POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
18 Nisan 2021 Pazar - 14:49

İhracata su ürünleri damgası!

Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü son 1 yıllık dönemde ihracatta 2.5 milyar doları geçmenin mutluluğunu yaşıyor.

İhracata su ürünleri damgası!

2023 yılında 3 milyar dolar ihracat hedefleyen Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 1 Nisan 2020 - 31 Mart 2021 döneminde ihracatını yüzde 4'lük artışla 2 milyar 436 milyon dolardan, 2 milyar 523 milyon dolara taşıdı.

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ihracatında aslan payını 1 milyar 108 milyon dolarlık tutarla su ürünleri sektörü alırken, 496 milyon doları kanatlı eti 277.5 milyon doları yumurta ihracatından olmak üzere Kanatlı sektörü rekora 773,5 milyon dolarlık katkı sağladı. Çin'e ihracat vizesi alan süt ürünleri sektörü 310 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırırken, bal ihracatı 25 milyon dolar şeklinde gerçekleşti. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün kapsamına giren diğer ürünler ise 306 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koydu.

İHRACATIN YÜZDE 41'İ EGE BÖLGESİ'NDEN YAPILDI

Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün son 1 yıllık dönemde gerçekleştirdiği 2.5 milyar dolar ihracatta aslan payını 1 milyar 25 milyon dolarlık tutarla Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği aldı. Türk somonundan tavuğa, yumurtadan peynire, tereyağından bala, bağırsaktan deniz patlıcanına, midyeden orkinosa, levrekten alabalığa, çipuradan kaya levreğine geniş ürün yelpazesiyle su ürünleri ve hayvansal mamulleri dünyanın dört bir tarafına ulaştıran Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yıllık ihracatı 1 milyar doları geçen dördüncü birlik olmayı başardı.

GİRİT: "İHRACATÇI BİRLİKLERİ ARASINDA ŞAMPİYONLAR LİGİ'NE GİRDİK"

"İhracatta 1 milyar dolarlık kritik seviyeyi geçtik. İhracatçı Birlikleri arasında Şampiyonlar Ligi'ne girdik" diyen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının yüzde 40'tan fazlasının Egeli ihracatçılarca gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ihraç ürünlerinin Türkiye'de üretildiğine temas eden Girit, "Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüzün Türkiye'ye kazandırdığı 2.5 milyar dolar döviz sanayi sektörleriyle kıyaslandığı zaman az gibi görünebilir ancak bu rakamın tamamına yakınının yerli üretimle elde edildiğini ve katma değerinin tamamına yakınının ülkemizde kaldığı düşünüldüğünde sektörümüzün sağladığı katma değerin önemi daha net anlaşılacaktır" diye konuştu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER 2022 YILINI BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ YILI İLAN ETTİ

Türkiye'de 2000'li yıllarla birlikte sektörün büyük bir gelişim gösterdiğini anlatan Girit, sözlerini şöyle tamamladı:

"Geçtiğimiz günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından kamuoyu ile paylaşılan 'İhracat 2021 Raporu'na göre 2035'te, ihracat artışının en yüksek olacağı sektörler sıralamasında Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü yüzde 297'lik artışta ihracatını en fazla arttıracak ikinci sektörümüz olacak. 2035 yılı için ortaya konulan hedefe ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 2022'yi Uluslararası Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı ilan etmesi motivasyonumuzu daha da arttırdı.

EGE'DEN YAPILAN İHRACATIN YÜZDE 76'SI SU ÜRÜNLERİNDEN

Dünya sofralarının protein ihtiyacını karşılayan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 1 Nisan 2020 - 31 Mart 2021 tarihleri arasında 1 milyar 25 milyon dolar dövizi Türkiye'ye kazandırdı.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nin 1 milyar 25 milyon dolarlık ihracatına en büyük katkıyı 776 milyon 228 bin dolarlık tutarla su ürünleri sektörü yaparken, Ege Bölgesi'ndeki beyaz et ve yumurta sektörü 81 milyon 3 bin doları kanatlı eti, 64 milyon 34 bin doları yumurtadan olmak üzere 145 milyon 37 bin dolarlık ihracata imza attı.

Çin Halk Cumhuriyeti'ne ihracat vizesi alması sonrasında morallerin yükseldiği süt ürünleri sektörü 62 milyon 70 bin dolarlık ihracat yaparken, küresel ısınmadan olumsuz etkilenen bal sektöründe ihracat 11 milyon 573 bin dolar olarak kayıtlara geçti. (DHA)

 
İzmir'e çamur yağdı, araç sahipleri kabusu yaşadı!
 
İzmir yine sessizliğe büründü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MB Başkanı'ndan 128 milyar dolar açıklaması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 128 milyar ...
Karavan üreticileri talebe yetişemiyor!
Pandemi döneminde kalabalıktan uzak, izole tatil yapmak isteyenler, tercihini ...
Urla’nın yerel markası: Koca Nine
Urla ilçesinin kırsal Barbaros Mahallesi sakinleri, kurdukları kooperatif ...
 
Merkez Bankası'ndan kripto varlık kararı
30 Nisan'da yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, kripto varlıklar, ödemelerde ...
Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi ...
İzmirli kadınlar güçlerini birleştirdi
Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma hayali ile bir araya gelen ...
 
Sendikalar arası ‘eksik çalışma’ gerilimi: Belediye İş’ten Genel İş’e hodri meydan!
Belediye İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada eksik çalışma sisteminin ...
Kuyumculukta yetki belgesi dönemi!
Ticaret Bakanı Pekcan, "Kuyum işletmeleri 2021 sonuna kadar yetki belgesi ...
İzmir'in büyük fuarı için yeni tarih belli oldu!
Dünya doğal taş sektörünün en önemli fuarlarından biri olan Marble İzmir ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri