POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ülke kavruldu: 60,1 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı
Ülke kavruldu: 60,1 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı
Erdoğan: Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağız
Erdoğan: Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağız
Fenerbahçe'de flaş gelişme: Olağanüstü kongre kararı
Fenerbahçe'de flaş gelişme: Olağanüstü kongre kararı
Olaylı Trabzon maçından sonra Ali Koç'tan ilk açıklama
Olaylı Trabzon maçından sonra Ali Koç'tan ilk açıklama
22 Nisan 2021 Perşembe - 17:50

İZELMAN'da TİS bayramı: Yüzde 21 zam

İZELMAN ile Genel iş Sendikası’nın 1 ve 3 Nolu Şubelerinin yürüttüğü, 7 bin işçiyi kapsayan TİS süreci uzlaşıyla sona erdi. Emekçiler, yüzde 21 zam alırken birçok hak da kazandı.

İZELMAN da TİS bayramı: Yüzde 21 zam

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZELMAN’da örgütlü konumda bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Genel İş Sendikası 1 ve 3 Nolu Şubeleri ile Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü, 7 bin işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci uzlaşıyla sona erdi.  İZELMAN Genel Müdürlüğü’nde coşkulu bir şekilde gerçekleşen TİS töreninde İZELMAN Genel Müdürü Burak Alp Ersen, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, Genel İş Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral ve emekçiler yer aldı. Törende Genel İş 1 Nolu Şube Başkanı Topal ve Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Saral TİS’in içeriğine dair bilgilendirme yaparken Türk İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’na da eleştirilerde bulundu. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı ve İZELMAN Genel Müdürü Ersen de önemli mesajlar verdi.

HANGİ HAKLAR KAZANILDI?
TİS görüşmeleri sonucunda İZELMAN işçileri tabanda yüzde 21,20 zam aldı. Öte yandan ayni yardımlarda da İzmir Büyükşehir Belediyesinin yereli, çiftçiyi kalkındırma hedefleri doğrultusunda işçilere aylık 300 lira yıllık 3 bin 600 lira Halkın Bakkalında alışveriş için çek verilecek.
TİS kapsamında uzun zamandır tartışılan bir konu daha çözüme kavuştu. Buna göre işçilerin maaş hesabının bulunduğu bankanın vereceği promosyonlar da işçinin cebine girecek. Böylece işçiler bu dönem için bin 800 lira banka promosyonu alacak. Ayrıca bankalarla yapılan görüşmelerde Genel İş de masada olacak.
Eksik çalışması olanların 4’üncü, 5’inci ve 6’ncı yıl çalışanların kademeli geçişleri, yeni yapılan TİS ile 2,5 yıla düştü. Böylece 1 Ocak 2022 yılı itibariyle işçiler yüzde 80’e gelecek. Böylece, başlangıç yüzde 75, ikinci yıl yüzde 90 ve üçüncü yıl yüzde 100 olmak üzere bir işçinin 6 yılda geleceği seviye 2,5 yıla inmiş oldu.

Rapor teşvik primleri konusunda da adım atılan görüşmelerde, rapor almayan işçiye 2 ayda 2 gün ek ücret verilecek, vardiyalı çalışan işçilere ise 2 ayda 3 gün ek ücret verilecek.

Öte yandan yapılan sözleşmede, ulusal ve dini bayramları son günü cumaya gelen cumartesi çalışma günü de bayram olarak kararlaştırılarak tatil oldu.

‘KAPALI KAPILAR ARDINDAN PAZARLIK YAPMADIK’
Genel İş 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, “Hiçbir zaman kapalı kapılar ardından hiçbir şeyin pazarlığını yapmadık, hiçbir şeyi saklamadık. Çünkü bu çalışan arkadaşlarımızın sözleşmesi. Bunun için bunun ne şeffaf şekilde öğrenmesi gereken kişileri sizler olduğuna inandık Yaklaşık 6 ay önce Belediye-İş Sendikası bizi telefonla arayarak masaya davet etmişlerdi. Ancak bu 1 yıl içindi. O zaman da ‘biz bunu yapmayın, işçinin hakkının kapılar arkasında pazarlık ederek satmayalım’ demiştik. Sarı sendika ile hep birlikte mücadele ediyoruz. Şu an devasa bir sözleşme var önümüzde. İşyerlerinize, çalışma alanlarınıza daha çok sahip çıkın, bu kazanımlara sahip çıkın" açıklamasında bulundu.

‘İŞÇİYİ SATANLARA HODRİ MEYDAN DİYORUZ’
Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral da, “Yaptığımız toplantılarda ne dediysek bugünde onu hayata geçirdik. Biz DİSK ve Genel-İş olarak örgütlü gücümüzle örgütümüze bakarak konuşuruz. Bize hodri diye Belediye-İş Sendikası’na hodri meydan diyoruz. Geçiremediğiniz maddeyi protokol adı altında çözmeye çalışıyorsunuz. Bunun üzerinden kaç pazar geçti? TİS sürecinde bize teklif edilenleri kendilerine teklif edilmiş gibi sunanlara hodri meydan diyoruz. Açık mikrofon ile işçiyi satanlara hodri meydan diyoruz” diye konuştu.

‘BİZ MEYDANLARDAYIZ’
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, şunları söyledi: Bu süreçten alnınızın akı ile çıktınız. Zorumuza giden, sınıfsal süreç için mücadele etmeyen sarı sendika için bir şeyler söylemek istiyorum; Bizi izlemeye devam edin. Ne zaman sosyal eksikleri tamamladık, koşa koşa belediyeye gittiler protokol yaptılar. Bundan 3 ay önce açıkladılar, protokol nerede Belediye-İş Sendikası? Biz fırsatçılık yapmayacağız. Biz üyelerimizden temsilcilerimizden aldığımız güçle TİS masasında noktayı koyacağız. Biz arka sokaklarda değil meydanlardayız. Kadınlara yapılan saldırılarda, toplumsal müdahalelerde, bu iktidarın mahvetmeye çalıştığı Türkiye Cumhuriyeti'nin yılmaz bekçileriyiz.”

‘DAHA ÇOK ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ’
İZELMAN Genel Müdürü Burak Alp Ersen de şöyle konuştu: “Bugüne kadar el ele kol kola omuz omuza çalıştık. Bu TİS'ten son bize daha fazla pay düşüyor. Daha fazla çalışmak ve emek harcamak zorundayız. Elimizdeki kıt kaynaklarla yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda Türkiye'deki en yüksek orandaki zammın alındığını düşünüyorum. Bugünden sonra daha çok çalışmak daha çok emek harcamak ve İzmirli hemşerilerimize daha çok hizmet etmek zorundayız.”

 
İzmir ulaşımına '3 günlük kısıtlama' ayarı!
 
Aliağa'da muhtarlara Atatürk portresi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Thodex'ten 2 milyar dolarlık vurgun iddiasına ilk açıklama
391 bin kişinin işlem yaptığı platformun kurucusu Fatih Faruk Özer'in ...
İZBAN'daki TİS krizinde mutlu son: 3 yıllık tam uzlaşma!
Aliağa ile Selçuk arasındaki 136 kilometrelik hat üzerinde raylı toplu ...
"Sıkı duruş, oynaklıklara karşı önemli bir tampon"
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu Toplantısı'nın ardından bir açıklama ...
 
İzmir’de denize sıfır '30 yıllık' ihale: Konut ve enerji yok!
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Daire Başkanlığı, Urla’da ...
Thodex'te 2 milyar dolarlık vurgun iddiası!
Türkiye'de işlem yapan kripto para borsalarından Thodex'te iki gündür ...
Piyasalarda hareketli anlar: Euro 10 TL'yi geçti!
Dolar 8,36 TL, Euro ise 10,05 TL'den işlem görüyor.
 
Kısa çalışma ödeneği devam edecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, ...
Çilek ihracatında yüzde 333’lük rekor artış
Taze, dondurulmuş veya kurutulmuş halde 29 ülkeye ihraç edilen yaş meyve ...
Japon devi ABD'deki üretimini durdurdu
Japon otomobil üreticisi Subaru, yarı iletken çip tedarik problemi sebebiyle ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri