POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
14 Eylül 2018 Cuma - 08:51

İl Sağlık Müdürü'nden rahatlatan açıklama!

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, şarbon hastalığı ile ilgili bildirimlerin anlık olarak takibe alındığını belirterek, "İzmir'de bugün itibariyle şarbon tanısı almış bir kişi yok" dedi.

İl Sağlık Müdürü nden rahatlatan açıklama!

İzmir Sağlık Müdürlüğü tarafından, Kamu Hastaneleri Birliği Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde İzmir Tabip Odası ve İzmir Aile Hekimleri Derneği'nin de katkılarıyla düzenlenen panelde şarbon hastalığı konuşuldu. İzmir Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Bediha Salnur moderatörlüğünde, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakcı ve il genelindeki aile hekimlerinin katılımıyla gerçekleştirilen panelde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Salih Atakan Nemli 'Şarbon Hastalığının Tanı ve Tedavisi', Aile Hekimi Uz. Dr. Kürşad Akkaya 'Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Şarbon' ve Prof. Dr. Ali Osman Karababa 'Halk Sağlığı ve Şarbon' konulu sunum yaptı.

Açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Bediha Salnur, toplumu sıkıntıya sokan bulaşıcı hastalıklar konusunda doğru bilginin önemine dikkat çekti. Son günlerde şarbon hastalığıyla ilgili kendi ailesi de dahil olmak üzere toplum arasında bir korku yayıldığını ifade eden Salnur, "Sanki her tarafta şarbon hastalığı var ve insandan insana bulaşıyormuş gibi bir algı oluştu. Sosyal medya yanılsamalarıyla bir panik ortamının oluştuğunu gördük. Sağlık camiası olarak konunun derinliğine inmek istedik" dedi.

'HİÇBİR VAKADA ÜREME TESPİT EDİLMEDİ'
İzmir'de Kurban Bayramı sonrası bulaşıcı hastalıkların takip edildiği 'Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Sistemi' kurulduğunu ifade eden Dr. Salnur, şarbon hastalığı bildirimlerinin anlık olarak takibe alındığını kaydetti. 13.09.2018 tarihi itibariyle İzmir'de şarbon hastalığı tanısı konan hiçbir vaka bulunmadığının altını çizen Salnur, "Her gün bakanlığa konuyla ilgili bilgi veriyoruz. İlimizde ne karantinaya alınmış bir hayvan topluluğu var ne de şarbon tanısı almış bir kişi var. Panikle hastaneye başvuran tüm vakalar uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Ama şuan İzmir'de bugün itibariyle şarbon tanısı almış bir kişi yok. Biz doğru bilgileri etrafımıza verelim istiyoruz" dedi. Konu ile ilgili İl Tarım Orman Müdürlüğü ile görüşülerek herhangi bir hayvan şarbonu tespitinde müdürlüğe bildirim yapılmasının talep edildiğini söyleyen Salnur, şöyle konuştu:

"Bu süreçte, şarbon hastalığı şüphesiyle İlimizdeki sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuran kişilerin hastanelerimiz mikrobiyoloji laboratuvarlarında mikroskobik incelemesi yapılmış, gerekli durumlarda Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarlarına kültür için örnekler gönderilmiştir. Mikroskobik incelemesi yapılan hiçbir vakada üreme tespit edilmemiştir. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarlarına gönderilen örneklerde de negatif olarak sonuçlanmıştır."

SON VAKA 2016'DA KAYITLARA GEÇTİ
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Salih Atakan Nemli, şarbon hastalığına özellikle hayvancılığın yapıldığı Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde sıklıkla rastlandığını belirterek tarım ve hayvancılıkla ugraşanların en önemli risk gruplarını oluşturduğunu söyledi. Dr. Nemli son dönemde deri lezyonlarıyla ilgili yoğun başvuru aldıklarını anlattı. Dr. Nemli, Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre en son 2016 yılında şarbon nedeniyle bir ölüm vakası yaşandığını söyleyerek şunları anlattı:

"Şarbon şüphesi duyan vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle mutlaka bir temas öyküsünün bulunması lazım. İyi pişmemiş etler de risklidir. Çiğ etlere çıplak elle temas edilmemesi önemli. Kaynağı belli olmayan etlerin tüketilmemesini öneriyoruz. Hayvanların nasıl kesildiğini bilmek önemli. 15- 20 gün kuluçka dönemi var. Böyle bir temastan sonra 20 gün bir bulgu gelişmezse şarbon riski yok demektir."

MAVİ DAMGAYA DİKKAT
'Halk Sağlığı ve Şarbon' konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise şarbon hastalığının insandan insana buluşma riskinin çok zayıf olduğunu belirterek ağırlıklı olarak hayvandan insana bulaştığını anlattı. Dr. Karababa, et alırken dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili bilgiler vererek, "Hayvanların üzerinde mavi renkli mezbaha kesim damgası bulunur. Bu damgalar hayvanların mezbahada veteriner kontrolünde kesildiğinin kanıtıdır. Bu etlerin tüketilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır" dedi. (DHA)

 
Ve 'şarbonlu gemi' İzmir'den ayrıldı!
 
Bahçeli'den flaş ittifak mesajı: Yerel seçimlere...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta belediyeden ücretsiz HIV testi
Konak Belediyesi’nin Mayıs ayında açtığı Gönüllü Danışmanlık ve HIV Test ...
İşyerinde kağıt reçete dönemi sona erdi
Sosyal Güvenlik Kurumu, sayıları 10 bini bulan işyeri hekimleri için kâğıt ...
İzmir'de ameliyat ve doğum sonrası 2 ölüme soruşturma!
İl Sağlık Müdürlüğü Torbalı'da doğum yapan bir kadın ile Çiğli'de mide ...
 
Sosyal medyada başlayan organ bağışı çağrısı İzmir'de mutlu son ile bitti!
Kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle ailesinden kimsenin verici olamadığı siroz ...
EÜ Karşıyaka Yerleşkesi sağlık hizmeti ve eğitim için gün sayıyor
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde hayırsever merhume Ayşe Necla Karadavut tarafından ...
Aile sağlığı merkezlerinde 'check-up' dönemi!
Aile sağlığı merkezlerinde vatandaşların sağlık durumları hakkında muhtemel ...
 
İzmir'deki korkutan şarbon iddiasında rahatlatan açıklama
İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, Çiğli ilçesindeki süpermarkette kasaplık ...
Genetik kodlar İzmir'de çözülüyor!
Genetik kodlar üzerine çalışmalar yapan bir genetik firması, Dokuz Eylül ...
Güvensiz ürünü ifşa dönemi başladı
Piyasa gözetimi ve denetimi sonucunda tüketicilerin sağlığını tehdit ettiği ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri