POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
18 Ekim 2022 Salı - 11:30

İzmir'de emsal karar: Dava sürecinde kanser ilacının parasını SGK ödemeli!

İzmir’de akciğer kanseri hastası N. Y., aylık maliyeti 46 bin TL olan pembrolizumab etkin maddeli ilacı SGK tarafından karşılamayınca mahkemeye başvurdu. Mahkeme, N. Y.’nin ilacı dava devam ettiği sürece bedelsiz olarak almasına hükmetti.

İzmir de emsal karar: Dava sürecinde kanser ilacının parasını SGK ödemeli!

Kanser tedavisinde kullanılan kimi ilaçların pahalı ve zor bulunması, ekonomik durumu kötü olan hastalar için ciddi sorunlara yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ödeme kapsamında olmayan ve aylık maliyeti 8 bin ila 46 bin TL’ye kadar çıkabilen akıllı ilaçları almak zorunda olan kanser hastaları, tedavi masraflarını karşılamak için arabasını ya da evini satıyor. İlacı alacak parası olmayanın ise tedavisi yarım kalıyor. İzmir’de yaşayan N.Y. de, yakın zamanda akciğer kanserine yakalandı. Hastanede tedavi gören N. Y.’ye doktoru pembrolizumab etkin maddeli akıllı ilaç tedavisine yönlendirdi.

Akıllı ilaçların SGK ödemesi kapsamında olmadığını öğrenen N. Y. de aylık kullanımı 46 bin TL olan ilacı alacak maddi durumu olmadığı için hukuk mücadelesi başlattı. Avukat Mehmet Onur Özkılınç aracılığıyla SGK tarafından ödenmesi için başvuru yaptı. Ancak İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Alsancak Sosyal Güvenlik Merkezi’nden bu ilacın bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yer almadığı belirtilerek ödeme yapılmadı. N. Y., İzmir 9. İş Mahkemesi’nde, ilaç parasının SGK tarafından ödenmesi talebiyle tedbir kararı alınması için dava açtı. Hastanın sağlık durumunu doktor raporlarıyla göre mahkeme heyeti, 24 saat gibi kısa bir sürede verdiği tedbir kararında N. Y.’nin söz konusu ilacı dava devam ettiği sürece bedelsiz olarak almasına hükmetti.

46 BİN LİRALIK İLACI SGK ÖDEYECEK
Tedbir kararını teminatsız olarak kabul eden mahkeme kararında “Pemetrexed etken maddeli ilacın hekimin uygun gördüğü tedavi süresince davacının tedavisinde kullanılmak üzere bedelinin ileride gerektiğinde sorumlusundan alınmak üzere kesinti yapılmaksızın, ‘Üniversite ya da Araştırma ve Uygulama Hastanelerinin Onkoloji bölümünden, davacının hastalığına ilişkin olarak Türkiye’de kullanılan standart tedavi ilaçlarını kullanması halinde bu durumun davacının sağlığında ciddi, hızlı ve geri dönüşü olmayan bir bozulmaya ya da ölüme ya da yaşam beklentisinde ciddi azalmaya veya yoğun acıya sebep olup olmayacağına dair değerlendirme içeren tıbbi raporun alındığı tarihe kadar’ ihtiyati tedbir yolu ile davalı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmasına, ara kararın taraflara tebliğine, itiraz yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi” ifadelerine yer verildi.

UMUT OLMASINI DİLİYORUM
Kararı değerlendiren Avukat Mehmet Onur Özkılınç, “Kararla ilgili şöyle bir nüans var... Normalde bu davalarda dava sonuna kadar ihtiyati tedbir kararı veriliyordu. Dava olumlu sonuçlansa dahi istinaf mahkemesine gittiğinde ihtiyati tedbir kendiliğinden kalkmış olabiliyordu. Bu kararda ileride oluşabilecek mağduriyetlerin de önüne geçilmiş oldu. Kararın benzer durumdaki kanser hastalarına bir umut olmasını diliyorum. Anayasanın 2. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal hukuk devleti, yarışan haklar teorisine göre vatandaşlarının yaşam hakkını diğer tüm haklardan üstün tutan devlet türüdür. Bu bakımdan, söz konusu ilacın muadilinin olmayışı ve kanser hastalığının tedavisinde hayati öneme sahip olması, yaşam hakkının kutsallığı birlikte düşünüldüğünde devlet tarafından karşılanması gerekmektedir” şeklinde konuştu. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
ABD Büyükelçisi'nden 'Ege' açıklaması!
 
Karşıyaka'nın gözü 4 maçlık seride
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TURKOVAC'ın ardından hedef yerli KKKA aşısı
TURKOVAC aşısını geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Covid-19 salgını ...
Koca'dan yaralı madencilere ilişkin açıklama!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bartın'da 41 madencimizin yaşamını yitirdiği ...
Koca'dan MHRS randevularıyla ilgili açıklama
Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, MHRS’den randevu alanların ...
 
EÜ’de Dünya Anatomi Günü kutlandı
EÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ile Türk Anatomi ve Klinik Anatomi ...
Tabip Odası'ndan yönetmelik tepkisi!
Muayenehane hekimlerinin özel sağlık kuruluşlarında işlem yapabilmesine ...
Mesai sonrası hasta kabulü dönemi: İzmir'de hangi hastaneler hizmet verecek?
Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan 'Beyaz Reform' kapsamında mesai ...
 
Eczacıların Başkanı büyük eylemi ve Bakan Koca'yla o diyaloğu anlattı!
Yüksek enflasyon, İlaç Fiyat Kararnamesi, çok sayıda açılan fakülte ve ...
''Covid grip gibi geçiyor, korkmamız gerekmiyor!''
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki corona virüs vakalarına ilişkin ...
İzmir'de sağlıkçılardan darp maskeli şiddet isyanı!
İzmir'in Torbalı ilçesinde aile hekimi Ekin Hürel Günay'ın 7 Ekim'de mesai ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri