POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
20 Mart 2019 Çarşamba - 14:03

İzmir'deki hastane yangını sonrası kritik uyarı

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde trafodan çıkan yangın sonrası yazılı açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, elektrik tesisatlarının standartlara ve yönetmeliklere uygun tesis edilmemesinin, bu tür sorunlara neden olduğunu belirtti. EMO, geçmişte mevzuat eksikleri nedeniyle yeterli önlemler alınmadan tamamlanmış binalarda, ek önlemlerin alınması uyarısında bulundu.

İzmir deki hastane yangını sonrası kritik uyarı

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde geçen 15 Mart'ta A Blokta trafodançıkan yangın hakkında, yazılı bir açıklama yaptı. Elektrik tesisatlarının standartlara ve yönetmeliklere uygun tesis edilmemesi, işletme ve bakımına da önem verilmemesinin kaçınılmaz olarak yangınlara neden olacağı belirtilen açıklamada, öncelikle can ve mal güvenliğinin sağlanması için binalarda elektrik tesisatının uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından projelendirilmesinin önemli olduğu vurgulandı.

'SIRADAN EVRAKLAR GİBİ RAFLARA KALDIRILMAMALI'

Tesisin yapımında standartlara uygun malzemenin seçilmesinin de gerekliliğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İşletmeye alırken tesisat kontrolü, bilgi sahibi ve deneyimli elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yerine getirilmelidir. İşletme aşamasında trafolara ilişkin her türlü bakım faaliyeti yüksek gerilim işletme sorumlusu uzman mühendisin gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı ve yıldırımdan korunma sistemlerinin periyodik kontrolleri de düzenli olarak uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Kontroller sonucu oluşturulan raporlar sıradan evraklar gibi raflara kaldırılmamalıdır. Bu raporlarda tespit edilen eksiklikler ve hatalar hızla giderilmelidir. Hastaneler başta olmak üzere tüm kamu binalarında tespit edilen eksiklerinin giderilmesi için ödenek ayrılmalıdır."

'YANGIN ALGILAMA VE UYARI SİSTEMİ ÖNEMLİ'

Binalardaki elektrik ve elektronik tesislerinin düzenli olarak bakımının yapılması ve bu sistemlerin periyodik olarak kontrol edilmesinin hayati önemde olduğu belirtilen açıklamada, alınan tüm önlemlere rağmen yangın çıkma olasılığına da hazır olunması gerektiği uyarısında bulunuldu. Binalarda çıkacak yangınlara erken müdahale edilebilmesi için, teknolojik olarak en önemli güvenlik önlemleri arasında yangın algılama ve uyarı sistemlerinin geldiği kaydedilen açıklamada, "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte, 29 Haziran 2017 tarihinde yapılan değişiklikle, 2007'den önce yapı ruhsatı başvurusunda bulunan binalar, o tarihten önce tamamlanmış binalar gibi 'mevcut yapı' statüsüne alınarak, muafiyet genişletilmiştir. Önlem alınmayacak bina sayısını artırmak yerine azaltacak düzenlemeler yapılmalıdır. Geçmişte mevzuat eksikleri nedeniyle yeterli önlemler alınmadan tamamlanmış binalarda ek önlemler hayata geçirilmelidir" denildi.

'EK ÖNLEMLER ALINMALI'

Hayat kurtaran yangın algılama ve uyarı sistemlerinin kurulmasının da tek başına yeterli olmadığını kaydeden EMO, bu sistemlerin her an çalışır durumda tutulabilmesi için düzenli bakımının yapılması ve yine periyodik olarak uzman mühendisler tarafından kontrol edilmesi gerektiği aktarıldı. EMO tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlgili bakanlıklar, yangın güvenliğine ilişkin sistemlerin sürekli çalışmasını sağlayacak yapı elektronik sistem ve tesisatları işletme sorumlusuna ilişkin Oda'mızın düzenlemelerine paralel olarak, üçüncü tarafları da bağlayan yönetmelik değişikliklerini hayata geçirmelidir. Oda'mız, can güvenliği için alınacak önlemleri 'kaynak israfı' olarak gören anlayışa karşı uzun yıllardır mücadele etmektedir. Mevzuat eksiklikleri giderilmediği gibi 'önlemsizliğin' boyutu düzenli olarak büyütülmektedir. Bu nedenle yurttaşlara, bina yöneticilerine, işletmecilere, hastane, yurt ve okul yönetimlerine zorunlu olmasa da ek önlem alma çağrımızı yeniliyoruz. Yurttaşlar, can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla binalarındaki elektrik ve elektronik sistemlerin kontrol edilmesi ve eksiklerinin belirlenmesi için şubemizden bilgi alabilirler." (DHA)

 
Erdoğan'dan 'Mansur Yavaş' salvosu!
 
Altay'da Karafırtınalar'ın 3 gözdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avukat Selçuk Kozağaçlı'ya 11 yıl 3 ay hapis
Terör örgütü DHKP/C'nin avukatlık yapılanmasına yönelik davada, tutuklu ...
Okulda 1 kişinin öldüğü doğal gaz kazanı patlamasında ihmaller zinciri
Gaziemir ilçesindeki Abdülhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde ...
İzmir'de umudun en güzel öyküsü!
Öykü Arin için başlatılan kampanyada bağışçı olan Orhan Yıldız’ın iliği, ...
 
Şırnak'tan acı haber: 1 asker şehit
Cudi Dağı bölgesinde yapılan operasyonda PKK'lı teröristlerce önceden ...
Korkutan deprem: İzmir'i de salladı!
Denizli Acıpayam merkezli 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İzmir'i de salladı.
CHP Lideri için idam çağrısı yapan muhabire soruşturma
Akit TV adlı televizyon kanalı muhabirinin; "Türk kamuoyu Kılıçdaroğlu ...
 
Ankara'da 8 yıldır aranan 'hayalet' yakalandı
Ankara'da 8 yıldan bu yana 14 ayrı suçtan aranan "hayalet" lakaplı suç ...
ÖSYM yanıtladı: Sınav ücretleri neden artıyor?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınav ücretlerindeki artışla ilgili verilen ...
Mahkeme "Hz. İsa dönemi şartları" diyen kadını boşadı
Gökçeada'da yaşayan ABD vatndaşı R.J.L., kendisi gini Hristiyan olan kocası ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri