POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Savaş'tan 'Gökhan Zan' iddialarına yanıt!
Savaş'tan 'Gökhan Zan' iddialarına yanıt!
Özel'e 'darbe' tepkisi: Tam bir akıl tutulması!
Özel'e 'darbe' tepkisi: Tam bir akıl tutulması!
ABD, Hamas'ın üç numarası İsa'nın ölümünü doğruladı
ABD, Hamas'ın üç numarası İsa'nın ölümünü doğruladı
Bakan açıkladı: Sahada şiddete yeni önlem hazırlığı!
Bakan açıkladı: Sahada şiddete yeni önlem hazırlığı!
19 Ağustos 2022 Cuma - 08:21

Gündemin nabzı Politika Durağı'nda attı: Avcı, Akbaş ve Çakır'dan çarpıcı yorumlar!

Gazeteciler Sercan Avcı, Onur Çakır ve Mustafa Akbaş, Radyo İzmir’de Politika Durağı programında kent ve ülke siyasetinin nabzını tuttu. Programda bu hafta genelde ve yerelde açıklanan anketler ile il başkanlarının milletvekili şansı ve olası istifalarında yerlerine kimlerin göreve gelebileceği masaya yatırıldı.

Gündemin nabzı Politika Durağı nda attı: Avcı, Akbaş ve Çakır dan çarpıcı yorumlar!

Gazeteciler Sercan Avcı, Onur Çakır ve Mustafa Akbaş, Radyo İzmir’de Politika Durağı programında kent ve ülke siyasetinin nabzını tuttu.

Bu haftaki programda gündem genel seçime giderken genelde ve yerelde açıklanan anketler ile il başkanlarının milletvekili şansı ve olası istifalarında yerlerine kimlerin göreve gelebileceği oldu.
AKBAŞ'TAN ÇARPICI ANKET SONUÇLARI
9 farklı anket firmasının açıkladığı sonuçlarının ortalaması alınarak ortaya konan tablo üzerinden bilgiler veren Mustafa Akbaş, “ AK Parti yüzde 31 gözüküyor. CHP 27’ye tırmanmış. İyi Parti 14’ü aşmış durumda. MHP yüzde 7’de gözüküyor. HDP yüzde 10 bandında. Zafer Partisi ilginç… Yüzde 3’e dayanmış durumda. Deva Partisi 2.3, Gelecek Partisi 1,4, Saadet Partisi yüzde 1… Enteresan oranlar. En çok dikkatimi çeken AK Parti’nin oyu. Hangi kesime sorsan şikayet ediyor. Baktığında 20 yıldır iktidar, yıpranmışlık var ama hala yüzde 30’un üstünde. Parti devleti argümanını doğrulayan bir dönemi yaşıyoruz. CHP’de bir kıpırdanma var. 25 bandında olan parti, 27’ye tırmanmış durumda. Seçim haftası 30’ları zorlar. Dikkatimi çeken bir başka oran Deva ve Gelecek Partisi’nin oyları. Ciddi paralar harcanmasına rağmen, il ilçe teşkilatlanmalarını tamamlamalarına rağmen hala yüzde 3’ü aşamamaları ilginç… Deva ve Gelecek’in düşük kalmasında seçmen, kaçak göçmen ve ekonomide faturayı geçmişte ekonominin başında olan Başbakan olan bugün genel başkanolan isimlere kesiyor olabilir. Bir kesimde ‘siz Erdoğan’a ihanet ettin’ diyor. Ben bu iki partinin yüzde 3’ü aşacağını düşünmüyorum. Sıkışmış durumdalar.  CHP süreçte bir tık daha yukarıya çıkacaktır. İYİ Parti 15 bandına oturmuş durumda. İYİ Parti seçmeni kafasında netleştirmiş. Genç bir parti açısından önemli bir parametre. Daha yukarıya sıçrayacaktır” ifadelerini kullandı.

ÇAKIR: KARARSIZ SEÇMEN BELİRLEYİCİ OLACAK
Deva, Gelecek ve Memleket Partisi’nin oylarının anketlerde düşük kalmasıyla ilgili, “Hepsi denenmiş isimler. Oyların düşük kalmasında bu durum etkili…  Muharrem İnce Cumhurbaşkanı adayı oldu. Diğerleri iktidar partisinde kritik görevlerde yer aldı. İnsanlar yeni yüz görmek istiyordur. Kendilerini tam ifade edememiş de olabilirler. Para harcıyorlar ama genelde sosyal medyada…” yorumunu yapan  Onur Çakır,  AK Parti’nin hiçbir anktte yüzde 30’un altında olmamasına dikkat çekti. Çakır şöyle devam eti;

“ 20 yıllık yıpranmışlık var. Ekonomi ortada… Ancak AK Parti yüzde 30’un hala üstünde… Araştırma yaptım anketlerle ilgili.  Herkes kararsızlara dikkat çekiyor. Kimi ankette yüzde 25 kararsız var. Kararsız seçmen belirleyici olacaktır. Ekonomideki bozukluk insanları daha da kararsızlığa yöneltti. Özellikle geçmişte AK Parti’ye oy atanlarda. Bu oran seçimin dengesini değiştirebilir. AK Parti’nin İzmir anketini paylaşayım. İzmir’de muhafazakar sağ seçmeni konsolide ediyor. En kötü ankette bile oyları yüzde 30.. İYİ Parti 20’yi aştık iddiasında. CHP’de son genel seçime göre yüzde 3’lük artış var. İzmir’de de ciddi karasız seçmen var. Kararsız seçmen bu seçimin belirleyicisi olacaktır” dedi.

AVCI: CHP'DE ÇİFTE YANLIŞ

Yerelde açıklanan anketlere dikkat çeken Sercan Avcı, “15 yıldır siyaset alanında gazetecilik yapıyorum. Yerelde bu kadar anketlerin konuşulduğu bir süreç görmemiştim. Algı yönetimi yapılıyor.  Tüm il başkanları oylarının yükselişte olduğunu söylüyor” şeklinde konuştu.

CHP İl Başkanı Deniz Yücel’in parti içi ilçelere yönelik açıkladığı anketin kriz çıkardığını hatırlatan Avcı, “Sayın Yücel bir anket açıkladı. Parti içinde kriz oldu. İlçe ilçe oy oranlarını ‘düştü, sabit kaldı, yükseldi’ diye açıkladı ilçe başkanlarına. Bir kere 30 ilçe başkanı içinde açıklarsanız bu haber olur. Yanlış olduğunu düşünüyorum yöntemin. Tek tek başkanlara söylemesi gerekirdi. Haber oldu gündem oldu. İl başkanı yöntemde yanlış yaptı ama üstüne bir yanlış da oyları düştüğü iddia edilen ilçelerin belediye başkanlarının bunu üstlerine alıp il başkanlığının anketinin yanlış olduğunu iddia ederek, il başkanlığının anketini pasifize etmeye çalışarak yaptılar. İl başkanının açıkladığı anket partinin oyuyla ilgiliydi. Belediye başkanlarıyla ilgili değildi.  Bu konudaki açıklamalar açıkçası hem il başkanı hem de belediye başkanları nezdinde rahatsızlık yarattı. AK Parti’nin kentteki anket sessizliği yanlış. Sessiz kalarak, anket açıklamayarak sanki CHP’nin açıkladığı anketi kabul etmiş durumunun oluşmasına neden oluyorlar" ifadelerini kullandı. 

CHP’li Yücel’in parti içi açıkladığı anketle ilgili Çakır, “ İl başkanının açıklama şekli yanlış. Belediye başkanlarının üstlerine alınması normal” derken, Akbaş da, “Bir ilçede oylarda düşüş varsa belediye başkanları üzerlerine alınır. Bu normaldir. AK Parti ve İyi Parti neden bu anketlerle haber olmuyor. Buna bakmak lazım” yorumunu yaptı.

Yerelde  AK Parti’nin genel seçim sürecini yerel seçim havasında yürüttüğünü iddia eden Avcı, AK Parti’nin sürekli belediyeler üzerinden açıklama yaptığını ifade etti. Akbaş ise, “Genel siyasetle ilgili söyleyecekleri tükenmiş durumda. Dolar 18 liranın üstünde. İşsizlik almış başını gidiyor. Mecburen belediyelerin yaptıkları yapamadıkları üzerinden siyaset üretiyorlar. Kendileri açısından doğru” değerlendirmesini yaptı.

İL BAŞKANLARININ VEKİLLİK ŞANSI

Avcı, Çakır ve Akbaş, programın ikinci bölümünde il başkanlarının vekillik için vize alıp alamayacağı ile adaylık için istifa etmeleri halinde yerlerine kimlerinin isminin geçtiğine yönelik son kulisleri paylaştılar.

“Deniz Yücel bence milletvekili adayı olmak için istifa edecek” diyen Çakır şöyle devam etti;

“Yücel, istifa etmeden gitmeden bırakacağı kişiyi belirlemek isteyecektir. Şuanda da bunu yapmaya çalışıyor. Dengeler var. Tunç Soyer, Abdül Batur, Ali Engin, Murat Bakan, Ednan Arslan , Mahir Polat… Bu isimlerin üzerinde uzlaşma sağlayacağı kişinin şansı diğerlerine göre daha yüksek olacaktır. Uzlaşma olmazsa atama olur. Tacettin Bayır’ın atanması gibi. Herkes Ali Veli derken Tacettin Bayır atandı.  İl başkanlığı genel ve yerel seçimde çok önemli. Son yerel seçimde Deniz Yücel, Abdül Batur’u Konak Belediye Başkanı yaptı. Ali Engin’in olmasında etkili oldu. Utku Gümrükçü, Mustafa İduğ, Cemil Tugay ve Muhittin Selvitopu da etkili olmak isteyecek bu süreçte… Sürecin dışında kalmak istemiyorlar. Zaman zaman görüşme yaptıklarını biliyorum. Yeni bir isim duydum il başkanlığı için, Mustafa Moroğlu….Partililerle görüşüyormuş.  Sinan Şamil An… Hüseyin Saygılı, Olgun Atila, Şenol Aslanoğlu isimleri geçiyor. Şenol Bey daha önce Balçova’ya talip olmuştu. İş insanı. Ticaret Odası’nda yönetim kurulunda. Aslanoğlu’nun Oğuz Kaan Salıcı ile yakın bir diyalogları varmış. Mehmet Ali Çalkaya ismini duydum. Kendisinin bir talebi yok ama insanlar arıyormuş. Görev verirlerse kaçmam diyor. Altan İnanç ismi var. Ancak vekillik istediğini duydum.  Tunç Soyer’e siyaseten çok yakın Heval Savaş Kaya’nın Şenol Aslanoğlu’na sıcak bakabileceği ifade edildi.

"SOYER LEMAN TUNUS İSMİNİ ARAŞTIRMIŞ"
İl yönetimi içeriden seçime sıcak bakıyor. İl yönetimi ‘bizim içimizden yeni bir Deniz Yücel çıkabilir’ diyor. 2 ay önce Leman Tunus ismine Deniz Yücel’in sıcak baktığı iddia edilmişti. Haber olmuştu. Tunç Bey’le görüştüm. Süreci izlediğini söyledi. Tunç Soyer,  Leman Tunus ismini araştırmış. Olur mu olmaz mı noktasında. Bu dediğim 1 ay önce… Bence Tunç Soyer herkesle görüşecek. Uzlaşı bulmaya çalışacak, sonunda 1-2 isimle  Genel Merkez’e gidecektir. Tuncay Özkan iyice kendini geri çekmiş gözüküyor. O ekibin Özcan Durmaz’a sıcak baktığını duydum.”

AKBAŞ: GENEL MERKEZ 'KAL' DİYEBİLİR
Akbaş ise Genel Merkez’in kritik seçim öncesi Yücel’e ‘görevde kal’ diyebileceği ihtimalinin altını çizdi. Akbaş, “ Deniz Yücel kesinlikle vekil olmak istiyor. Ancak Kemal Bey izin verir mi vermez mi, bu net değil. Genel Başkan ‘devam et’ diyebilir. ‘Sen daha gençsin, önümüzde kritik seçim var. Dereyi geçerken at değiştirilmez. Devam et’ diyebilir.  Deniz Yücel ‘hayır’ diyemez. Kritik bir seçime gidiliyor. Eğer sonrası için ciddi kaos çıkacaksa ‘kal’ denebilir.  Saydığın isimlerden ‘ağabey’ formülünde Çalkaya ismi mantıklı geldi. Son genel kurulda Çalkaya en yüksek oy alanlardandı.  Ağabey tavrı var. Belediyecilikte tecrübesi var. Öyle bir isim olabilir. Mevcut il yönetiminde ben süreci götürecek tecrübeli bir isim var mı pek bilemiyorum” dedi.

AVCI: YÜCEL BAŞARILI… VİZE ÇIKAR
Avcı ise, İl Başkanı Yücel’in 2. dönemini başarılı bulduğunu söyledi, Genel Merkez’in Yücel’e vekillik vizesi vereceğini öne sürdü. Avcı, şunları söyledi;

“4,5 sene önce Deniz Yücel bu kadar süre görevde kalacak dense inanmazdım. O gün için çok genç siyasetçiydi. ‘Aziz Kocaoğlu’nun adamı’ etiketi vardı. Bugün çok başarılı buluyorum. Özellikle 2. dönemi. Kimsenin adamı değil… Büyükşehirle uyumu.  Yeni il binası kazandırdı. Partiye yeni katılımlar bu dönem çok fazla. Partiye daha önce oy atmamış isimlere ulaşma mesaisi çok değerli. Genel Merkez Yücel’e vekillik vizesi verecektir. Deniz Bey içeriden seçime sıcak bakıyor. Ben ajandasının tepesinde il yönetimi içinden Leman Tunus ve Görkem Duman isimlerinin yazdığını duydum. Bu iddia. Yönetim içinde bu ikili dışında Çağdaş Kaya ve Özcan Durmaz isimleri de öne çıkıyor.

"BİRÇOK İSMİN ‘KOCAOĞLU’ HANDİKAPI VAR"
Yönetim dışından atama formülünde isimlerde ilginç bir durum var. Altan İnanç, Mustafa Moroğlu, Hüseyin Saygılı, Olgun Atila, Sinan Şamil An…Hepsi Aziz Bey’le siyaset yapmış isimler. Ben Aziz Bey’e yakın bir ismin atanacağını düşünmüyorum. Mehmet Ali Çalkaya eşi belediye başkanıyken il başkanlığına atanmaz. Atama için isimleri geçenlerin ‘Kocaoğlu’ handikapı var. Sadece Altan İnanç için ayrı parantez açarım. Heval Savaş Kaya detayı var. Eskiden SHP’de birlikte siyaset yaptılar. Etkisi olabilir. Olgun  Atila bence çok erkenden öne çıktı. İl başkanlığını yapabilir ama handikapları çok.Uzun süredir sahada. Yıprandı. Aziz Kocaoğlu’nun adamı etiketini bence hala atamadı. Aday gösterilmeyen belediye başkanı durumunda. Kocaoğlu’nu ötekileştirmiyorum ama yerel seçimlerde Kocaoğlu’na yakın kimse aday gösterilmedi. Bu durum atama sürecinde önemli bir referans.

"SOYER’İN TAVRI KONSENSÜS İÇİN ŞANS"
Bu sürecin en büyük aktörü ve şansı parti açısından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer…. Aziz Kocaoğlu’ndan farklı izlediği siyasi tavır var. ‘Benim dediğim olacak’ demiyor. Menemen, Torbalı, Menderes seçimlerinde de gördük bunu…  Parti içi konuları ajandasının en tepesine yazmıyor.  Şuan ajandasında il başkanlığı gündemi yok. Kendisine de sordum. 100. yıl hazırlıklarına hazırlanıyor. İktisat Kongresine hazırlanıyor. Parti içi konularda dayatmacı olmaması bir şans. Bu tavır sürecin konsensüsle tamamlanmasını mümkün kılacaktır. Dayatma yapmayacağından farklı aktörlerde farklı hamlelere girmeyecektir.  Geçen kongrede Soyer’in ekibi ‘aday çıkartalım’ demesine rağmen Soyer aday çıkartmadı. Bu da Genel Merkezde kendisine olumlu anlamda kredi sağladı. Bu süreçte kavgacı tavır sergileyenin üstünü çizecektir Genel Merkez.”

KIRKPINAR LİSTE İÇİN ŞANSLI
İYİ Parti İl Başkanı Kırkpınar’ın son seçimde hakkının yendiğini iddia eden Onur Çakır, “Hüsmen Kırkpınar bu sefer emeklerinin karşılığını alacaktır. İstifa ederse yerine geçecek isim konusunda liste kabarık. Tüzük gereği ya yönetim içinden ya da dışarıdan görevlendirme olacak. Yönetim içinden 20 vekil adaylığı istifası bekleniyor. İlçe başkanlarının 3’te 1’i istiyor. İYİ Parti’de süreçte gençleşme operasyonu olacak deniyor.  İl yönetimi düşebilir de. İsmi geçenler Murat Çakar, Cem Özdemir, Sedat Dağ, Füsün Örük, Yiğit Kumman, Şakir Genç, Serap Özöktem..., Belirleyeci Meral Akşener olacaktır” dedi.

Akbaş ise, “İYİ Parti’de çok istifa bekleniyor. Bu bir iddia. Demek ki daha fazla vekil çıkaracak beklentisi var. İzmir’de 2 aktör var. Musavat Dervişoğlu ve Aytun Çıray… Bu ikiliyi yan yana yürütecek bir isim konusunda uzlaşma içine gireceklerdir” dedi.

Avcı İYİ Parti’de önseçim olabileceğini belirtti, “Hüsmen Kırkpınar’ın listede olmasına kesin gözüyle bakıyorum. Yönetim içinden il başkanlığı için Murat Çakar, Hasan Yıldız ve Serap Özöktem isimlerini duydum. Atama olursa Demokrat Parti, Anavatan kökenli bir isim atanabilir deniyor. Devişoğlu ve Çıray faktörü var. Etkileri olacaktır atama sürecinde” dedi.

SÜREKLİ’YE VİZE ÇIKMAZ
AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’ye Genel Merkez’in ‘görevde kal’ diyeceğini iddia eden Çakır, eğer Sürekli’ye vekillik için vize çıkması durumunda il başkanı adayı yelpazesinin geniş olduğunu belirtti.

Avcı da Genel Merkez’in Sürekli’ye vekillik vizesi vermeyeceğini söyledi. Avcı, “Kerem Ali Bey teşkilatı sıkıntılı bir dönemde aldı. Başarılı yürüttü süreci. Partiden kopuşların önünü kesti vefa ziyaretleriyle. Teşkilatı dinamik tuttu. Krizlerle gündeme gelmedi. Cumhurbaşkanı adaylığını izmir’de açıkladı. Bu bile İzmir Teşkilatının motivsonunun yüksekliğinden kaynaklandı. Ben Genel Merkez’in Sürekli’ye vize vermeyeceğini düşünüyorum. Genel Merkez kritik seçimde koltukta kalmasını isteyecektir. Ben Sürekli’nin ismini yerel seçimlerde Büyükşehir için daha fazla duyacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. 

Akbaş da Sürekli için yerel seçimleri işaret etti. Akbaş, “Yıpranmamış bir isim. Karşı mahalleyle de çok kavga etmedi. Başka aktörler daha kavgacı oldu. O uzlaşmacı süreç götürdü. Ben de yerel seçimler de isminin gündeme geleceğini düşünüyorum” dedi. 

 
Zehir tacirleri jandarmaya ateş açtı: 1 astsubay yaralı
 
Trump'ın evinde yapılan aramanın yankıları sürüyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Deniz Eroğlu 19 Ağustos 2022 Cuma 11:11

Gazeteci Akbaş’a sormak lazım karısı Balçova belediye başkanı olan birinin il Başkanı olmasını etik buluyor mu?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Soylu oy kullanacak Suriyeli sayısını açıkladı
Sığınmacı tartışmasına ilişkin önemli açıklamalar yapan İçişleri Bakanı ...
Erdoğan: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zaporijya Nükleer Santrali etrafında devam eden ...
Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres'ten 3'lü zirve!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri ...
 
İYİ Partili Kırkpınar'dan Akşener ile zirve raporu!
İYİ Parti İl Başkanı Kırkpınar, İYİ Parti Lideri Akşener'in il ve ilçe ...
İYİ Parti'den ekonomi için eylem planı
İYİ Parti İstanbul’da, ‘Ekonomik İstikrar ve Kapsayıcı Büyüme İçin Eylem Planı’ açıkladı.
Başörtüsü mesajı: Bizim karnemiz kırık!
Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin başörtüsü politikası konusunda özeleştiri ...
 
AK Partili Nasır: Kuzeyde gelişimin önünü açtık
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu'nun ...
Konut ve kira artışlarına karşı yeni adım!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum; 50 bin ofisin konuta ...
CHP'den üniversitelerde seferberlik: Yol arkadaşlığı!
Okulların açıldığı dönemde öğrencilerin sorun yaşamaması için harekete ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri