POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
Eski İYİ Parti Milletvekili Yanıkömeroğlu CHP’ye katıldı
Eski İYİ Parti Milletvekili Yanıkömeroğlu CHP’ye katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
Sıra dışı vaka: Covid'i 613 gün atlatamadı!
Sıra dışı vaka: Covid'i 613 gün atlatamadı!
27 Nisan 2023 Perşembe - 10:38

İZTO Başkanı Özgener'den seçim sonrası ekonomi adımları için öneriler!

Ticaret Odası (İZTO) nisan ayı olağan meclis toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye'de seçim gündemi ön plana çıktığı için ekonominin ikinci plana atıldığını belirtip, seçim sonrasında hayata geçirilmesi gereken konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Özgener, "Seçimden sonra belirsizliklerin hızla kaldırılması, Merkez Bankası'nın döviz arz ve talebindeki hassas dengeler gözeterek para politikasının normalleştirilmesi büyük önem taşıyor" dedi.

İZTO Başkanı Özgener den seçim sonrası ekonomi adımları için öneriler!

İZTO nisan ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde gerçekleştirildi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve meclis üyelerinin katılımıyla İZTO çok amaçlı salonunda yapılan toplantıda, kent ve ülke ekonomisine ilişkin gelişmeler masaya yatırıldı. Mecliste konuşan Mahmut Özgener, Dünya Bankası tarafından yapılan Türkiye'nin büyüme tahminlerine ilişkin verileri paylaştı. Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye çıkartıldığını ifade eden Özgener, 2024 yılı tahmininin de yüzde 4'ten yüzde 4,3 düzeyine yükseltildiğini söyledi. Dünya piyasalarının ekonominin gelecekte yol alacağı boyutlara odaklandığını belirten Özgener, Türkiye'de seçim gündeminin ön plana çıktığı için ekonominin ikinci plana atıldığını dile getirdi.

'EN PAHALI PARA, OLMAYAN PARADIR'

Dünya ekonomisi ile bütünleşme çabalarını sürdüren Türkiye'nin dış imajına zarar verebilecek ve serbest piyasa ekonomisinden adım adım uzaklaşma olarak algılanabilecek kararlardan bir an önce vazgeçilmesini beklediklerini ifade eden Özgener, "İş insanları para, sermaye ve döviz piyasalarında her türlü işlemi serbestçe yaparak üretim, ihracat ve ithalat için gereken nakit yönetimini gerçekleştirmek zorundadır. Unutulmamalıdır ki en pahalı para, olmayan paradır. Cari işlemler açığı, kurların seviyesi, banka ve hane halkı bilançolarındaki bozulma gibi konuların seçim sonrası dönemde hassasiyetle yönetilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Seçimden sonra belirsizliklerin hızla kaldırılması, Merkez Bankası'nın döviz arz ve talebindeki hassas dengeler gözeterek para politikasının normalleştirilmesi büyük önem taşıyor. Depremin etkisi var ama sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 6, yıllık bazda yüzde 8,2 azalması ve Mayıs 2020'den beri en büyük yıllık düşüş olarak kayda geçmesi, üzerinde durulması gereken bir konu" dedi.

SEÇİM SONRASI İÇİN EKONOMİ ADIMLARI İÇİN ÖNERİ

Türkiye'nin para politikasını normalleştirerek enflasyonu kontrol altına alması ile üretimde birçok darboğazın aşılmasında yardımcı olacağına dikkat çeken Özgener, ayrıca yurt içi tasarruf eğilimlerinin normalleşmesine ve yurt dışı yatırımcıların Türkiye'yi tekrar radarlarına almasını sağlayacağını vurguladı. Seçim sonrasında hayata geçirilmesi gereken konulara değinen Özgener, "Enflasyondaki düşüşün nasıl sağlanacağıyla ilgili soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla enflasyonla ilgili önümüzdeki 5 yıllık hedeflerin gerçekçi bir şekilde revize edilmesini bekliyoruz. Ülkemizin yeniden güçlü bir şekilde doğrudan yabancı sermaye akımlarını çekmesi için uluslararası finans dünyasına güven tesis edilmesine yönelik adımların atılmasını diliyoruz. Yapısal olarak cari işlemler açığını düzeltmek için seçim sonrası eylem planının oluşturulması önem verdiğimiz bir diğer konu. Dolar kurunun Türk Lirası karşısında ÜFE veya TÜFE oranında değerlenmemesi nedeniyle, ihracat ürünlerimiz diğer rakiplere göre pahalı hale geldi. Katma değerli ihracat yapılması, ihracatın madde ve ülke bazında çeşitlendirilmesinin teşviki ve ihracatımızın ithalatı karşılama oranının arttırılmasına yönelik uygulamaların devreye girmesini bekliyoruz. Banka ve özel sektörde bilançoların bozulma riskine karşı sermayelendirme ihtiyacı ile ilgili çözüm alternatiflerinin açıklanmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

'ALTERNATİF SENARYO ÇALIŞMASI YAPILMALI'

Uluslararası çevreden gelebilecek negatif şoklara karşı, dayanıklılığın artırılması için enflasyon,cari açık, büyüme üçgeninde alternatif senaryo çalışmalarının yapılmasını istediklerini aktaran Özgener, şöyle konuştu: "Reel sektörün finansman ihtiyacının karşılanmasına yönelik kredi ve teşvik politikalarına ağırlık verilmesini bekliyoruz. Seçim sürecinin başlamasıyla birlikte toplumun her kesimine yönelik olarak açıklanan finansal destekler, 'Emeklilikte Yaşa Takılan'ların sosyal güvenlik sistemine getireceği ek yük, devlet memurlarına, emeklilere ve asgari ücrete yapılacak zamlar gibi uygulamalarla artan bütçe açığının kontrolü için atılacak adımların belirlenmesi önem taşıyor. Bir diğer önemli beklentimiz ise büyümenin kamu altyapı yatırımları ve inşaat sektörü ağırlıklı yapıdan üretken sektörlerin teşviki ile sanayi üretimine ve ihracata dayalı büyümeye dönüştürülmesi için alınacak önlemlerin açıklanması. Bu anlamda, toplumun tüm kesimlerinin faydalandığı topyekûn bir kalkınma hamlesinin oluşturulması için ekonomik büyümenin makroekonomik istikrarla desteklenmesini ve öngörülebilirliğin sağlanmasını önemsiyoruz. Bu adımların atılmasıyla birlikte ihracatımız artarken dış ticaret açığımızın azalacağını, artan finansman imkanları ve sermaye birikimiyle işlerimizin daha sağlıklı büyüyeceğini, daha çok istihdam olanağı yaratılacağını ve büyümenin her kesimde hissedilir olacağı kanaatindeyiz."(DHA)

 
İzmir'de 44 ton karışımlı akaryakıt ele geçirildi
 
Soyer'den dirençli kent zirvesinde radikal adım vurgusu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda son durum: Dolar ve Euro ne kadar?
TL günlük sınırlı değer kaybını sürdürürken, piyasalarda Merkez Bankası'nın ...
Dev fuar kapılarını açtı, dünyanın taşı İzmir'e taşındı!
Doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşması Marble İzmir-Uluslararası ...
SOCAR'dan 15 yılda 18 milyar dolar yatırım
Türkiye'deki yatırımlarına 2008 yılında başlayan SOCAR Türkiye'nin, bugüne ...
 
Binance 1,3 milyar dolarlık anlaşmayı iptal etti
Kripto para borsası Binance'in ABD'deki alt şirketi Binance.US, Voyager ...
İzmir'in yeni trafiğe kayıtlı araç sayısı belli oldu
TÜİK verilerine göre, 2023 Mart ayı sonu itibarıyla İzmir'de trafiğe kayıtlı ...
Kuraklık zeytinyağı fiyatlarını vurdu!
İspanya'da kuraklık nedeniyle zeytinyağı fiyatları yüzde 60 arttı. Bu ...
 
Fahiş kira artışına hapis cezası geliyor!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kirada yüzde 25 artış sınırı süresinin uzatılacağını ...
İzmir'in en büyük süt hareketi: 2023’te hedef 50 milyon lira!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” ...
EİB'in tarım ürünleri ihracatı 7 milyar doları aştı!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), tarım ürünleri ihracatını son 1 yıllık ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri