POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
12 Temmuz 2019 Cuma - 12:24

İzmir'e Erdoğan imzalı müjde: Ve beklenen onay geldi

İzmir'in öncelikli toplu ulaşım projesi Buca Metrosu yatırım programına alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, önümüzdeki yıl inşaat çalışmalarına başlayıp, beş yıl içinde Buca Metrosu'nu hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi ve yatırım onayını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Yaşanan gelişmeyle ilgili Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'tan da açıklama geldi.

İzmir e Erdoğan imzalı müjde: Ve beklenen onay geldi

İzmir trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak Buca Metrosu'nun yatırım programına alınması için Cumhurbaşkanlığı’na üç kez resmi talepte bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ankara'dan beklediği onayı aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Projenin yatırım programına alınması için onay veren Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Buca Metrosu'yla ilgili bu çok önemli gelişme hakkında bir açıklama yapan Tunç Soyer, “İsteğimiz sadece bir imzaydı, onun da gelmesiyle hemen çalışmalara başlıyoruz. Gerekli finansmanı devlet bütçesinden tek kuruş talep etmeden, uluslararası kredi yoluyla çözeceğiz. Yaklaşık altı ay içinde finansman görüşmelerini tamamlayıp, uluslararası ihaleye çıkmayı ve 2020 yılında inşaata başlamayı hedefliyoruz. Beş yıl içinde metronun açılışını yapacağız. İzmirliler Buca’ya da metro konforuyla ulaşacak ve bu sayede tüm kente yayılacak toplu ulaşım hedefimizde önemli bir adım atacağız” açıklamasını yaptı. 

28 Aralık 2017 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden onay alan proje, yatırım programına alınması için Kalkınma Bakanlığı’nın, yeni adıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın onayını bekliyordu. Uluslararası krediyle gerçekleştirilecek yatırımlar için Cumhurbaşkanlığı’nın onayı gerekli olduğundan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ankara’dan bu “olur” gelmeden ihaleye çıkamıyordu.

11 istasyon olacak
13,5 kilometre uzunluğunda ve 11 adet istasyondan oluşacak Buca Metrosu, Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. Üçyol'dan başlayan ve 11 istasyondan oluşan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, F. Altay-Bornova arasında çalışan ikinci aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda buluşacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz hizmet verecek.

Derin tünel tekniği ile yapılacak
Buca Metrosu, TBM makinası kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak ve böylece tünel inşaatı sırasında oluşması muhtemel trafik, sosyal yaşam ve alt yapı sorunları en aza indirilmiş olacak.

Projede toplamda 80 bin m2 kapalı alana sahip olacak şekilde projelendirilmiş Bakım Atölye ve Depo Binası da yapılacak. İki katlı olacak şekilde tasarlanan bu binada alt kat geceleme, üst kat ise araç bakım ve onarım katı olarak kullanılacak. Üst katta ayrıca idari ofisler ve personel kullanım alanları bulunacak.

Bugün gelen güzel haberin 500 bin kişinin yüzünü güldürdüğünü dile getiren Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Projeyi gündeme getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilk günden bu yana destek sunan Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme taşıyarak şahlandıran Başkanımız Tunç Soyer, Meclis’e taşıyan vekillerimiz ve sokaktaki sesimiz olan tüm hemşerilerimize teşekkür ederiz. Onay makamında bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Bucalılar namına teşekkür ederim. Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olarak bunu hak ediyorduk. El ele verdik, talebimizi yüksek sesle Ankara’ya ilettik, hakkımızı aldık. Artık gönül rahatlığıyla bir sonraki istasyon Buca diyoruz. Beş yıl içinde tamamlanması planlanan bu büyük yatırım sayesinde ilçenin trafik sorununa neşter vuracağız” diye konuştu.

METRO PROJESİ KİLİTTİ
Gelecek yıl ilk kazması vurulacak olan metro projesinin kentin en büyük sorunu olan trafik konusuna da şifa olacağını vurgulayan Kılıç, “Biz bu konuda seçim öncesine de dayanan çok titiz bir çalışma yürütüyorduk; ancak kilit noktayı her zaman metro projesi oluşturuyordu. Sorunun çözülmesiyle birlikte Buca’nın trafik sorununa neşter vuracağız. Bu engelin Tarihi kimliği, kent dokusu ve doğası ile daha da öne çıkmaya layık olan Buca, trafik sorunuyla anılmayı hak etmiyor. Metro sadece Buca değil, İzmir trafiğini de rahatlatacak. Metro projesiyle Buca artık gidilmesi zor bir yer olmayacak” dedi.

DEMİRYOLU KÜLTÜRÜNÜ EN NAİF YANSITAN KENT
Buca’nın en nostaljik değerlerinden birinin de demiryolu kültürü olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Buca, demiryolu taşımacılığına en naif biçimde ev sahipliği yapan ilçelerden biridir. Bu kültürün yeni nesil, çağdaş bir anlayışla kentimizde yeniden hayat bulacak olması, bizler için kültürel bir önem de taşıyor. Üçyol’dan başlayarak Çamlıkule’ye kadar Buca’yı 11 istasyonla dolaşacak olan metro, kentimizin kıymetine kıymet katacak bir mücevher kolye olacak.

 
İzmir'de 'UNESCO mirası' bitki çiçek açtı
 
Başkan Koştu'dan TOKİ çekilişi müjdesi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nahide atalay 12 Temmuz 2019 Cuma 13:34

Helal olsun başkanım hayırlı uğurlu olsun sizi sviyoruz

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere'de kadın kooperatifi yola çıkıyor
Narlıdere Belediyesi tarafından kurulan Narlıdere Üretici Kadın Kooperatifi, ...
Dünya gençleri Karşıyaka’da buluşuyor
Karşıyaka Belediyesi İsmail Hakkı Tonguç Gençlik Eğitim Merkezi, bu yaz ...
Buca 24 yıldır dinmeyen acıya ağladı
Bosna’da insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri olarak kabul ...
 
Başkan İduğ'dan amatöre stat müjdesi
Bornova Kulüpler Birliği'nin düzenlediği toplantıda konuşan Başkan İduğ, ...
Urlalı kadınlardan 'sakız' atağı!
Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, Gülbahçe Mahallesi'nde 7 kadın tarafından ...
Soyer'den flaş talimat: Fotoğraflarımı kaldırın!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyenin merkez binasındaki ...
 
Balçova'nın takımları kupaları süpürdü
Balçova Belediye Spor’un farklı yaş kategorilerinde müsabakalara katılan ...
Konak Srebrenitsa kurbanlarını unutmadı
Srebrenitsa Katliamı’nda yaşamını yitirenler, Konak’ta düzenlenen törenle anıldı.
Menderes'te mama ve su kapları Başkan'dan!
Menderes Belediyesi tarafından can dostlar için esnafa ücretsiz mama ve ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri