POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
17 Eylül 2020 Perşembe - 08:43

Ekip biçmek isteyenlere kiralık hazine arazisi!

Corona virüs salgını ile birlikte tarımsal üretimin önemi daha iyi anlaşılırken, kır yaşamına ilgi de arttı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yayımladığı Milli Emlak Genel Tebliği ile köyünde hiç toprağı olmayıp ekip biçmek isteyenlere, 60 dönüme kadar hazine arazisini 10 yıl süreyle kiralama olanağı sağladı. Kira süresi 10 yılın sonunda 10 yıl daha uzatılabilecek.

Ekip biçmek isteyenlere kiralık hazine arazisi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Milli Emlak Tebliğinde kritik değişiklikler yapıldı. Hazine arazisi kiralamak için çiftçi olmak ve o köy ya da beldede 3 yıldır oturuyor olmak koşulu kaldırıldı. Bunun yerine o köy ya da mahallede kayıtlı olan, oturan ya da oraya kayıtlı olmasa da 3 yıldır oturan, oturmasa da kayıtlı olan topraksız veya yeterli toprağı olmayanlara kiraya verilebilir hale getirildi. Daha önce 5 yıl olan ve bağ, bahçeler için 10 yıla kadar uzatılabilen kiralama süresi, yeni tebliğde 10 yıl olarak belirlendi ve bu sürenin sonunda tüm ekip biçmeler için 10 yıl daha uzatma hakkı verildi. Böylece isteyen tek yıllık bitki ekecek, bahçe yapacak, isteyen çok yıllık bağ, badem, ceviz dikebilecek.

BAŞVURU OLMAZSA

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberine göre, köy nüfusuna kayıtlı olmayan, köyde ikamet etmeyenler yani dışarıdan kişiler de hazine arazilerini veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerleri ekip biçme amaçlı kiralayabilecek. Ancak bu, köye kayıtlı kişilerin talep etmemeleri durumunda mümkün olacak. Bir başka ifadeyle topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilecek yerler ilan edilecek. Yeterli başvuru olmadığında bu taşınmazlar, gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilebilecek.

60 DÖNÜM SINIRI

Bir kişinin kiralayabileceği hazine arazi miktarı 60 dönümü geçemeyecek. Yüzölçümü 60 dönümden fazla olan taşınmazlar, krokisinde ulaşım yolu da gösterilerek, 60 dönümlük bölümler halinde kiraya verilecek. Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçiler bu tebliğ kapsamında sadece bir kez hak sahibi olabilecek. Daha önce kiralanacak arazinin büyüklüğü sulu ve kuru tarım yapılabilirliğine göre her il için ayrı ayrı belirleniyordu. Yeni düzenlemede tüm iller için bu miktar 60 dönümle sınırlandırılmış oldu.

20 GÜN İLAN EDİLECEK

Kiraya verilecek yerler, Milli Emlak İl Müdürlükleri’nce belirlenecek ve nihai onay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilecek. Bakanlığın onay verdiği taşınmazlar, Milli Emlak İl Müdürlükleri’nin internet sayfasında ve hükümet konaklarında 20 gün süreyle ilan edilecek. Tarım idaresince bu ilanlar çiftçilere, ilgili muhtarlıklara ve ziraat odalarına da duyurulacak.

PUANA GÖRE SIRALAMA

İlana çıkılan araziyi kimin kiralanacağı kararı, başvuru sahiplerinin puanlarına göre belirlenecek. Köyde oturan ve o köye kayıtlı olanlar 20 puan, köyde kayıtlı olmayıp 3 yıldır oturanlar 10 puan, köy nüfusuna kayıtlı olanlar 5 puan alacak. Toprağı olmayanlar 60 puan, 10 dönümden az toprağı olanlar 40 puan, 30-40 dönüm arası toprağı olanlar 10 puan, evli ve 3’ten fazla reşit olmayan çocuğu olanlar 20 puan, 2’ye kadar çocuğu olanlar 15 puan alacak. Ayrıca ziraat teknikeri, teknisyeni, mühendisi, 20-40 yaş aralığında genç ya da kadın çiftçi olmak, iyi tarım, organik tarım yapacak olmak da puan üstünlüğü sağlayacak. Tüm değerlendirmelerin sonunda aynı puanı toplayan birden fazla kişi olursa kura çekilecek.

KİRALAMADA PAZARLIK

Arazinin kiralaması pazarlık usulüne göre yapılacak ancak ilk yıl tahmini kira bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 1.5’i olarak belirlenecek. Yani 100 bin liralık bir tarlanın yıllık kirası 1.500 lira civarında olabilecek. Sonraki yıllarda kira bedeli TÜİK’in yayımladığı Tarım ÜFE (Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları Endeksi) oranında artırılacak. Sözleşmenin başlama ve bitiş tarihleri, ekim ve hasat dönemleri dikkate alınarak belirlenecek. İlk yıl kira bedeli peşin olarak veya faiz uygulanmaksızın dörtte biri peşin, kalanı üçer aylık dönemler hâlinde üç eşit taksitle alınacak. Sonraki yıllarda ise kira, peşin veya üçer aylık dönemler hâlinde dört eşit taksitte ödenebilecek. Kiracılar, arazileri başkalarına kiraya veremeyecek.

 
At sucuğuna 'pes' dedirten savunma!
 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Tüm sınavları okullarda yapacağız
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nurgul yilmaz 05429204236 22 Temmuz 2023 Cumartesi 22:39

Kiralik seferi hasardan tarım arazisi kiralamak isdiyorum tel o5529204236 tesekur ederim bizleri yardımcı olduğunuz için in fesekurler

Yorumu oyla      0      0  
Durgutaktan 23 Mayıs 2023 Salı 06:52

Ben emekliyim 2 dönüm yer kiralam istiyorum ekip ağaçlar sebzeler ekip hem etrafına hem doğaya faydam olsun istiyorum

Yorumu oyla      0      0  
Osman Sarıoğlu 3 Nisan 2023 Pazartesi 19:01

Bende kiralama yapabilirim

Yorumu oyla      0      0  
Şakir senel 7 Mart 2023 Salı 18:22

İzmir''de nereye müracaat edeceğim

Yorumu oyla      0      0  
Yusuf top 19 Şubat 2023 Pazar 20:26

Şehir merkezine yakın 10 dönümlük bir araziyi kiralamak istiyorum İçine zeytin incir ceviz dikmek istiyorum

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve La Bonita Suite yola çıktı
Erişen İnşaat’ın inşa ettiği La Bonita projesinin ikinci ve tamamlayıcı ...
Konut satışı raporu: İzmir’de 1 yılda yüzde 85 artış!
İzmir’de Ağustos ayında 11 bin 145 konut satışı yapıldı. Geçtiğimiz yıl ...
Koç Ailesi'nin acı günü: Suna Kıraç hayatını kaybetti
Koç Ailesi'nin önemli isimlerinden Vehbi Koç'un kızı Suna Kıraç, 79 yaşında ...
 
Bakanlık 'kara liste'yi açıkladı: İzmir'den 8 firma!
Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen ürünlerin ...
DİSK’ten esnek çalışma için çağrı: Kamu- özel sektör ayrımı yapılmamalı!
Pandemi sürecinde çalışma sistemlerinin Sağlık Bakanlığı’nın yetkisinde ...
Benzine bu kez indirim geliyor!
Benzinin litre fiyatında bu gece yarısından itibaren 11 kuruş indirim bekleniyor.
 
Pandeminin getirdiği girişimcilik: Kiralık sandalye
Salgın döneminde vatandaşların kalabalık ve kapalı ortamlar yerine park ...
Bakanlıktan 'Oruç Reis' açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin, ...
Turizm cenneti Ege'ye tatilci akını
Ege'nin özellikle Çeşme, Bodrum, Kuşadası ve Pamukkale gibi gözde turistik ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri