POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
13 Eylül 2019 Cuma - 16:53

İzmir'de kıyıya vuran Akdeniz foku için tedavi isyanı!

Nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarından biri, İzmir Karaburun'daki bir otelin önündeki plajda yaralı halde bulundu. Otelde tatil yapanlar, yetkililere haber verdi. Ancak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Milli Parklar Müdürlüğü'nü aradıklarını belirten otel sakinleri, hiçbir yetkilinin gelmediğini ve fokun tedavi için sahilde hareketsiz şekilde yattığını ifade etti.

İzmir de kıyıya vuran Akdeniz foku için tedavi isyanı!

Otelde kalan ve foku fark ederek yaklaşan tatilciler, fokun sol tarafından yaralandığını ve hareket edemediğini gördü. İzmir Yeni Liman bölgesindeki otelde kalanlar Akdeniz fokunun başında uzun süre nöbet tutmasına rağmen hiçbir yetkilinin gelmemesinden yakındı. Vatandaşlar, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nü arasa da gelen yetkililer foka müdahale etmeden gitti. Bunun üzerine görevliler ve tatilciler Milli Parklar Müdürlüğü’nü de aradıklarını ancak kimsenin gelmediğini iddia etti.

Otelde kalan tatilcilerden Gonca Atay, "Burada bir sürü gönüllü insan var. Birilerinin gelip müdahale etmesini, foku tedavi etmesini bekliyoruz. Nasıl bu hale geldiğini bilmiyoruz. Ürkütmemek için ona çok yaklaşmamaya çalışıyoruz. Gereken yerleri aradık fakat 'Geleceğiz' demelerine rağmen gelmediler" dedi.

'Karaburun Yerel Fok Komitesi Üyesi Hasan Ayhan Akçura ise "Karaburun’da Akdeniz fokunun ve yaşam alanlarının korunması gerekliliği var. Bu konuda bakanlıklar da görevli. Karaburun için alınan Özel Çevre Koruma Bölgesi Kararı var. Ancak burada Akdeniz fokunun yaşam alanı tehdit altında. Karaburun’daki denizler korunmalı. Yerel yönetimler de uyarılıp bilgilendirilmeli. Sivil toplum örgütlerinin tek başına yaptığı çalışmalar yeterli değil. Özel Çevre Koruma Bölgesi Kararı ivedilikle harekete geçirmeli. Keyfi balıkçılık yapılıyor burada. Bu Akdeniz Foku için veteriner kontrolü gerekiyor. Bu tek bir Akdeniz fokuna yapılacak bir müdahale. Ancak burada birçok Akdeniz fokunun yaşamı tehdit altında" diye konuştu.

AKDENİZ FOKU
Daha önce Akdeniz kıyıları ile Atlantik Okyanusu'nun doğusunda bulunan Portekiz'den Batı Afrika sahillerindeki Senegal'e kadar geniş bir alanda yaşamlarını sürdüren Akdeniz fokları son 35 yıldır bilinçsiz ve kaçak avlanma nedeniyle neslinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya. Şu anda dünyada sadece Türkiye, Yunanistan, Moritanya ve Madeira Adaları'nda görülen Akdeniz foklarının toplam sayısının 750 civarında olduğu tahmin ediliyor. Akdeniz fokları sadece 4 ülke altında yaşıyor görünse de aslında ağırlıklı olarak Türkiye ve Yunanistan'da görülmekte olup, korunmaya muhtaç türler arasında. Üzerinde yapılaşma olmayan, insanların kolay ulaşamadığı veya insan faaliyetlerinden uzak kalmış, tercihen üreme veya barınma işlevleri gören kıyı mağara ve kovuklarına sahip, sessiz ve tenha kayalık sahilleri yaşama alanı olarak seçen Akdeniz foklarının neslinin tükenmesinin en önemli nedenleri kıyılarda betonarme yapılaşmalar ile kaçak avlanma olarak gösteriliyor. Çeşitli nedenlerle fok ölümleri ve fok mağaralarına turistik dalışlar da yine fokların neslinin tükenmesine neden olan olaylar arasında... (DHA)

 
Leon depodaki 19 kilo eroini buldu!
 
Brezilya'da hastane yangın faciası: 10 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Leon depodaki 19 kilo eroini buldu!
İzmir'de polisin bir otomobilde özel eğitimli narkotik köpeği Leon ile ...
Diyarbakır şehitlerine yürek yakan veda!
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi kırsalında odun toplamaya giden sivillerin bulunduğu ...
Cumhurbaşkanlığı'ndan İzmir'de aşure ikramı
Konak Meydanı'ndaki Konak Yalı Camisi'nde, kılınan cuma namazının ardından ...
 
7 sivilin şehit olduğu hain saldırının detayları!
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi kırsalında PKK'lı teröristlerce sivillerin bulunduğu ...
FETÖ'nün KOSGEB yapılanması davasında karar!
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada 20 sanık 6 yıl 3 ay ile 8 ...
İnşaat kazısında feci kaza: 1 yaralı
Seferihisar ilçesinde vincin devrilmesi sonucu 1 kişi yaralandı.
 
İzmir'de yıldırım kabusu: 7 asker yaralı, 17 yerde yangın çıktı!
Foça ilçesindeki 7'nci Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığı arazisine ...
Efemçukuru'nda 'Maden Kurtarma' yarışması!
Türkiye Madenciler Derneğinin düzenlediği "Maden Kurtarma Yarışması" için ...
Hain saldırıda HDP'li başkan ve o müdüre gözaltı
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi kırsalında PKK'lı teröristlerce düzenlenen 7 ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri