POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
7 Mart 2023 Salı - 09:24

İstanbul'dan kaçış: Trakya'da fiyatlar katlandı!

İstanbul’da deprem riski olan bölgelerde oturanlar çevre illere taşınmaya başladı. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da depremden sonra 53 binin üzerine konutta kiralama veya satış işlemi gerçekleşti. Bu bölgelerde fiyatlar üç katına çıktı.

İstanbul dan kaçış: Trakya da fiyatlar katlandı!

Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul'dan göç hızlandı. Ayrılanlar için ilk alternatif ise deprem riskinin de az olduğu Trakya bölgesi oldu. Bölge son dönemde, tarihinin en büyük emlak hareketliliğini yaşadı.

Birkaç hafta içinde sadece Kırklareli'nde 8 binden fazla konutta kiralama ya da satış işlemi yapıldı. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ ticaret odalarının açıkladığı verilere göre, bölgede depremden sonra 53 binin üzerine işlem gerçekleşti. Mevcut yapı stokunun neredeyse yüzde 95'i doldu.

Bölgede fiyatlar üçe katlanırken, arsa satışlarına da yoğun ilgi yaşanıyor. Kırklareli'nin köylerindeki arsa metrekare fiyatları 1.500 liraya dayandı. Bölgedeki emlakçılar ise arazi ve arsa arzında sıkıntı yaşandığını belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in de Trakya'dan arazi aldığı söylentileri bölgede fiyatları hareketlendirmişti. 

Trakya'da fiyatlar 3 katına çıktı: Bölge tarihinin en büyük emlak hareketliliği - 1

SATIŞTA MUĞLA KİRADA ANKARA

Sabah gazetesindeki haberde yer verilen Endeksa verilerine göre, 6 Şubat'taki afetten sonra depremin etkilediği iller ve çevre illerde stok önemli ölçüde düştü, fiyatlar ise arttı.

Depremin etkilediği illerde satılmayı bekleyen konut stoku ortalama yüzde 53, kiralanmayı bekleyen stok adedi ise yüzde 59 düşüş gösterdi. Depremden en çok etkilenen illerden olan Hatay'da satılmayı bekleyen konut stoku yüzde 85, kiralık konut stoku ise yüzde 93 düştü, satılık konutların fiyatları yüzde 16, kiralar ise yüzde 56 artış gösterdi.

Malatya'da ise satılık konut stoku yüzde 93, kiralık konut stoku yüzde 95 düşerken, satılık konut fiyatları yüzde 33, kiralar ise yüzde 41 artış gösterdi.

Çevre iller arasında gayrimenkul fiyatlarının en fazla etkilendiği iller Tunceli ve Kayseri oldu. Tunceli'de satılık konut fiyatları yüzde 16, kiralar yüzde 1 arttı. Kayseri'de ise satılık konut fiyatları yüzde 13, kiralar yüzde 29 artış gösterdi.

MERSİN'DEKİ YAZLIKLAR SATIŞA ÇIKTI

Çevredeki neredeyse tüm illerde stok düşerken Mersin'de satılık konut stoku yüzde 36, kiralık konut stoku ise yüzde 31 arttı. Özellikle Adana'daki depremzedeler başta olmak üzere Mersin'de yazlık konutu bulunan kişilerin bu konutları kiraya veya satışa çıkarttığı bu nedenle stokların arttığı belirtiliyor. Deprem sonrasında konut satış fiyatlarının en fazla arttığı il Muğla, kiraların en fazla arttığı il ise Ankara oldu. Muğla'da satılık konut fiyatları yüzde 13, kiralar yüzde 20 artış gösterdi. Ankara'da ise kiralar yüzde 26, satılık konut fiyatları yüzde 11 arttı.

KÖYE GİDİP ŞEHİRDEKİ EVİ KİRAYA VERİYORLAR

Edirneli emlakçılar kentte ev fiyatlarının 3 katı arttığını söyledi. Bu durumun hormonlu bir büyümeye neden olduğu ve bütün mevcut stokların bitmek üzere olduğu belirtildi. Kent merkezinde evleri olanların yüksek kiralardan yararlanmak için konutundan çıkıp köydeki evine yerleşdiği bilgiyi paylaşıldı.

Kırklareli'de ise hem 11 şehirdeki depremzedelerin hem de İstanbul'da yaşamaktan ya da depremden korkanların geldiği, belirtiliyor. Geçen yıl köylerdeki arsa metrekareleri 300 lira civarındayken, şu anda 1.500 TL'yi geçmiş durumda. 

 
''TBMM’de kadın dengesi istiyoruz''
 
AK Kadınlar'dan dayanışma TIR'ı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
''TBMM’de kadın dengesi istiyoruz''
İzmir iş dünyasının kadın STK başkanları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ...
e-Devlet'ten EYT başvurusu yapılamıyor mu?
EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik başvurularının e-devlet üzerinden ...
Geçici işçilere kadro düzenlemesi Meclis'e geliyor
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Meclis'ten geçmesinin ...
 
İzmir'deki Roman Konutları projesi planları askıya çıktı
Bakanlık tarafından atılan Roman vatandaşlara TOKİ tarafından yapılacak ...
İzmir'de 4 büyük fuar birden!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılan 4. Uluslararası Otel ...
Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye 5 milyar dolar
Suudi Arabistan Kalkınma Fonu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) ...
 
DASK'ın hasar ödemesi 2 milyar TL'yi aştı
Deprem sonrası DASK'a 326 bin 895 hasar ihbarı yapıldı. Yapılan açıklamada, ...
Menemen enflasyonu yüzde 88'i geçti!
TÜİK verilerine göre geçtiğimiz ay en yüksek fiyat artışı gıda ürünlerinde ...
Deprem sonrası fahiş fiyat artışlarına işlem!
Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri