POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
22 Şubat 2021 Pazartesi - 14:06

İnternet üzerinden gelen iş tekliflerine dikkat!

Pandemide evde internette geçirilen sürenin artması üzerine e-mail ya da sosyal medya üzerinden iş teklifi yapan dolandırıcılar, kişisel verileri ele geçirerek para çarpmanın peşine düştü. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Kutluhan Erol, dolandırıcıların evden çalışmayı vadettiğini belirterek, vatandaşları sahte iş ilanlarına karşı uyardı.

İnternet üzerinden gelen iş tekliflerine dikkat!

İnternet üzerinden vatandaşları tuzağa düşürerek kişisel verileri ele geçirmenin ve para çarpmanın yollarını arayan dolandırıcıların son taktiği, evden çalışmayı vadeden yüksek maaşlı sahte iş ilanları oldu. Pandemi sürecinde Türkiye’de günlük internet kullanımının dünya ortalamasının 1 saat üzerinde olması siber dolandırıcıların iştahını kabarttı. Türk insanının ortalama 7 saat 57 dakikasını internet başında geçirmesi üzerine pandemi koşullarına uygun cazip iş tekliflerini sosyal medyadan ya da i-mail üzerinden vatandaşlara dolandırıcıların rahatlıkla gönderebilmesine imkan yarattı.

‘HER GELEN İŞ TEKLİFİNE KANMAYIN’

İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kutluhan Erol, pandemi sürecinde bütün dünyada siber dolandırıcılığın arttığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı:

“Yurt dışında internet üzerinden yapılan siber dolandırıcılık adeta bir enstitü haline geldi. Ülkemizde de pandemi döneminde vatandaşların internet üzerinde vakit geçirmesinin artması üzerine siber dolandırıcıların tuzağına düştüğünü duyuyoruz. Bunun için alınması gereken önlemler var. İnsanlar, inanmak istedikleri şeylere daha rahat kapılabiliyor. İş konusunda da benzer bir durum var.  Öncelikle böyle bir i-mail geldiğinde, ‘ayrıntılar’ kısmı kontrol edilmeli. Böylelikle mailin hangi yollardan geçerek ulaştığı görülebilir. Bu tarz ilanların çoğunda, yüksek maaşlı iş teklif edilir. Durup dururken bir iş teklifi olduğunda şüpheyle yaklaşılmalı. Bazen de dolandırıcılar, ücret belirtmeden form doldurulmasını isteyebilir, kimlik numaranızı ya da  aile içindeki kişilere ilişkin kimlik bilgilerine ulaşmak isteyebilir. Her platformda, form doldurarak ya da bilgiler paylaşılarak hayale kapılmamak ve kanmamak gerekiyor. Hatta yurt dışında, kişisel verileri içeren videoların talep edildiği bile oluyor.”

‘YAZIM HATALARINA DİKKAT EDİN’

İnternet üzerinde çok fazla vakit geçirdiğimiz bu günlerde vatandaşların siber dolandırıcılar tarafından kandırılma riskinin de arttığını hatırlatan Dr. Erol, “İş teklifi gelen kurumun internet sitesini mutlaka ziyaret edin. Ufak bir araştırma yapın. Sahte iş ilanlarında, genellikle ‘kısa sürede çalışmaya başlamanın mümkün olduğu’ belirtilir. Unutmayın ki kimse, daha önce görüşmediği bir kişiyi, 3-5 günde işe almaz. Bu tarz ilanlarda, genellikle işin içeriğine ilişkin detaylı bilgiler yer almaz, alıcının ismi de belirtilmez. Toplu i-mail tarzında iletilebilir. İşle ilgili bir talep varsa, firmanın kendi web sitesinde de yer alacaktır. Gelen içeriklerin yazım kurallarına da dikkat edilmeli. İfade ve yazım hatası göze çarparsa, içeriğin dikkate alınmaması gerektiğiyle ilgili önemli bir ipucu olabilir. Bu tarz mailler, yurt dışı kaynaklı da olabiliyor” diyerek dikkat edilmesi gereken konuların altını çizdi. (DHA)

 
Karşıyaka 3 puandan fazlasını kazandı
 
MİT'ten PKK'nın finans ve istihbarat ağına darbe!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in o mahallesinde heyelan paniği!
Çiğli ilçesindeki Harmandalı Mahallesi'nde bulunan Katı Atık Depolama ...
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Kentte herhangi bir yağış beklenmeyen yeni haftada en yüksek sıcaklıklar ...
Mardin'de 18 mahallede sokağa çıkma yasağı
Mardin'in Mazıdağı, Derik, ve Kızıltepe ilçesinde PKK'ya yönelik operasyon ...
 
Berberden girilen kahvehaneye kumar baskını!
Bursa'da, polis ekiplerince koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olması ...
Elazığ'a 'Fethi Sekin Külliyesi' yapılıyor
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, projesi hazır olan Şehit ...
İzmir'de 5 adrese 'makaron' baskını!
Aliağa ilçesinde bir firmaya ait 5 adreste yapılan aramalarda 22 bin 400 ...
 
Kömür ateşi faciası: 3 kişi can verdi!
Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde bir minibüsün içerisinde 1’i çocuk 3 kişinin ...
Bakan Selçuk açıkladı: Sınavlar ertelenecek mi?
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, yüz yüze yapılacak sınavlar için Covid-19 ...
Bakan Kurum açıkladı: Rıza Bey Apartmanı için flaş karar!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminde yıkılan Rıza ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri