POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
27 Temmuz 2019 Cumartesi - 10:09

Harmandalı'daki o merkez için 2 Bakanlığa soru yağmuru!

Defalarca Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili iddiaları meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, bu kez İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sorular sordu ayrıca Harmandalı için meclis araştırması istedi.

Harmandalı daki o merkez için 2 Bakanlığa soru yağmuru!

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi, uzun zamandır işkence ve kötü muamele iddialarıyla anılıyor, insan haklarına aykırı iddialar gündemden düşmüyor.

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili; ‘yardım edin’, ‘yemek’, ‘burası Guantanamo’ şeklindeki yardım çığlıkları içerikli görüntüler, avukatların merkezde kilitli kalması, kadın sığınmacıya yönelik işkence, Afrikalı bir mültecinin gizemli ölümü gibi olaylar basına yansıdı ve iddialara herhangi bir açıklık getirilmedi.

Öte yandan merkez ile ilgili milletvekilleri tarafından TBMM’ye verilen soru önergeleri yanıtsız kaldı; İzmir barosu ve sivil toplum örgütlerinin merkeze dair yaptıkları çağrılar karşılık bulamadı.

Defalarca Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili iddiaları meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, bu kez İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sorular sordu ayrıca Harmandalı için meclis araştırması istedi.

HARMANDALI İÇİN İKİ BAKANLIĞA SORULAR VE MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ…

Verdiği önergelerde merkezde çalışan bir güvenlik görevlisinin anlattıklarını aktaran CHP’li Bakan, “İnsan hak ve onuruna aykırı iddialarla gündemden düşmeyen Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili detaylı bir araştırma ve soruşturma artık kaçınılmazdır. Hem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan hem de Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den sorduğumuz sorulara yanıt istiyoruz. Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili tüm hak ihlalleri iddialarının araştırılarak gerçeklerin ortaya çıkarılması, merkezden sorumlu ve iddiaların muhatabı olan tüm yönetici ve personeller hakkında gerekli adli ve idari soruşturulmaların başlatılması, bugüne kadar merkeze yapılan tüm denetimlerin detaylarının incelenip raporlarının karşılaştırılıp denetim konusunda ihmallerin olup olmadığının tespit edilmesi,  Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nin tüm koşullarının insan haklarına, yasalara ve uluslararası sözleşmelere uygun hale getirilmesi için gerekli fiziki ve idari tüm çalışmaların yapılabilmesi amacıyla meclis araştırması isteyeceğiz. Harmandalı ile ilgili tüm iddialar tüm soru işaretleri giderilene kadar bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

CHP’Lİ BAKAN İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU’YA SORDU:

1 – Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili işkence ve kötü muamele iddialarının doğruluğunun araştırılarak gerçeğin ortaya çıkması için yürütülen idari ve adli soruşturmalar var mıdır? Varsa, bu soruşturmalar kimler hakkında ve hangi konularda açılmıştır? Soruşturma yoksa, kamuoyunun gündeminde bu kadar kötü iddialarla anılan merkez hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmemesinin sebebi nedir?

2 – TBMM Başkanlığı’na defalarca verdiğimiz soru önergeleri ve yaptığımız çağrılar yanıtsız kalmış; baro ve sivil toplum örgütlerinin yaptığı çağrılar karşılık bulamamıştır. Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ndeki işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılarak gerçeğin ortaya çıkması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için somut bir adım atacak mısınız?

3 – Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili işkence ve kötü muamele iddialarına dair şikayetler ne şekilde işleme alınmaktadır?

4 – Haziran ve Temmuz 2019 tarihlerinde ‘gönüllü geri dönüş’ adı altında yapan işlemlerde yaklaşık 200 yabancıya zorla parmak bastırıldığı iddia edilmektedir. Bu iddialara dair cevabınız nedir? Örneğin; parmak izlerinin iradi olarak verildiğine dair herhangi bir kanıt ve/veya görüntü var mıdır?

5 – Geri Gönderme Merkezi’ndeki güvenlik görevlileri hakkında hangi konularda tutanak tutulmakta ve/veya idari işlem yapılmaktadır?

6 – Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne son 5 yılda (Temmuz 2019 dahil ve yıllar bazında olmak üzere) kaç kere denetim yapılmıştır? Bu denetimler kapsamında merkezde fiziki olarak hangi eksiklikler tespit edilmiş, idari olarak hangi sorunlar belirlenmiştir?

7 – Son 5 yılda (Temmuz 2019 dahil ve yıllar bazında olmak üzere) Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nden sorumlu tüm yönetici ve personeller hakkında kaç kere idari işlem yapılmıştır? Hangi sorun, şikayet ve aykırılık sebebiyle idari işlem süreci işletilmiştir? İdari soruşturma geçiren toplam kişi sayısı kaçtır ve bu kişilerin görev tanımları nedir?

8 – Açıldığı tarihten bugüne kadar (Temmuz 2019 dahil) aylar bazında olmak üzere Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde kaç yabancı kalmıştır?

9 – Harmandalı Geri Gönderme Merkezi açıldığı tarihten bugüne kadar (Temmuz 2019 dahil) yıllar bazında olmak üzere, yabancılara adli yardım için avukat atanması amacıyla İzmir Barosu’na kaç başvuru yapmıştır?

10 – Denetimden önce ve denetimden sonra merkezdeki yabancı sayısının farklı olduğu, merkezdeki yabancıların denetim öncesinde zorla deport edildiği ve/veya serbest bırakıldıkları iddialarına yönelik açıklamanız nedir?

11 – Son 5 yılda (Temmuz 2019 dahil ve yıllar bazında olmak üzere) Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde kayıtlara ‘intihar’ olarak geçen (cinsiyet ve uyruk bilgileri de dahil olmak üzere) kaç kişi yaşamını yitirmiştir?

CHP’Lİ BAKAN ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL’E SORDU:

1 – Son 5 yılda (Temmuz 2019 dahil ve yıllar bazında olmak üzere) Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nden sorumlu yönetici ve personeller hakkında kaç dava açılmıştır? Haklarında dava açılan kişilerin görev tanımı nedir?

2 – Son 5 yılda (Temmuz 2019 dahil ve yıllar bazında olmak üzere) Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nden sorumlu yönetici ve personeller hakkında görülen davaların kaçı düşmüş, kaçı sonuçlanmış, kaçı halen devam etmektedir?

3 – Son 5 yılda (Temmuz 2019 dahil ve yıllar bazında olmak üzere) Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nden sorumlu yönetici ve personeller hakkındaki davalarda, ceza alan kaç kişi vardır? Ceza alan kişilerin görev tanımı nedir?

4 – Son 5 yılda (Temmuz 2019 dahil ve yıllar bazında olmak üzere) Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nin sorumlu yönetici ve personellerin kaçı, haklarındaki davadan beraat etmiştir? Beraat eden kişilerin görev tanımı nedir?

5 – Son 5 yılda (Temmuz 2019 dahil ve yıllar bazında olmak üzere) Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nden sorumlu yönetici ve personellerin kaçı tutuklu, kaçı tutuksuz yargılanmıştır?

 
İzmir'de baykuş seferleri genişletildi!
 
Bitlis'te 3 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir'den 'insan hakları başkenti' çağrısı!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, İzmir Barosu nezdinde başlatılmış ...
Kırkpınar’dan Beko’ya 'hizmet' cevabı
AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Yaşar Kırkpınar, ...
Erdoğan açıkladı: AK Parti'de kongre süreci başlıyor
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan: 7. Olağan ...
 
Erdoğan'dan ABD'ye F-35 mesajı: Kusura bakmayın...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'dan S-400 alım sürecine ilişkin 'ABD'nin ...
CHP'de 'çalıştay' mesaisi, 'İzmir' de kampta, Kılıçdaroğlu ne mesaj verdi?
CHP’nin yerel yönetim politikalarını belirlemek amacıyla Afyonkarahisar ...
Erdoğan: Hakan Atilla'nın yaşamış olduğu süreç...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hakan Atilla'ya herhangi bir bariyer söz konusu ...
 
AK Parti İzmir’de atama rüzgarı: 5 yeni genç başkan!
AK Parti İzmir’de,  Konak, Bornova, Urla, Gaziemir  ve Selçuk ilçelerine ...
Dağ'dan fabrika mesaisi, ekonomi mesajları: Seçimsiz 4 yıl...
Menderes ve Torbalı ilçelerindeki bazı fabrikaları gezen AK Parti Genel ...
İYİ Parti İzmir'de 4 gündemli istişare zirvesi!
İYİ Parti İzmir’de parti içi istişare toplantıları başlıyor. 4 gündemli ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri