POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
29 Şubat 2020 Cumartesi - 13:07

İzmir Enerji Zirvesi 2020

GDZ Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel, yakın gelecekte elektrik sektöründe en önemli teknolojilerden birisinin depolama olacağını belirterek, "Bugün dünyada en fazla araştırma yapılan konu başlıklarının ilk üçünde depolama teknolojileri geliyor. Depolama, elektrikli araçların gelişimini de etkileyen çok önemli unsurlardan biri olacak." dedi.

İzmir Enerji Zirvesi 2020

Ege Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Güç ve Enerji Topluluğu tarafından düzenlenen İzmir Enerji Zirvesi 2020 başladı.

Yüksel, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de 2019 yılı itibarıyla elektrikte kurulu gücün 90 bin megavat civarında olduğunu, bu rakamın yaklaşık 27 bin megavatının yenilenebilir kaynaklardan geldiğini söyledi.

Yenilenebilir kaynaklara bağımlılığın çok hızlı bir şekilde arttığını ifade eden Yüksel, "Dünya genelinde 2 milyon megavatlık kurulu gücü olan yenilenebilirin 2025'e kadar yüzde 50 artışla 3 milyona çıkmasını bekliyoruz. Bu yatırımın çok büyük bir kısmı da güneş ile rüzgara yapılacak." dedi.

Yüksel, yenilenebilir kaynakların baz yük santralleri gibi yıl boyunca düzenli ve kontrollü üretim yapmasının hala sağlanamadığına işaret ederek, "Rüzgar ve güneşin kontrol edilemezliğini yönetmenin tek yolu depolama ancak depolama teknolojilerinde hala teknolojik sıçrama yapamadık. Bugün dünyada en fazla araştırma yapılan konu başlıklarının ilk üçünde depolama teknolojileri geliyor. Elektrikte geleceği şekillendirecek ve oyun değiştirici olan depolama sektörü olacak." diye konuştu.

Yüksel, elektrik sektöründe bir diğer önemli konunun da elektrikli araçlar olacağını belirterek şöyle devam etti:

"Elektrikli araçlar yarının elektrik sektörünü en derinden etkiliyecek dönüşümlerden birisi. Bugün itibarıyla dünyada 5 milyona yakın elektrikli araç var. 2025'te bu ikiye katlanarak 10 milyon olacak ve 2040'a gelindiğinde üçe katlanmış olacak. Yani 40-45 milyonluk bir rakamdan bahsediyoruz. Toplam araç sayısı açısından çok küçük, elektrik şebekesi açısından düşündüğümüzde çok büyük sayılar. Elektrikli araçlar şebekenin yönetimini, bizim gibi şebekeyi yönetmekten sorumlu yapılar açısından son derece zor bir hale getirecek. Depolama, elektrikli araçların gelişimini de etkileyen çok önemli unsurlardan biri olacak."

Şebekenin kontrol edilebilmesi için teknoloji bağımlılığının artacağını vurgulayan Yüksel, "Bu sene sadece şebeke harcaması olarak 440 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyoruz. Toplamda da 600 milyon liralık yatırım yapacağız. Önümüzdeki yıl bunu yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz." dedi.

- "Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyelin değerlendirilmesi önemli"

Ege Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Devreler ve Sistemler Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mehmet Engin de enerjinin Türkiye ekonomisi için önemine işaret etti.

Engin, çevresel etkiler nedeniyle güvenli ve yeterli miktarda ucuz ve temiz enerji üretmenin ekonomik ve sosyal hayatın temel problemleri arasında yer aldığını belirterek, "Sanayisi, ekonomisi ve nüfusuyla hızla büyüyen ülkemizde buna paralel olarak enerji ihtiyacı sürekli artıyor. Bu nedenle üretilen enerjinin yüksek verimde kullanılması, mevcut enerji kaynaklarının yanı sıra alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyelin de değerlendirilmesi büyük önem taşımakta." ifadelerini kullandı.

İki gün sürecek zirvede, elektrik sektöründe mevcut durum ve gelecek öngörüleri, savunma sektöründe enerjinin yeri, yenilenebilir enerji, enerji teknolojileri, küresel enerji politikaları ve iklim değişikliği konularında paneller düzenlenecek.

Zirvenin ikinci günü yapılacak eğitim programı kapsamında da katılımcılar, nükleer enerji ve nükleer yakıt teknolojileri, endüstride buhar kullanımı, enerji verimliliği ve tasarrufu, yeni nesil güneş pilleri, güneş enerjisinin satış maliyeti ve temel kurulumu, dijitalleşme, akıllı şebekeler, elektrikli araçlarda sistem mühendisliği ve jeotermal enerji konularında uzman akademisyenler ve mühendislerden eğitim alacak. Eğitimlerin sonunda katılım belgesi verilecek. (AA)

 

 
Konaklı işçilerden şehitlere saygı duruşu
 
Göçmenler ayrıldı Basmane boş kaldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: Putin'e bizi rejimle baş başa bırakın dedim
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İdlib meselesi ülkemizi köşeye sıkıştırmak için ...
İzmir-Ankara yolunda kar mesaisi
Manisa'nın Kula ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle karayolları ...
Akaryakıtta 15 kuruşluk ÖTV zammı
Akaryakıt ürünlerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) miktarı litrede 15 kuruş artırıldı.
 
İzmir Kent Konseyi’nin yeni başkanı belli oldu
İzmir Kent Konseyi’nin yeni başkanı üç tur süren seçim mesaisinin ardından ...
''Aylan bebek'' operasyonunda 26 tutuklama!
İzmir merkezli 12 ilde, Ege Denizi'ndeki yasa dışı geçişleri organize ...
Seyir halindeki araca şişe fırlattılar
İzmir'de ormanlık alandan yola atılan cam şişe, seyir halindeki hafif ...
 
Emre Belözoğlu: Maçlar ertelensin
Spor Toto Süper Lig'de bugün Antalyaspor ile deplasmanda karşılacak olan ...
'Şalvarlı ressam', Paris'teki Mona Lisa tablosunu görmek istiyor
Karabağlar ilçesinin kırsal mahallesi Kavacık'ta yaşayan Meryem Düzgün ...
Manisa’da korkutan deprem!
Manisa'nın Akhisar ilçesinde 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri