POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
7 Mart 2021 Pazar - 12:27

Hayat kurtaran kadın itfaiyeciler her zaman göreve hazır

İzmir'de 30 Ekim'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde erkek meslektaşlarıyla hayat kurtarmak için enkazlarda günlerce görev yapan İzmir İtfaiyesi Kadın Arama ve Kurtarma Timi, aldıkları zorlu eğitimler sayesinde ülke genelinde yaşanabilecek afetlere karşı her zaman göreve hazır.

Hayat kurtaran kadın itfaiyeciler her zaman göreve hazır

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde 2015 yılında 12 kadından kurulan arama ve kurtarma timindeki itfaiyeciler, zorlu eğitimden geçiriliyor.

Şimdiye kadar birçok afette görev alan kadın itfaiyeciler, İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde de hayat kurtarmak için yoğun mesai harcadı. Yıkılan binalara ulaşan ekiplerin başında yer alan kadın arama ve kurtarma timi, günlerce erkek meslektaşlarıyla görev yaptı.

Enkaza korkmadan giren kadın itfaiyeciler, arama ve kurtarma anında gösterdikleri soğukkanlı davranışlarıyla dikkati çekti. 

Haftanın belirli günlerinde İzmir İtfaiyesi'nin Buca ilçesinde bulunan Toros Eğitim Alanı'nda bir araya gelen kadın itfaiyeciler, eğitimlerine devam ediyor.

Kadın itfaiyecilerin tatbikatları da gerçeğini aratmıyor.

"Keşke daha çok canı kurtarabilseydik"

Kadın arama ve kurtarma timinde görevli bir çocuk annesi Pelin Parlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yıldır itfaiyede çalıştığını belirtti.

Mesleğini çok isteyerek seçtiğini anlatan Parlak, "İtfaiyecilik erkek mesleği olarak adlandırılıyor ama biz kadınlar olarak tabuları yıkmayı seviyoruz. Son depremde gördük ki afet durumlarında görev alan kadın sayısı giderek artıyor. Biz güçlüyüz ve her alanda da varız olmaya da devam edeceğiz." diye konuştu. 

30 Ekim'de meydana gelen depremi de önce bir İzmirli olarak yaşadığını dile getiren Parlak, çocuğunu annesine bıraktıktan sonra diğer kadın meslektaşlarıyla afet bölgesine koştuğunu söyledi.

Apartmanların yıkıldığını görünce çok üzüldüğünü belirten Parlak, "Orada arkadaşlarımla canla başla çalıştık. Yakınları enkaz altında kalan ailelerinin derdine derman olmak için mücadele ettik. Çalışırken yorgunluk hissetmedik. Keşke daha çok canı kurtarabilseydik." ifadelerini kullandı.

Berivan Arslan da enkazda hem bir anne hem de arama ve kurtarma görevlisi olarak görev yaptığı için zaman zaman duygusal anlar yaşadığını söyledi.

Depremden 91 saat sonra Rıza Bey Apartmanı enkazından kurtarılan Ayla Gezgin'nin çıkarılma anını hala unutamadığını dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"O an mutluluk hissettim ama yüreğimde bir de sızı oluştu. Çok kendimle bağdaştırmamaya çalıştım ama bir çocuğun enkaz altında yardım seslerini duymak beni etkiledi. Yaptığım işi çok seviyorum ve isteyerek yapıyorum. Kadınlar bu mesleği çok rahat bir şekilde yapabilir. Ben bu işi yapmak için sporumu düzenli yapıp yaşamıma dikkat ediyorum."  

Bahar Akdağ ise kadın arama ve kurtarma timi olarak olay yerlerine gittiklerinde herkesin kendilerine meraklı gözlerle baktığını anlatırken, "Sadece erkekler değil hemcinslerimiz de daha önce kadın itfaiyeci görmedikleri için bize görünce şaşırıyor. 'Ablalara bakın' diyorlar, ister istemez orada bir gülümseme oluyor. Dikkatlice bizi izliyorlar. Bizim disiplinle görev yapmamız, onlara da güven veriyor." diye konuştu.

"Örnek oldular"

Kadın arama ve kurtarma timi eğitmeni itfaiye amiri Abdül Duyulur ise depremin hemen ardından kadın arama ve kurtarma timi üyelerinin kendisini arayarak "amirim biz hangi enkaza gidelim" sözlerinin kendini çok etkilediğini söyledi. 

İzmir depreminde kadın timinin erkek meslektaşları gibi canla başla çalıştığını hatırlatan Duyulur, "Biz kadın itfaiyecilerden arama ve kurtarma timi kuracağız dediğimizde bazı kişiler 'bu projeyi yapmayın, kadınlardan arama ve kurtarma timi kuramazsınız' dediler ama biz kimseyi dinlemedik. İyi ki de kurmuşuz. Onlar hem erkeklere hem de diğer itfaiye teşkilatlarına örnek oldular. Artık diğer itfaiyelerde de kadın arama ve kurtarma timi kurulmaya başlandı." dedi. 

İzmir İtfaiyesi Daire Başkanı İsmail Derse ise kadınların enkazlarda ve yangınlarda anne şefkatinde ve hassasiyetinde görev yaptığını, önümüzdeki günlerde hem kadın itfaiyeci hem de arama ve  kurtarma personeli sayısını arttırmak istediklerini kaydetti. (AA)

 
''Kadına yönelik önyargıları kırdığım için mutluyum''
 
Bıçakçı Han kapılarını 'kadın emeği'yle açıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytin cennetinde artıma tesisi isyanı!
İzmir'in Urla ilçesine bağlı Özbek Mahallesinde yaşayan bir grup mahalle ...
Eski eş vahşetinde flaş gelişme: Tutuklandı!
Kadına şiddet haberi bu kez Samsun'dan geldi. Bir kadın, 5 yaşındaki kızının ...
Silahlı saldırganlar kaza yapınca yakalandı
İstanbul, Kağıthane'de uzun namlulu silahlarla iş yerine ateş açan saldırganlar, ...
 
Sokak ortasında eski eş dehşeti!
Samsun'un Canik ilçesinde eski eşi tarafından darp edilen, yüzünde ve ...
Haftanın İzmir sayfası: Kentte neler yaşandı?
Olağanüstü meclis toplantısında kentin dönüşümü için tarihi karar alınırken ...
Kısıtlamayı ihlal etti, ters yöne girdi!
Konak ilçesinde kısıtlamayı ihlal ederek ters yönde araç kullanan alkollü ...
 
İzmir'den Diyarbakır'a gönül köprüsü
Türk Kızılay'ı İzmir Şubesi üyeleri, dar gelirli ailelerin çocukları için ...
Deprem komisyonundan İzmir mesaisi
Depreme karşı alınabilecek önlemler ve tedbirlerle ilgili kurulan TBMM ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Doğu Akdeniz mesajı
Mavi Vatan Tatbikatı'na canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri