POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
13 Eylül 2019 Cuma - 09:54

GGM’de çığlık: Dönersek öleceğiz!

İzmir’de sokaklarda kalan yüzlerce Afgan mülteci, gözetim altına alınarak Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü. Taliban’ın eline geçen Kunduz kentinden kaçan bir Afgan ailenin kendilerini arayarak yardım istediğini belirten İzmir Müzisyenler Derneği’nden Kazım Altun, “Bu insanlar göz göre göre ölüme gönderilecek” dedi

GGM’de çığlık: Dönersek öleceğiz!

Ülkelerindeki şiddet ortamından kaçarak Türkiye’ye sığınan Afganistan mültecilere yönelik operasyonlar devam ediyor. Yaklaşık 5 aydır İzmir’in Basmane bölgesindeki Agora Parkı’nda kalan yüzlerce Afgan, iki gün süren operasyonla gözetim altına alınarak Göç İdaresi’ne ait geri gönderme merkezine götürüldü.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'e konuşan ve geçtiğimiz günlerde Taliban’ın eline geçen Kunduz kentinden kaçan ve şu an Geri Gönderme merkezi’nde tutulan üç çocuklu bir ailenin kendilerini arayarak yardım istediğini belirten İzmir Müzisyenler Derneği’nden Kazım Altun, “Üç çocuğu ve eşiyle birlikte alınan bir mülteci, derneğimize ulaştı ve Kunduz’a geri gönderilirse kendisinin ve ailesinin öldürüleceğini söyleyerek bizden yardım talep etti. Zaten gerekli ve müdahil olabilecek bütün kurumlara haber verilmişti ama yasal prosedürler uygulanıp girişimler sonuçsuz kalırsa bu insanlar göz göre göre ölüme gönderilmiş olacak” dedi.

4 MİLYONLUK ŞEHİR ONLARA SAHİP ÇIKAMADI
Afgan mültecilerin ülkelerindeki Taliban tehdidinden kaçarak Türkiye’ye sığındığını hatırlatan İzmir Müzisyenler Derneği’nden Kazım Altun, “Afganistan’ın Kunduz şehri yoğun olarak Taliban’ın saldırısı altındaydı. Taliban, Kunduz’da bugüne kadar binlerce kişiyi katletti. Bu vahşetten sağ kalanlar aileleri ile birlikte binlerce kilometre yolu yürüyerek Türkiye’ye ulaşmıştı. Afgan mültecilerin amacı, her gün ölüm korkusunun olmadığı bir yere ulaşıp hayatlarını devam ettirmek. Ekonomik varlıkları olmayan bu insanların çoğu Türkiyeli ve Afganistanlı insan kaçakçıların dolandırmasıyla sokakta yaşamak zorunda kaldılar. İzmir Müzisyenler Derneği haftalardır yaptığı etkinlik ve çağrılarla insan hak ve hukukuna duyarlı olduğunu düşündüğü kişi ve kurumları harekete geçirmeye çalıştı maalesef birçok kurumdan hiç geri dönüş olmadı. İki kurum hariç hiç kimse tek bir somut adım atmadı. Yaşanan dramın sonlandırılması ile ilgili ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını bildiren kurumlar, bırakalım ellerinden geleni yapmayı tam tersi bu insanlara zarar verecek eylemlerde bulundular. Sebebini anlasak da bu yapılanların insan olmaktan doğan hakları hiçe saydığını görmezden gelemeyiz. Dört milyon insanın yaşadığı İzmir’de beş yüz kişiye sahip çıkamayıp yasal prosedürleri bahane gösteren kurumların, STK’ların üyelerinin hiç biri kamusal ve herkese açık bir alan olan Agora Parkı’na kişisel olarak gelip orda gerçekleşen duruma bakmadı bile. Bu tutum kurum ve kişilerin insan ve mülteci hakları konusunda ne kadar samimi oldukları hakkında ipucu veriyor” dedi.

ÖLDÜRÜLECEKLERİNİ SÖYLEYİP YARDIM İSTEDİLER
İki gündür süren operasyonlarla yüzlerce Afgan mültecinin gözetim altına alınarak Göç İdaresi’ne ait geri gönderme merkezine götürüldüğünü kaydeden Altun, “Dün öğlen emniyet güçleri gelip aylardır parkta yaşayan ailelerden yakaladıklarını otobüslere doldurup Geri Gönderme Merkezi’ne götürdü. Emniyet güçleri ile birlikte gelen belediye temizlik görevlileri de parkta kalan ve güç bela topladıkları battaniye, kıyafet, yiyecek gibi yaşam malzemelerini çöp arabasına doldurup parkı temizledi. Aylardır sokakta yatıp, banyo imkanı olmayan, su çiçeği ve zatürre dahil bir çok hastalığa yakalanan bu insanların sağlık koşulları hakkında tek bir somut girişimde bulunmayan İzmir şehrinin en büyük kurumu (3 gün önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en yetkili kişisi olan belediye başkanı bu insanlara sağlık ve hijyen için geçici de olsa seyyar banyo göndereceğini açıklamıştı) şimdi mültecilerden kalan eşyalarının halkın sağlığını olumsuz etkileyeceğini düşünmüş olacak ki, aynı saatte daha mülteciler otobüslere doldurulurken temizlik ekibi göndermiş ve parkı ‘temizlemiş’. Üç çocuğu ve eşiyle birlikte alınan bir mülteci, akşam saatlerinde derneğimize ulaştı ve Kunduz’a geri gönderilirse kendisinin ve ailesinin öldürüleceğini söyleyerek bizden yardım talep etti. Zaten gerekli ve müdahil olabilecek bütün kurumlara haber verilmişti ama yasal prosedürler uygulanıp girişimler sonuçsuz kalırsa bu insanlar göz göre göre ölüme gönderilmiş olacak” ifadelerini kullandı. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
İzmir'de narenciye ağaçlarına tuzaklı koruma!
 
Karşıyaka'da sabah sporu zamanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adresi değişince okula alınmadı!
Seferihisar ilçesinden Buca'ya taşınan 6'ncı sınıf öğrencisi Yalın Keleşoğlu ...
45 ilde FETÖ operasyonu: 165 gözaltı kararı
2012 Kaymakamlık sınavı sorularının FETÖ mensuplarınca sızdırılması soruşturması ...
'Afyon kuralı' KKTC'de faciayı engelledi!
Girne'de dün gece askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlama, can ...
 
Apartmanda dehşet: 'Gürültü yapıyor' diye vurdu!
Sakarya'nın Akyazı ilçesinde T.A., apartmandaki dairesinde gürültü yaptığı ...
Cumhuriyet gazetesinin 5 yazarı tahliye edildi
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 7 Cumhuriyet gazetesi yazarının infazının durdurulmasına ...
İzmir'de faciadan dönüş: Yolcu otobüsü yandı!
İzmir'de, şehirlerarası taşımacılık yapan yolcu otobüsünde yangın çıktı. ...
 
Sivil araca hain saldırı: 7 şehit, 10 yaralı
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi kırsalında, odun toplamaya giden vatandaşları ...
İzmir'de otobüs durağında düdüklü tencere paniği!
Konak ilçesindeki Mithatpaşa Caddesi'nde, otobüs durağına bırakılan düdüklü ...
İzmir'de tarihi eser kaçakçılığı operasyonu
İzmir'in Selçuk ilçesindeki tarihi eser operasyonunda mermer heykel başı, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri