POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
12 Ekim 2018 Cuma - 08:27

İzmir'deki kritik davada karar: Ve Brunson serbest!

Yaklaşık 2,5 aydır ev hapsinde tutulan ve Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan rahip Andrew Craig Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı da kaldırılan ve yattığı süre göz önüne alınarak serbest bırakılan rahip yoğun güvenlik önlemleri altında Türkiye'den ayrılarak Almanya'ya gitti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Almanya'daki kontrollerinin ardından Brunson'un ABD Maryland'daki hava üssüne bugün geleceği duyuruldu.

İzmir deki kritik davada karar: Ve Brunson serbest!

İZMİR - Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanırken, tutukluluğu 'sağlık sorunları' gerekçe gösterilerek ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, bugün 4’üncü kez hakim karşısına çıktı. Rahip Brunson'un cezasının ev hapsine çevrilmesinin ardından evinin sokağında polis tarafından alınan güvenlik önlemleri rahibin evden çıkarılması öncesi artırıldı. Çevrede kuş uçurtmayan polis sokağa giriş ve çıkışları kapattı.

Rahip Brunson geniş güvenlik önlemleri altında Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salona görülmek üzere saat 05.40'da evinden çıkarıldı. 7 araçlık konvoyun eşlik ettiği Brunson, yaklaşık 1 saatlik yolculuğun ardından Aliağa Cezaevi Kampüsü'ne getirildi. Rahip Brunson, geniş güvenlik önlemleri altında mahkemenin görüleceği salona getirilirken, kampüs çevresinde de güvenlik önlemleri alındı. Duruşma saat 10.45'te başladı.

Brunson'ın avukatının belirlediği tanıkların dinrlenmesinin ardından, davanın bugünkü duruşmasına saat 12.30'da ara verildi. Verilen öğle arasının ardından duruşmaya, saat 14.00 sıralarında yeniden başlandı. Devam edilen davanın duruşmasında, savcı, esas hakkındaki mütalaasını vermeye başladı. Savcı, Brunson hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti.

2,5 aydır ev hapsinde bulunan Brunson, daha sonra verdiği ifadede, "Ben masum bir insanım. Türkiye'yi seviyorum. Beraatimi istiyorum" dedi. Mahkeme heyeti, karar için duruşmaya ara verdi.

Saat 16.30 sıralarında ise mahkeme heyeti kararını açıkladı.

İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edilen, hakkındaki ev hapsi kararı da kaldırılan Brunson, tutuklu kaldığı süre de dikkat alınarak serbest bırakıldı. Brunson hakkında yurt dışı yasağı da kaldırıldı.

Kararın açıklanmasıyla duruşma salonundaki rahip Brunson, eşi ve diğer bazı kişilerin büyük sevinç yaşadıkları öğrenildi.

RAHİP BRUNSON AĞLADI
Mahkeme heyeti, karar için ara verirken, bu sırada rahip Andrew Craig Brunson eşine sarılarak ağladı.



 EVİNE GELDİ
Tahliyesine karar verilen Brunson, saat 18.10'da Alsancak semtindeki evine geldi. Brunson, araçtan inip hızla evine girdi.

Denetimli serbestlik görevlileri de Brunson ile birlikte eve geldi. Evdeki elektronik kelepçe ve elektronik sinyal cihazını alan görevliler, daha sonra evden ayrıldı.

ALMANYA'DA ABD BAYRAĞINI ÖPTÜ
Brunson ardından evden ayrıldı ve özel uçakla Almanya'ya gitti.

Rahip Brunson'ın uçağı, ABD'ye doğru yola çıkmadan önce Almanya'da durdu.

Brunson ve eşi burada ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell tarafından karşılandı.

Twitter hesabında Brunson'In ABD bayrağını öptüğü bir fotoğrafını paylaşan Grenell, "ABD bayrağını Brunson'a sundum ve kendisi bayrağı hemen öptü" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEN YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİYLE AYRILDI
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ve hükümle birlikte serbest bırakıldıktan sonra Alsancak'taki evine gelen Brunson, bir süre ikametinde kaldı.

Brunson ve eşi Norine Brunson, akşam saatlerinde İzmir Adnan Menderes Havalimanı CIP kapısına geldi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier da Brunson çiftine havaalanına kadar eşlik etti. 

Havaalanında geniş güvenlik önlemi alındı.

İsmail Cem Halavurt, havaalanında gazetecilere, müvekkili Brunson'un Almanya'ya gittiğini, daha sonra ABD'ye geçeceği bilgisini paylaştı.

BEYAZ SARAY: BUGÜN ABD'YE GELECEK
Beyaz Saray, Brunson'un ABD Maryland'daki hava üssüne bugün  geleceği duyuruldu.



DURUŞMADA NELER YAŞANDI? 

ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson'ın İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın duruşması saat 10.35'te başladı. Kimlik tespiti yapılan ve tanıkların dinlendiği duruşmaya saat 12.30 sıralarında ara verildi.

TANIKLAR DİNLENDİ
Duruşmada ilk olarak ifade veren paralimpik milli tenisçi Büşra Fatma Ün, Tekerlekli Sandalye Tenis Milli Takımı Menajeri Diana Fowler ve onun eşinin Brunson’ın rahipliğini yaptığı kiliseye gittiklerini söyleyerek, "Andrew Craig Brunson’ı tanımıyorum. Eski tenis milli takımındaki menajerimiz ve doktor olan eşinin o kiliseye gittiğini biliyorum" dedi.

Mahkeme başkanının menajerinin doktor olan eşinin Suriye ve Güneydoğu’dan gelen yaralı PKK’lıları tedavi ettiği iddiası hakkında bir bilgisinin olup olmadığını sorduğu Ün, "Bu konuda bilgim yok ama kendisinin özel bir hastanede doktorluk yaptığını biliyorum" dedi.

Tanık Ün’den sonra söz alan Andrew Craig Brunson, "Benim PKK’lılarla bir bağlantım yok ve hiçbir zaman olmadı. Söz konusu doktora yaralı da götürmedim. PKK’nın savaşçılarıyla hiç tanışmadım. Böyle bir şey de mümkün değildir" diye konuştu.

''İFADEM YANLIŞ ANLAŞILDI''
Duruşmada tanık olarak dinlenen ve Balıkesir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS ile ifade veren Levent Kalkan, soruşturma aşamasında verdiği ifadesinin yanlış anlaşıldığını, Andrew Craig Brunson’ın kilisede darbe girişiminden sonra FETÖ'cüleri sakladığı yönünde bir ifadesinin olmadığını söyledi.

Levent Kalkan bu konuyla ilgili olarak, "Benim kilise ve yakınında FETÖ’cülerin saklandığı yönünde bir ifadem olmadı. 'Tuncay' diye bahsettiğim kişinin oraya yakın oturduğunu ve belki bir bilgisinin olabileceği düşüncesiyle ifadesine başvurulabilir dedim. Tuncay’la da yüz yüze konuşmadım" dedi.

Levent Kalkan'ın soruşturma aşamasındaki ifadesinde bahsettiği ''Tuncay'' isimli kişi olduğu anlaşılan Yılmaz Demircan da Levent Kalkan ile aralarında böyle bir konuşmanın geçmediğini belirtti.

Tanık Levent Kalkan'ın bir dönem ev arkadaşı olduğu Volkan Sürer, Andrew Craig Brunson’ın rahipliğini yaptığı Dirilişi Kilisesi’nde görülen ''Agit'' kod isimli Siraç Akay hakkında ''Bombacı'' diye bahsedildiğini belirtti.

''Agit'' hakkında evde sohbet esnasında konuştuklarını söyleyen Volkan Sürer, "2011 yılında İstanbul’dan İzmir’e geldim. Çok yüklü borcum vardı. Alsancak’ta yürürken içimden geçerek kiliseye girdim. Daha sonra Levent Kalkan'ın ısrarıyla tekrar tekrar gittim. Agit denen kişiyi tanımıyorum ama evdeki sohbet esnasında Levent Kalkan kendisinden 'Bombacı, terörist, Suriye ve Güneydoğu’da PKK kamplarında bomba eğitim almış. Onunla çok konuşma bizim yapımıza uygun bir değil' demişti. Bana bunu Levent Kalkan söylemişti" dedi.

Volkan Sürer'in ifadesinden sonra söz alan Levent Kalkan, "Şu an çok şaşırmış durumdayım. Kendisiyle ev arkadaşıydık bir dönem. Agit’le ilgili şeyleri bana kendisi anlattı. Ev toplantısı sırasında anlattı. Ancak şu anki ifadesi beni çok şaşırttı. Agit’in bomba eğitimi almış biri olduğunu bana Volkan Sürer anlattı" diye konuştu.

Duruşmada yine tanık olarak dinlenen Manisa Hristiyan Kilisesi rahibi S.C. gizli tanık Serhat hakkında konuştu. Gizli tanık Serhat’ın yönelttiği suçlamaları kabul etmeyen ve doğru söylemediğini öne süren S.C., "2014 yılında Manisa’da derneğimizin ofisini açtık. Bizim derneğimiz Diriliş Kilisesi’nden bağımsızdır. Serhat kod adlı kişi bize gelirdi. Bir süre sonra sorun çıkardığı için gelmesini yasakladık. En son Ocak 2017’de gelmişti. Yasaklamamıza rağmen Mayıs 2017’de tekrar geldi. Polis zoruyla kendisini dışarıya çıkarttık. O zaman bize ‘Ben kazanacağım, siz kaybedeceksiniz' dedi. suçlamaları bu nedenledir" dedi.

SAVCI MÜTALAASINI VERDİ 
Verilen öğle arasının ardından tekrar devam edilen davanın duruşmasında, savcı esas hakkındaki mütalaasını vermeye başladı. 

Savcı, Brunson için adli kontrol şartlarının kaldırılmasını ve ''örgüte üye olmak''tan 10 yıla kadar hapis talep etti. Savcının ayrıca soruşturmanın genişletilmesi talebi de olmadı.

KARAR İÇİN ARA VERİLDİ
Brunson, İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında verdiği ifadede, "Ben masum bir insanım. Türkiye'yi seviyorum. Beraatimi istiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, karar için duruşmaya ara verdi.

3 YIL 1 AY 15 GÜN CEZA, EV HAPSİ KARARI KALDIRILDI
Mahkeme Heyeti yaklaşık yarım saat sonra kararını açıkladı.

Brunson, İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi.

Hakkındaki ev hapsi kararı da kaldırıldı.

EŞLER, ELLERİNİ KALPLERİNİN ÜZERİNE KOYDU
ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson’un, yargılandığı davanın dördürcü duruşması bugün görülüyor. Dava başlamadan önce ise duruşma salonunda Andrew Craig Brunson ve eşi Norine Brunson, ellerini kalplerinin üzerine koyarak, uzun süre birbirlerine baktı.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016'da tutuklanan ABD'li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson'un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı ifade edildi. Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edildi.

Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki, "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız" mesajı da dosyaya eklendi. Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edildi.

TUTUKLULUĞU EV HAPSİNE ÇEVİRİLDİ
Mahkeme, 25 Temmuz 2018 tarihinde dosya üzerinde yaptığı incelemede, Brunson'ın tutukluluğunu ev hapsine çevirerek, sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Ev hapsinin kaldırılması için İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru reddedildi, üst mahkeme olarak 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosya için ikinci kez ret kararı çıktı. Yerel mahkemenin itirazları reddetmesinden sonra Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt, bu kez de kısa süre önce bireysel başvuru hakkını kullanıp Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. (AA, DHA, NTV)

 
İzmir'de Brunson'a kritik duruşma öncesi kritik ziyaret!
 
İzmir Adliyesi'ndeki gaz sızıntısından acı haber!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de Brunson'a kritik duruşma öncesi kritik ziyaret!
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, İzmir'de ...
Petkim'de korkunç kaza: 1 işçi öldü, 2 işçi yaralı
Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Petkim'de, bakım sırasında üzerlerine ...
İzmir'deki faciada kan donduran detaylar: O tekne aranıyor!
Karaburun açıklarında göçmenlerin taşındığı teknenin batmasının ardından ...
 
İzmir Adliyesi'nde gaz paniğinde son durum: 29 kişi hastanede!
İzmir Adliyesi'nde, yangın tüplerinin periyodik bakımı sırasında sızan ...
Flaş karar: 635 korucu görevden uzaklaştırıldı
635 güvenlik korucusu görevden uzaklaştırıldı. Yapılan açıklamaya göre ...
İzmir'de kritik duruşma: Brunson için karar zamanı!
İzmir'de terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı ...
 
Alsancak'taki restoranda korkutan yangın!
Alsancak semtindeki fast food restoranının baca kısmında, henüz belirlenemeyen ...
İzmir Adliyesi'nde 'gaz' paniği!
İzmir Adliyesi'nde, yangın tüplerinin periyodik bakımı sırasında sızan ...
Suudi Arabistan uçağında 965 bin uyuşturucu hap!
Adana'dan Suudi Arabistan'a kargo uçağıyla su arıtma aparatları arasına ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri