POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
21 Ocak 2019 Pazartesi - 13:23

İnşaat sektöründe otopark yönetmeliği endişesi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Levent Bendeş, Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giriş tarihi iki kez ertelenip bir kez öne çekilen yeni otopark yönetmeliğinin, zaten durgun olan inşaat sektörünü tamamen dar boğaza sürükleyeceğini öne sürdü.

İnşaat sektöründe otopark yönetmeliği endişesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen binalardaki her konut için bir otopark alanı ayrılması zorunluluğu, iki ertelemenin ardından 30 Haziran 2019'da uygulamaya geçirilecek. Son 3 ayda inşaat sektörünün büyük sıkıntı içinde olduğunu ve yapı denetim firmalarının ruhsat aldığı işlerin yüzde 3'üne başlayabildiğini belirten İZTO 71'nci Mühendislik Grubu'ndan meclis üyesi Levent Bendeş, yeni yönetmelikle birlikte sektörü çok kötü günler beklediğini savundu.

Otopark yönetmeliğinin ilk yürürlüğe giriş tarihinin 1 Haziran 2018 olduğunu hatırlatan Levent Bendeş, "Bizim girişimlerimiz sonucu 1 Ocak 2019'a ertelendi. Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı 3.5 ay öne çekti. Eylülde yürürlüğe girdi. Tepkiler ve sıkıntılar üzerine aralık sonunda ise yeni bir yönetmelik ertelemesi çıktı. Son duruma göre 2019 Haziran sonuna ertelendi. Artık takip etmekte zorluk çekiyoruz. Bu yönetmelik aynen çıkarsa zaten durgun olan sektörümüz son nefesini verir. Çok açık söylüyorum, inşaat sektörü tamamen göçer" dedi. Yeni yönetmelikle ilgili yerel yönetimlerde de bir karmaşanın yaşandığını söyleyen Bendeş, hem eski hem de yeni yönetmeliğin uygulanabilir durumda olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Yönetmelikle ilgili kafalar karışık. Bazı belediyeler yeni yönetmeliği uygulamaya başladı. Ama hem eski hem yeni yönetmelik uygulanabilir. Bu durum da ayrı bir karmaşaya sebep oluyor. Zaten yeni proje yapılmıyor. Buca'da bir yapı denetim firması 53 ruhsat almış, ancak bir tanesinin bile inşaatına başlayamadı. Son 3 ayda inşaata başlanan proje sayısı ancak yüzde 3 seviyesinde."

YAPILAŞMADA SORUN VAR
Dolardaki artış ve hükümetin faizleri yükseltme kararının ardından sektörün olumsuz etkilendiğini anlatan Levent Bendeş, "Vatandaşın alım gücü düştü. Banka faizleri artarken faizle çalışan müteahhitler de vardı. Bankadan kredi çekiyor bu krediyle inşaatı yürütüyor satış yaptığı için kredi faizlerini ödeyebiliyordu. Ancak onlar da sıkıştı. Bazı müteahhitler batacak. Sıkıntı çok büyük. Otopark yönetmeliğinin ertelenmesi kimsenin umrunda değil" dedi. Süreci takip edeceklerini dile getiren Bendeş yönetmeliğin felsefe olarak doğru olsa da yapılaşma aşamasında sorunlar getireceğini belirterek, "Talatpaşa Bulvarı'nda bir inşaat yapacaksınız. Zemin kat olduğu gibi otoparka gidiyor. Kazıp aşağı inmelisiniz. Ama zemin iyi olmadığı için kazıp aşağı inmenin maliyeti çok yüksek. Zaten zemin katlar para ediyor. Dükkanı olduğu gibi otoparka feda etmeye hiçbir müteahhit yanaşmaz. 30 yıllık binaları depreme dayanıklı hale getirmek istiyorsunuz. Ama yapamayacaksınız çünkü yıkıma izin vermezler. Ada bazında yeni yapılaşmalarda yada plan tadilatlarında bu yönetmeliği uygulamak mümkün olabilir, kimse itiraz etmez. Ama mevcut yapıların yıkılarak yeniden yapılmasında büyük sorunlar var" diye konuştu. (DHA)

 
İtirafçı Yarbay: FETÖ'den ayrılmak isteyince...
 
CHP'yi karıştıran fotoğraf: Başkan Genel Merkez'e mesaj mı veriyor?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Su ürünleri ihracatçıları hedef büyüttü
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün, 2023 için belirlediği 3 ...
İzmir'de sağanaklar pazar tezgahlarını da vurdu!
İzmir'de aralıklı olarak iki haftadır süren sağanak, tarlaları sular altında ...
İhracatçılarda iplik ithalatına vergi şaşkınlığı!
Türkiye'nin ihracat ve istihdamında lokomotif sektörlerin başında gelen, ...
 
Moda dünyası IF Wedding'de buluşacak
IF Wedding Fashion İzmir – 13. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, ...
İzmir'de soğuk hava o tezgahları güldürdü!
İzmir'de soğuk ve yağışlı havanın etkisini göstermesiyle birlikte atkı, ...
Kadınlara konut satışında tarihi rekor!
Türkiye genelinde geçen yıl satılan 1 milyon 375 bin 398 konuttan yüzde ...
 
Merkez Bankası'ndan önemli karar: Karının yüzde 90'ınını...
TCMB Genel Kurulu'nun nisan yerine her yıl hesap dönemi sonundan itibaren ...
İzmir'in düğünü: 70'den fazla ülke, 81 il!
Moda ve tutkunun birleşimi IF Wedding Fashion İzmir 22-25 Ocak tarihleri ...
Albayrak: Marketlerde istediğimiz rakamlar yok!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mali disiplini kararlılıkla uygulamaya ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri