POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
18 Temmuz 2019 Perşembe - 21:34

İzmir'de Tarım zirvesi: Soyer'den flaş vaatler, çarpıcı mesajlar!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ‘Tarım ve Sağlıklı Gıdaya Erişim’ Konferansında üretici-tüketici kooperatiflerinin temsilcileri ve vatandaşlar ile bir araya geldi. Soyer, katılımcıların görüş ve önerilerini dinlerken, tarımla ilgili önemli vaatler ve mesajlar da verdi.

İzmir de Tarım zirvesi: Soyer den flaş vaatler, çarpıcı mesajlar!

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- Seçim öncesi verdiği vaatler arasında yer alan “kenti ortak akılla yönetme” kapsamında başlattığı arama konferansının ilkini Kültürpark’a yönelik gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, arama konferanslarının ikincisini Tarım ve Sağlıklı Gıdaya Erişim” hakkında gerçekleştirdi.

İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’de gerçekleşen programa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, üreticiler, tüketiciler, tarımla alakalı kooperatiflerin temsilcileri, vatandaşlar katıldı. Katılımcıların tek tek söz aldığı toplantıda Başkan Soyer, görüş ve önerileri tek tek not aldı. Ayrıca Soyer, büyükşehir belediyesinde iklim değişikliği dairesi kurduklarını aktardı. Soyer, Tarım Lisesi ve Tarım Üniversitesi için çalışma yaptıklarını da kaydetti.

BİZİ DİĞER KENTLERDEN AYIRAN EN ÖNEMLİ ÖZELLİK ORTAK AKIL

Programın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirli olmaktan gurur duyduğunun altını çizerek, “Bizi diğer kentlerden ayıran en önemli özellik ortak akıl, ortak zeka, kolektif akıl ve kolektif zekayı ortaya koyma irademiz oldu. Bundan sonra da böyle olacak. Demokrasinin sadece, 5 yılda bir sandığa giderek oy kullanmak olmadığını, demokrasinin bir yaşam kültürü olduğunu biliyoruz ve bunun çok kıymetli olduğunun farkındayız. O nedenle İzmir gibi bir şehrin olağanüstü büyük potansiyelini ancak ortak akılla yakalayabiliriz. O potansiyelin yaratabileceği imkanları ortak akılla hayata geçirebiliriz. Aksi takdirde ‘ben en doğrusunu biliyorum’ ben en doğrusunu yaparım’ dediğimiz zaman o büyük potansiyel ıskalanır. Tam da bu nedenle bu şehirdeki yönetim anlayışının; katılımcı, ortak akılla şekillenecek bir model olmasını arzu ediyoruz” dedi.

ÇITAYI DAHA YUKARIYA TAŞIMA HEYECANINDAYIZ

Tarım ve turizmin İzmir’in en önemli iki dinamiği olduğunu belirten Soyer, İzmir’in gerçekleştireceği tarım politikalarıyla diğer kentlere örnek model olacağını söyledi. Soyer şöyle devam etti: “Bugün burada tarım başlığında, tarımın çok farklı paydaşlarıyla bir aradayız. Tarımın her alanında üretici veya tüketici olarak var olan, ekmeğini bundan kazanan kim varsa temsilcilerini buraya davet ettik. Burada bir beyin fırtınası yapacağız.  Tarım ve turizm İzmir’in en temel iki ekonomik dinamiği… Bunun yanına sağlık, sanayi, enerjiyi eklemek mümkün ama tarım ve turizmin lokomotif olma özelliği var. Türkiye’de tarım politikalarıyla ilgili söyleyecek çok sözümüz olabilir, beğendiğimiz beğenmediğimiz noktalar olabilir ama biliyoruz ki yerelde başka bir tarım politikası geliştirmek mümkün. 15 yıl boyunca başta Aziz Kocaoğlu olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi‘nin ürettiği ve geliştirdiği bir tarım politikası var, bu politikanın verileri son derece değerli. 15 yılın hafızasıyla yola çıkıyor olmak hepimiz için kolaylaştırıcı... Biz, o çıtayı biraz daha yukarıya taşıma heyecanındayız, o çıtanın yukarı çıkmasının mümkün olduğunu biliyoruz. İzmir’de ortaya koyacağımız politikalar diğer kentlerimize yol gösterecek, örnek model olacak. Bu mümkün ve bu heyecanı taşıdığımız içim buradayız.”

HÜKÜMETİN TARIM POLİTİKALARINA ELEŞTİRİ

Türkiye’nin tarım politikalarına eleştiride bulunan Soyer, “Türkiye’nin tarım politikalarını tartışmak mümkün ama geldiğimiz bir sonuç var ki; Türkiye çok çeşitli tarım ürünlerini ithal etmek durumunda kaldı, bu tabloyu ortaya çıkaran gerekçeler anlaşılır değil. Büyük afetler, kuraklılar nedeniyle ortaya çıkan bir tablo değil. Ekonomi ve tarım politikalarından dolayı ortaya çıkan bir sonuç var. İthalatı sürdürerek ithalatı bitiremezsiniz, sadece üretimi destekleyerek, üreterek, uluslar arası arenada var olarak ithalatı engelleyebilirsiniz. Bunları yapmak mümkün! Bugün burada bir beyin fırtınası gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

5 YIL SONRASININ HAYALİNİ KURALIM

Programın formatı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Başkan Soyer, “Formatımız şu şekilde olsun istiyoruz; 5 yılın sonunda herkes bulunduğu konum itibariyle nerede olmayı hedefliyor, bunu konuşalım istiyoruz. Üretici kooperatiflerimiz, hangi noktada bulunmayı arzu ediyor ve bu noktaya varmak için ne yapılması gerektiğini düşünüyor ve bu noktada büyükşehir belediyemizden beklentisi nedir... 5 yıl sonrasının hayalini kuralım, ortak hayal, ortak hedef çıkarmaya çalışalım. Farklı çıkarlar ve menfaatler olabilir ama ben ortak bir akıl ve hedef ortaya koyabileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

MENEMEN’DE 500 DÖNÜM BUĞDAY EKECEĞİZ

Bir vatandaşın, “Seferihisar’daki Ata ekmeğimizin İzmir’in her yerine satılmasını istiyoruz” talebine cevap veren Soyer, “Menemen’de 500 dönüm karakılçık buğdayı ekmeyi düşünüyoruz” dedi.

KADİFEKALE’YE KADINLAR İÇİN STANT

Kadınların üretime katılması yönünde bir görüş gelmesi üzerine açıklamada bulunan Başkan Soyer, “Kadifekale’de 120 stantla kadınların ürünlerinin satabileceği bir pazar açıyoruz. Hepinizi de davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ALIM GARANTİLİ ÜRÜNDE HEDEF 1 MİLYAR

Ayrıca Soyer, Geçen 12 yıl içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, alım garantili üretimde, üreticilerden 470 milyon ürün aldığını belirterek, “Biz bunu 5 yıl içerisinde 1 milyara çıkartacağız” dedi.

TARIM PLANLAMASINI HAYATA GEÇİRİYORUZ

Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tarım planlaması başlattıklarını kaydederek, “Kooperatiflerimizin bir sonraki yıl hangi havzada neyi ne kadar üreteceğini, ne kadara satılacağına önceden vakıf olmak istiyoruz. Üreticimizin de neyi üretirse kaçtan satacağını bilmesini istiyoruz. Bir nevi tarım planlaması yapmak istiyoruz. Normalde Devlet Planlama Teşkilatının ya da Tarım Bakanlığı’nın yapması gereken bir şeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapmaya başladık. Böylelikle bir sonraki yıl hangi havzada ne kadar, ne üretileceğini biliyor hale geleceğiz, planlı bir üretim sürecini başlatmış olacağız” dedi.

TARIM ALANLARINI İMARA AÇMAYACAĞIZ

Bir vatandaşın tarım alanlarının korunması ile ilgili talebine yanıt veren Başkan Soyer, “Biz tarım alanlarını imara açmayacağız, koruma alanlarını imara açmayacağız” dedi.

NEPTÜN SOYER DE SÖZ ALDI

Toplantıda söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, “İzmir’de Türkiye’ye örnek olmuş kooperatifler var. İçiniz rahat olsun, iyi adil, temiz gıdaya ulaşacağımız zaman kooperatifler en iyi adres. Üreticiden ürünü alıp tüketiciye aracısız ulaşacağına inanıyoruz. Biz üretici kooperatifleri yüzde 20 şeklinde hallerde yer almak istiyoruz. Bununla birlikte ürünleri tüketiciyle buluşturmak istiyoruz. Üretici kooperatifleri olarak Kaynaklar’daki halde tüketiciyle buluşmak istiyoruz. Kaynaklardaki halde üretici tüketici kooperatifleri olarak el ele olmak istiyoruz”” diye konuştu. 

 
CHP'de flaş gelişme: İl Eski Başkanı bir kez daha disipline sevk edildi
 
Ağaçlandırma sahasında korkutan yangın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova Belediyesi'nden kritik uyarı!
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve üst düzey bürokratların ismini ...
2.koordinasyon zirvesi: Soyer 'Cumhur ittifakı başkanları' ile buluşuyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhur İttifakı’nın ilçe ...
İZENERJİ sandığından uzlaşı çıktı!
İZENERJİ’de TİS için kurulan sandıktan uzlaşı çıktı.
 
Başkan Tugay'dan 100 gün raporu: Etkin meclis ve mali disiplin vurgusu!
Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Tugay, görevde geride bıraktığı 100 günü anlattı.  
Mavişehir krizi: Tugay'dan Gümrükçü'ye 'Dimyat' çıkışı!
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü’nün ...
Torbalı'da asansörler ehline emanet
Torbalı Belediyesi, vatandaşın şikayetlerine neden olan asansörleri denetleyen ...
 
Komşu'dan Çeşme'de yazlığı olana vize kolaylığı
Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia Çeşme Belediye Başkanı Ekrem ...
Narlıdere Belediyesi'nden İzmir'de bir ilk!
Narlıdere Belediyesi, İzmir’de ilk kez Site ve Apartman Yöneticileri Masası kurdu.
Hasta çocukların hayalleri gerçek oldu
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ni ziyaret eden İzmirli itfaiyeciler, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri