POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ali Koç'tan Kulüpler Birliği başkanlığı kararı!
Ali Koç'tan Kulüpler Birliği başkanlığı kararı!
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
8 Mart 2023 Çarşamba - 10:52

İzmir'de EYT'ye başvuru akını: 40 bini aştı!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bugüne kadar İzmir'de emeklilik için başvuranların sayısının 40 bini aştığını belirtti.

İzmir de EYT ye başvuru akını: 40 bini aştı!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bugüne kadar İzmir'de emeklilik için başvuranların sayısının 40 bini aştığını belirtti. Kurt, "Vatandaşlarımız nisan ayının 17'si ile 26'sı arasında, emekli sicil numaralarının son hanesine göre belirlenen tarihte maaşlarını alacak. Bağkurlular ise nisan 25 ile 28 arasında maaşlarına kavuşabilecek" dedi.

Düzenlemenin resmen yürürlüğe girmesiyle EYT'liler, SGK İzmir İl Müdürlüğü binasında yoğunluk oluşturdu. Başvuru formlarını dolduranlar, işlemlerini yaptırabilmek için sıraya girdi. SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, bugüne kadar İzmir'de emeklilik için başvuran kişi sayısının 40 bini aştığını belirtti. EYT'lilere yönelik yapılan hizmetler hakkında bilgi veren Kurt, "İzmir'de 30 ilçemizden 23'ünde sosyal güvenlik merkezlerimiz var. Gerek bu merkezlerimiz, gerekse de kentin belirli noktalarındaki mobil araçlarımız vasıtasıyla vatandaşlarımızın emeklilik başvurularını almaktayız. İzmir'de, yasa yürürlüğe girdiği günden itibaren gerek e-Devlet, gerekse de merkeze başvuranlarla 40 binin üzerinde başvuru aldık" ifadelerini kullandı.

'İŞTEN AYRILIŞ İŞLEMLERİNİ İŞVERENLERİN GERÇEKLEŞTİRMESİ GEREKİYOR'
Çalışan veya çalışmayan EYT'lilerin emeklilik başvurularında da açıklamalarda bulunan Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çalışan vatandaşlarımızın emeklilik başvurularını yapabilmeleri için mutlaka işten ayrılış işlemlerinin işverenleri tarafından gerçekleştirmesi gerekiyor. Bunun için 08 koduyla emeklilik ya da toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılma işlemi yapılan sigortalı SGK'ya başvurup, emeklilik talebinde bulunabilir. Bu işlem e-Devlet üzerinden yapılabildiği gibi aynı zamanda emeklilik başvuru dilekçesi olan resmi adı 'Gelir Aylık Ödenek Talep Taahhüt Belgesi'ni PTT kargo, APS veya iadeli taahhütlü SGK'nın il ve merkez müdürlüklerine gönderilerek de yapılabilir. Haricen de SGK'nın illerde kurulu müdürlüklerine başvurmak suretiyle emeklilik başvurularını gerçekleştirebilirler."

'MAAŞ BAĞLANDIĞI SMS İLE BİLDİRİLECEK'
Emeklilik başvurusu sırasında cep telefonu numarasını dilekçeye kaydedenlerin, emekli aylığının bağlanıp bağlanmadığı konusunda SMS ile bilgilendireceklerini dile getiren Kurt, "Ayrıca vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden emeklilik sorgulama bağlantısından maaşlarının bağlanıp bağlanmadığını öğrenebilir. Vatandaşlarımız mart ayında başvurularını yaptılarsa, 1 Nisan'dan itibaren emeklilik aylıklarını hak etmiş olacaklar. EYT kapsamındaki vatandaşlarımızın yasanın yürürlüğe girdiği 3 Mart'tan itibaren aynı ay içinde farklı günlerde yaptığı başvuruların birbirinden hiç farkı yok. Yani mart ayı içinde hangi gün başvuru yaparsa yapsın 1 Nisan'da emekli aylığını hak etmiş olacaktır. Vatandaşlarımız nisan ayının 17'si ile 26'sı arasında, emekli sicil numaralarının son hanesine göre belirlenen tarihte maaşlarını alacak. Bağkurlular ise nisan 25 ile 28 arasında maaşlarına kavuşabilecek. Ayrıca emeklilik dilekçelerine belirttikleri banka şubesinden maaşlarını alabilirler" açıklamalarında bulundu.

'İŞVERENLERE TEŞVİK'
Kişilerin, emeklilik dilekçesini verdikten 1 gün sonra tekrar bir iş yerinde çalışmaya başlayabileceğini belirten Kurt, "Bunun için sosyal güvenlik destek primine tabi bildirimlerinin yapılması yeterli. EYT kapsamında emeklilik hakkına kavuşan vatandaşlarımız işten çıkışlarının yapıldığı iş yerinde 30 gün içinde çalışmaya başlarlarsa, işverenlere yönelik yüzde 5'lik hazine teşviği söz konusu olacaktır" dedi.

EYT için kuruma gelenlerden evli ve 2 çocuk babası Murat Koçak (53) ise "Oldukça heyecanlıyız ve mutluyuz. İnşallah herkese nasip olur. İyi oldu. İlk maaşımı aldığımda ailemi yemeğe götüreceğim. Ondan sonra borçları ve faturalarımı yatıracağım" dedi.

Evli ve 2 çocuk annesi Hülya Karahan (49) da "13 sene emekliliği bekledim. Allah nasip ederse emekli olacağım. Emekli olduktan sonra da çalışmaya devam edeceğim" diye konuştu. (DHA)

 
Buca'ya üst üste 3.Avrupa onuru!
 
Çocuğu hasta annelere infaz ertelemesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Domates ihracatına yönelik kısıtlama sona erdi
Tarım ve Orman Bakanlığına, domates başta olmak üzere bazı tarımsal ürünlerin ...
'Hayata Dönüş Kredisi'nin detayları belli oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve "Hayata Dönüş ...
EGİAD'tan Afet Koordinasyon Kurulu!
EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, Afet Koordinasyon Kurulu oluşturarak ...
 
İzmir'de 12 bin 400 konut için yeniden kura zamanı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi ...
İstanbul'dan kaçış: Trakya'da fiyatlar katlandı!
İstanbul’da deprem riski olan bölgelerde oturanlar çevre illere taşınmaya ...
''TBMM’de kadın dengesi istiyoruz''
İzmir iş dünyasının kadın STK başkanları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ...
 
e-Devlet'ten EYT başvurusu yapılamıyor mu?
EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik başvurularının e-devlet üzerinden ...
Geçici işçilere kadro düzenlemesi Meclis'e geliyor
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Meclis'ten geçmesinin ...
İzmir'deki Roman Konutları projesi planları askıya çıktı
Bakanlık tarafından atılan Roman vatandaşlara TOKİ tarafından yapılacak ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri