POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Savaş'tan 'Gökhan Zan' iddialarına yanıt!
Savaş'tan 'Gökhan Zan' iddialarına yanıt!
Özel'e 'darbe' tepkisi: Tam bir akıl tutulması!
Özel'e 'darbe' tepkisi: Tam bir akıl tutulması!
ABD, Hamas'ın üç numarası İsa'nın ölümünü doğruladı
ABD, Hamas'ın üç numarası İsa'nın ölümünü doğruladı
Bakan açıkladı: Sahada şiddete yeni önlem hazırlığı!
Bakan açıkladı: Sahada şiddete yeni önlem hazırlığı!
26 Ocak 2022 Çarşamba - 12:45

Ekonomik kriz ‘şalvarlı ressam’ın tuvalini de vurdu!

Hiçbir eğitim almadan çizdiği tablolarla kişisel sergiler açan ve ‘şalvarlı ressam’ olarak tanınan Kaya’nın resim tutkusunu da kriz vurdu. Geçimini eşinden kalan emekli maaşıyla sürdüren Kaya, zamlar nedeniyle artık malzeme alamadığı için çocukluk hayalinden uzak kaldı.

Ekonomik kriz ‘şalvarlı ressam’ın tuvalini de vurdu!

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Kavacık Köyü’nde yaşayan 57 yaşındaki Meryem Düzgün Kaya, küçük yaşta geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürüyor. Kırsaldaki fiziki engeller sebebiyle uzun yıllar evinden çıkamayan Kaya, bu süreçte ‘çocukluk hayalim’ dediği resim sanatına yöneldi. Hiçbir eğitim almadan çizdiği tablolarla kişisel sergiler açan ve ‘şalvarlı ressam’ olarak tanınan Kaya, ekonomik kriz sebebiyle en büyük tutkusunu yapamaz hale geldi.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre tek geliri olan eşinden kalan emekli maaşıyla yalnızca temel ihtiyaçlarını giderebilen Kaya, peş peşe gelen zamlar nedeniyle artık resim malzemesi alamadığı için çocukluk hayalinden uzak kaldı. Akülü tekerlekli sandalyesi arızalı olduğu için aylardan evden de çıkamayan Kaya, “Tuvalim, boyalarım bitmek üzere. Resim yapmanın benim için ne ifade ettiğini kelimelerle anlatamam. Bunu parayla pulla ölçemezsiniz” sözleriyle destek istedi.

ÇIKMAZA GİRDİM

Sekiz yıl önce vefat eden eşinden kalan maaşla yaşamını sürdüren Kaya, “Zamlardan dolayı epey zorluk çekiyorum. Sadece ben değil elbette herkes perişan. Çıkmaza girdim, psikolojim bozuldu. Ben normalde pozitif yaşayan biriyim. Bu yaşıma geldim, hayatımda böyle bir kriz görmedim. Başkaları adına da üzülüyorum, kendi adıma da. Türkiye’de engelli olmak çok zor, kırsalda olmak daha da zor... Engelliler Günü’nde herkes çıkıp bir şeyler söylüyor ama emin olun bizim için hiçbir şey yapılmıyor. Sadece yılda bir gün adımız anılıyor. Herhangi bir sosyal yardım almıyorum. Kömür desteği bile almıyorum kurumlardan. Yıllarca kimsenin eline bakmadım. Kendi çabalarımla bugüne geldim. Ama son zamlar artık beni çok yordu” dedi.

AYLARDIR EVDEN ÇIKAMIYORUM
Kırsalda yaşayan engelli bir birey olarak fiziki engellere dikkat çeken ve akülü arabası arızalı olduğu için aylardır evden dışarıya çıkamadığını dile getiren Kaya, “Akülü tekerlekli sandalyem de arızalı... Zaten bizim buranın yolları çok bozuk, bu araba aslında buraya göre değil. Bir araba parasını geçti tamir masrafı. Beni yolda bırakır diye korkudan dışarı da çıkamıyorum aylardır” ifadelerini kullandı.

EN AZINDAN RESİM MALZEMELERİM OLSA...
Tutkusu olan resim sanatına ekonomik kriz nedeniyle malzeme alamadığı için ara vermek zorunda kaldığını anlatan Kaya, şunları söyledi: “Ben biraz güzel fırçalar kullanıyorum. Onlar olmadan resim yapamıyorum. Kullandığım o detaylı fırçaları alamıyorum. Tuvalim, boyalarım bitmek üzere. Resim yapmanın benim için ne ifade ettiğini kelimelerle anlatamam. Bunu parayla pulla ölçemezsiniz. Resimde bu aşamaya gelebilmek için zamanında çok hayaller kurdum. 45 yaşında resim yapmaya başladım. Bugünlere kolay gelmedim. Kimseden eğitim almadım. Bu benim çocukluk hayalimdi ve içimde bu konuda bir yetenek vardı. Bir şekilde hayata tutunmaya çalışıyorum ama şu anda yaşadığım maddi ve manevi sorunlar beni çok yoruyor. En azından akülü sandalyemin arızası giderilse ve resim malzemelerim olsa ben yine kendi yağımda kavrulurum. Ben birçok ödül aldım, yılın sanatçısı seçildim, çocuklara evimde gönüllü ders verdim. İsterim ki köy halkım ve belediyemiz bana sahip çıksın. Bugünlere çok zorluklar aşarak geldim.” (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
İmamoğlu'ndan yemek tepkilerine yanıt!
 
TÜİK'ten 2021 raporu: İzmir'de trafiğe kayıtlı kaç araç var?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmamoğlu'ndan yemek tepkilerine yanıt!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da ...
İzmir'de 37 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde kesinleşmiş 37 yıl 4 ay 35 gün hapis cezası ...
Kaan'ı öldüren yangında ihmal iddiası: Aile şikayetçi oldu!
Gaziemir ilçesinde, Kaan Yalçın'ın (27) apartmanda çıkan yangında üst ...
 
Dünyanın en büyük 'game jam'i İzmir'de!
İzmir’i girişimcilik ekosisteminde farklı bir alana taşıyan “Oyun Geliştirme ...
Kepçe suya gömüldü: Operatör yaşamını yitirdi
İstanbul Ataşehir’de bir inşaat alanında iş makinesi üstü buzla kaplanan ...
Babasını öldürmüştü: İşte istenen ceza!
İstanbul'da, geçen aralık ayında tartıştığı babası Mustafa Emre Kınalı'yı ...
 
Terk edilen araçlar alınmayı bekliyor!
İstanbul'da etkili olan kar yağışı nedeniyle TEM ve D100 karayollarında ...
İzmir'de feci kaza: Ambulans yan yattı!
İzmir'in Bornova ilçesinde, otomobil ile çarpışan ambulans yan yattı. ...
Vali uyardı: Zorunlu olmadıkça çıkmayın!
Konya Valisi Vahdettin Özkan, yoğun kar yağışının sürdüğü kentte vatandaşlara ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri