bir sistem üzerinden rehberlik yapabilme fırsatımız olacak" dedi.

"BAŞARILIRSA BÜYÜK KATKI"

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, "e-rehberlik" sistemine ilişkin çalışmaların başarılı olması halinde çok önemli bir adım olacağını söyledi. Haberde görüşlerine yer verilen Pehlivanoğlu, "Eğitim sisteminin önemli yanlış çıktılarından birisi çocukların kendi mizaçlarını ve arzularına doğru eğitime girmemeleri. Aile baskısı, popüler olanın peşinden gitme, çevre baskısı gibi unsurlar gelecekle ilgili mutluluğun belirleyicisi oluyor. Çocuğun okula başladığı günden itibaren mizaç takibi yapılması, bu yaklaşımla önerilerde bulunulmasını birçok gelişmiş eğitim sisteminde görüyoruz" dedi. 

"Sınavda bir alanda örneğin sıfır çekeceğini bildiğimiz halde sınava sokup çocuğu mutsuz kılıyoruz" diyen Pehlivanoğlu, “Sonra öğrencinin başarısız olduğunu tartışıyoruz. Aslında bu önceden bilinebilir, belli alanlarda başarılı olup diğer alanda olmayabilir. Bunların önüne geçmek zorundayız. Portfolyo ve mizaç analizini Milli Eğitim Bakanlığı başarabilirse eğitime büyük bir katki olacaktır. Buna 'Fişleme' diyen olacaksa diyeceğim şu olur; yaşamda kazananların bir programı vardır ve kaybedenlerin de mazereti. Her alanda çocuğun ilgisi degerlendirilir. Sanatla ilgisi sporla ilgisi, sosyal alana beşeri akli nasıl tüm bunlar. Amerika'da meslek değiştirme oranı üçe geldi. Hayata atılıyor meslek değiştiriyor. Bunlara benzer durumların yaşanmaması için bireysel özeliklerin bütünleştirilmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

 
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
 
"Bir kadın kurtulacaksa anayasayı bile değiştiririz"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Eylül ayının yeni haftasında da termometreler geri saymaya devam ediyor.
Milli sporcunun 'Yan baktın' kavgası: 1 ölü
İstanbul'da kız arkadaşıyla eğlence mekanından çıkan milli kick boksçu, ...
Kılıçdaroğlu’na yumurtalı saldırıda flaş gelişme!
Dün Kuşadası Belediyesi önünde konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ...
 
Çeşme sularında 3 ayrı operasyon
Çeşme ilçesinden bindikleri lastik botlarla yasa dışı yollardan Yunan ...
İzmir'de kurtuluş coşkusu: Programda neler var?
İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 97'inci yıldönümü olan 9 Eylül, ...
Paraşüt kulesi fuar ziyaretçilerinin ilgi odağı
İzmir Enternasyonal Fuarı'nda, Türk Hava Kurumu'nun paraşüt kulesi, ziyaretçilerden ...
 
Seyir halinde düşürdüğü telefonu ararken takla attı!
İzmir'de seyir halindeyken elinden düşürdüğü cep telefonunu bulmaya çalışan ...
Urla'da korkutan orman yangını!
Urla ilçesinde ormanlık alanda, yangın çıktı. Yangının söndürülmesi için ...
SoloTürk'ten 9 Eylül provası!
Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi uçağı SoloTürk, İzmir'in kurtuluş günü ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri