POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü!
Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü!
Rutte Türkiye'ye geliyor: Erdoğan'dan destek isteyecek
Rutte Türkiye'ye geliyor: Erdoğan'dan destek isteyecek
9 Haziran 2023 Cuma - 14:28

Galeria arazisinde 'yeniden bina yapılsın' tartışması!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Diyarbakır’daki Galeria Sitesi'nin mülk sahipleri araziye yeniden bina yapılması için birleşti. 89 kişinin hayatını kaybettiği binanın arsasına park yapılacağı iddiaları üzerinde platform kurduklarını belirten mülk sahipleri, "Biz burada büyük mağduriyet yaşadık. Birçok insanın tek mal varlığı burasıydı" dediler.

Galeria arazisinde  yeniden bina yapılsın  tartışması!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen iller arasındaki Diyarbakır’da 1’i boş, 7 bina yıkıldı. 414 kişi hayatını kaybetti, 912 kişi de yaralandı.

Yenişehir ilçesinde kentin ilk alışveriş merkezi olarak 1999 yılında hizmete giren, 4 katı alışveriş merkezi olup, 8 katı da 128 daireden oluşan 4 bloklu Galeria Sitesi'nin 1 bloku, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilkinde yıkıldı. Sitede 89 kişi yaşamını yitirdi, 22 kişi de yaralandı. Diğer 3 blok da kontrollü şekilde yıkıldı.

Yıkımın ardından başlayan enkaz kaldırma çalışmaları savcılığın yapacağı zemin etüdü incelemesi nedeniyle durduruldu. İş makinaları bölgeden ayrılırken, yapılacak incelemenin ardından enkaz kaldırma çalışmalarının süreceği öğrenildi.

Mülk sahipleri de enkaz kaldırma çalışmalarının ardından alana park yapılacağı iddiaları üzerine aynı yere yeniden bina yapılması için "Galeria Mülk Sahipleri Platformu"nu kurdu.

"BAŞKALARININ MAĞDURİYETİNİN ÜZERİNDEN PARK OLSUN DEMELERİ DOĞRU DEĞİL"
Mülk sahiplerinden Abdulkadir Aydın (65) yıkılan Galeria Sitesi’nin alışveriş merkezi bölümünde 2 sinema salonu olduğunu belirterek, “Birinin mülkiyeti bana aitti. Maalesef depremde o da yıkıldı. Savcılık kararıyla buranın çalışmaları durduruldu. Çünkü zemin etüt çalışmaları ve kolonların kesildiği iddiasından dolayı çalışmalar yapılıyor. Bu incelemenin ardından buradaki molozlar tekrar kaldırılacak. Biz burada büyük mağduriyet yaşadık. Birçok insanın tek mal varlığı burasıydı." dedi.

Yıkılan bina yerine park yapılma tekliflerine tepki gösteren Aydın, "Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Savcılık incelemesinin ardından bu zeminde tekrar yapı yapılabilir mi, yapılamaz mı, çıkacak incelemenin ardından bizim de önerilerimiz var. Bizim buranın tekrar eski duruma getirilmesi konusunda çabalarımız var. Şimdiden bazı insanların başkalarının mağduriyetinin üzerinden park olsun demeleri doğru değil. Bu toplumun içerisinden yüzlerce insan mağdur olmuş. Bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi için çalışma yapılması lazım” diye konuştu.

"UYGUN KALİTEDE ZEMİNİ İYİLEŞTİREREK BİNA YAPMAMIZ MÜMKÜN"
Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak ise Galeria Sitesi yapılırken gerek zeminsel gerekse temelsel alanda ve inşa esnasında yapılan hatalar nedeniyle yıkımın olduğunu ifade etti. Kavak, “Bu hatalar yapılmamış olsaydı bina şu an sağlam ve yerinde olacaktı. Kötü zeminde ve iyi zeminde de bina yapılması mümkündür. Uygun kalitede zemini iyileştirerek bina yapmamız mümkün. Bunu yapmamız maliyetleri artıyor. Galeria Sitesi’nde zeminsel sorunlar, alüvyal alan vardı. Yer altı suyunun hala temelde bulunması ciddi birtakım temel sorunlar yaratacaktır. Eğer tekrardan bina yapılacaksa zemin etüdünün detaylı bir şekilde yapılması gerekmektedir." dedi.

Galeria Sitesi yapılmadan önce arazinin bataklık olduğu ifadeleri de soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuna da yansımıştı. Raporda bilgi sahibi olarak ifadesine başvurulan S.S.’nin, “Bu site yapılmadan önce arazide Yıldız Otoparkı, Yıldız Yazlık Sineması ve Yıldız Havuzu vardı. Arazi o zaman bataklıktı.” sözlerinin de zemin değerlendirmesi konusunda oldukça önemli olduğu vurgulanmıştı. (DHA)

 
Çiftlik evine kanlı baskında kritik gelişme!
 
Aliağa ikinci el ve antika pazarı açılıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiftlik evine kanlı baskında kritik gelişme!
Bergama ilçesinde çiftlik evini basıp Türkmenistan uyruklu çoban Nobat ...
Ünlü şef Somer Sivrioğlu'na 22,5 yıla kadar hapis istemi
Beşiktaş'ta devraldığı restoranın istinat duvarı çökerek bir kişinin öldüğü ...
2 tramvay kafa kafaya çarpıştı: 26 yaralı!
Samsun'un Canik ilçesinde iki tramvayın çarpışması sonucu ilk belirlemelere ...
 
İzmir'de 'koca' dehşet: Eşini öldürüp, intihar etti!
Gaziemir ilçesinde Mustafa Yılmaz (43), eşi Nermin Yılmaz'ı (40) pompalı ...
MİT'ten Suriye'de kritik operasyon!
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK/KCK-PYD/YPG'nin sözde Münbiç istihbarat ...
Tahtalı Barajı'na bahar yağmurları dopingi!
İzmir'de önemli miktarda su ihtiyacını karşılayan ve aktif doluluk oranı ...
 
Kamuda üst düzey atamalar Resmi Gazete'de!
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ...
Kadir Şeker cezaevinden izinli olarak tahliye oldu
Konya'da, sevgilisini dövdüğünü düşündüğü kişiyi, engellemek isterken ...
Umut yolculuğu kabus oldu: Otoyolda tehlikeli anlar
Buca ilçesinde seyir halindeyken motor kısmında çıkan yangın nedeniyle ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri