POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
25 Ekim 2019 Cuma - 11:49

Gerekçeli karar: Oğlunu öldüren baba neden ceza almadı?

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi, kavga ettiği oğlunu kalbinden bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan babaya "ceza verilmesine yer olmadığı" yönündeki kararına ilişkin gerekçesini açıkladı.

Gerekçeli karar: Oğlunu öldüren baba neden ceza almadı?

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesinde "çocuğunu kasten öldürmek" suçundan yargılanan babaya "ceza verilmesine yer olmadığı" yönündeki oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesinin yazımı tamamlandı.

Mahkemenin gerekçeli kararında, olay günü sanık Sertaç Özgizler'in (62), bıçakla oynayan oğlu Soykan Özgizler'e (18), "Mafya mısın, ne işin var, bıçaklarla oynuyorsun?" dediği, oğlunun da "Her şeye karışıyorsun." şeklinde karşılık verdiği belirtildi. 

Sözlü tartışmanın ardından elinde bıçak olan maktul ile babasının birbirlerinin bileklerinden tuttukları, maktulün yatağın üzerine çıktığı, babasının ise onu aşağıya çekiştirdiği ve çekiştirme sırasında maktulün elindeki bıçağın, göğüs boşluğundan kalbine geldiği ve yataktan inip evden çıktığı, apartmanın merdivenlerinde yere yığıldığı kaydedildi. 

"Şüpheden sanık yararlanır" ilkesi nedeniyle cezalandırma için "suçun şüpheye yer vermeyen bir kesinlikle ispat edilmesi" gerektiği vurgulanan kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Sanık ile ölen Soykan Özgizler'in, baba oğul olmaları, olayın ani gelişmesi, aralarında öldürmeyi gerektirecek herhangi bir sebebin bulunmaması, sanığın maddi delillerle örtüşen istikrarlı savunması, kastının öldürmeye yönelik olduğunun şüphede kalması ve bu şüphenin sanık lehine değerlendirilmesi zorunludur. Sanığın öldürme veya yaralama kastının bulunmadığı ve eylemin kasten öldürme niteliğinde olmadığı ve sanığın 'taksirle öldürme' suçundan cezalandırılması gerekmektedir. Baba, maktulün elindeki bıçağın Soykan'ı veya kendisini yaralayabileceğini düşünerek daha dikkatli davranmalıyken gerekli dikkat ve özeni göstermemesi nedeniyle kusurludur. Suç 'taksirle öldürme' niteliğindedir.

Olayda bilinçli taksirin bulunmadığı, ölenin, sanığın oğlu olması nedeniyle neticenin sanığın kişisel ve ailevi durumu bakımından artık bir cezaya hükmedilmesini gereksiz kılacak şekilde mağdur olmasına yol açtığı dikkate alınarak cezaya yer olmadığına karar verilmiştir."

- "Sanık, 12 yıldan 16 yıla kadar cezalandırılmalıydı"

Oy çokluğuyla alınan karara şerh düşen hakim ise gerekçesinde olay günü apartmanda bulunan tanık A.O'nun, "Maktul Soykan Özgizler, babasına 'Ne yapıyorsun baba? Bana mı? Elindeki ne?' şeklinde sözler sarf ettiğini duydum." şeklindeki beyanını hatırlattı.

Hakim, sanığa husumet beslemeyen ve iftira atmak için sebebi bulunmayan tanığın beyanlarına itibar edilmesi gerektiğine dikkati çekti. 

Hakim gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

"Sanık, olay sonrası aradığı kişiye 'Soykan ile tartıştıklarını, elinde çakı olduğunu ve Soykan'ı yaralamış olabileceğini' söylemiştir. Sanığın fark etmeyeceği şekilde, maktulün kaza sonucu yaralanmış olması durumunda maktulün kaçar vaziyette dışarı çıkmak yerine babasından yardım istemesi beklenirdi. Maktul yardım istemek yerine evden hızlıca uzaklaşmıştır. Sanığın maktulü yerde görünce üstünü açarak 'Ah kalbinden mi?' şeklinde sözler söylemiş olması nedeniyle beyanlarına itibar edilmemiştir. 

Baba ve oğlun aralarında öldürmeyi gerektirir bir sebebin bulunmayışı, sanığın olaydan sonraki davranışları, darbenin şiddeti ile maktulde oluşan yara ve tanık ifadelerine göre sanığın ayakta duramayacak kadar alkollü olması ve bu halde hedef gözetecek durumda bulunmaması değerlendirildiğinde kastın yaralamaya yönelik olduğu görülmektedir."

Sanığın tartışmanın getirdiği kızgınlık ve alkolün etkisiyle salladığı bıçağın kalp bölgesine isabet etmesi sonucu maktulün öldüğünü belirten hakim, "Olayda kasten yaralama sonucunda ölümün meydana geldiği ve sanığın 12 yıldan 16 yıla kadar cezalandırılması gerektiği kanaatindeyim." değerlendirmesinde bulundu.

Olay 
Konak ilçesinde şubat ayında lise öğrencisi Soykan Özgizler (18), babası Sertaç Özgizler (62) tarafından bıçakla öldürülmüş, tutuklanan baba hakkında "çocuğunu kasten öldürmek" suçlamasıyla dava açılmıştı. 

Mahkeme heyeti, sanık babaya ceza verilmesine yer olmadığına ve tahliyesine hükmederek, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Silahlar Hakkında Kanun kapsamında 5 ay hapis ve 20 gün adli para cezasına çarptırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermişti. (AA)

 
Rus birlikleri Türkiye-Suriye sınırına ulaştı
 
Erdoğan'dan Fransız dergi için suç duyurusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki sahte gözlük baskınında flaş karar!
Gözaltına alınan 10 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
OHAL Komisyonu 92 bin dosyayı karara bağladı
Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, kanun hükmünde kararname ...
İstanbul'da su için kritik 2 ay: Yağışlarda...
İstanbul'da, eylül ve ekim aylarının yağışsız geçmesi kuraklık ve olası ...
 
İzmir'deki hırsızlık saniye saniye kamerada!
Konak ilçesinde, elektronik malmeze satışı yapılan iş yerindeki hırsızlık ...
Kontrolden çıkan kamyonet yan devrildi
Karşıyaka ilçesinde, sürücüsünün kontrolünden çıkan kamyonet, refüje çarparak ...
İzmir'deki operasyonda FETÖ'nün kritik isminin kızı tutuklandı
FETÖ'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan 16 şüpheliden aralarında ...
 
Foça'da çevrecilerden cüruf tepkisi
Foça ilçesinde, yol yapım çalışmasında dolgu malzemesi olarak kanserojen ...
MSB: Resulayn'da drone ve havanlı saldırı!
Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı Harekat alanı Resulayn bölgesinde ...
İzmir'deki korkunç sonda sır perdesi aralandı!
Karşıyaka ilçesinde, 12'nci kattaki evinin balkonundan düşerek hayatını ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri