POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Taksim Meydanı bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına kapalı
Taksim Meydanı bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına kapalı
Erdoğan'dan 'Özel' görüşmeye dair açıklama!
Erdoğan'dan 'Özel' görüşmeye dair açıklama!
Irak ve Suriye’de 19 terörist etkisiz hale getirildi
Irak ve Suriye’de 19 terörist etkisiz hale getirildi
Tartışma yarattı: Arapça soruya Türkçe tercüme istedi!
Tartışma yarattı: Arapça soruya Türkçe tercüme istedi!
20 Aralık 2021 Pazartesi - 09:50

İzmir'in simge isimlerinden Ayşe Mayda yaşamını yitirdi

Türkiye'nin ilk kadın Ortodontisti, İzmirli Ayşe Mayda 105 yaşında yaşamını yitirdi.

İzmir in simge isimlerinden Ayşe Mayda yaşamını yitirdi

GERÇEKİZMİR - Ortodonti alanında Türkiye'nin ilk kadın uzmanı olan 105 yaşındaki Ayşe Mayda, İzmir'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Konak ilçesinde yaşayan Mayda, geçen çarşamba günü rahatsızlanmasının ardından kentte bulunan özel bir hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.

Yaşlılığa bağlı çoklu organ yetmezliği ve zatürre teşhisi konulan Mayda, dün gece yaşamını yitirdi.

Ortodonti alanında Türkiye'nin ilk kadın uzmanı olan Ayşe Mayda'nın cenazesi, yarın Hacı Ahmet Tatari Camisi'nde öğlen namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Kokluca Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedilecek.

BAĞIŞLARIYLA DEĞİŞİM YARATMIŞTI 
Ayşe Mayda, uzun yıllardır bağışları ile İzmir’de değişim yaratmıştı. Özellikle hayvan hakları ve kız çocuklarının eğitimi konularında yaptığı bağışlarla tanınan, İzmir’e katkılarından dolayı evinin bulunduğu sokak ile Bornova-Bayraklı arasındaki gölete ismi verilen Mayda, İzmir Hayvan Sevenler ve Koruyanlar Derneği, Soroptimistler Derneği, Amerikan Kız Kolejinden Yetişenler Derneği gibi İzmir’de faaliyet gösteren pek çok sivil toplum kuruluşunun hem kurucu üyesi hem de destekçileri arasında yer alıyordu. Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen Dünden Bugüne Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri kapsamında 2003 yılında “Kentli İzmirli Ödülü”ne layık görülen 116 yıllık evinde 9 köpeği, 2 kaplumbağası ile yaşıyordu. 

SOYER: İZMİR'İN BAŞI SAĞ OLSUN 
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Mayda'nın vefatı nedeniyle yayınladığı mesajda, "Bir asrı aşan hayatını bilime ve ülkesine hizmet etmeye adamış, Türkiye’nin ilk kadın ortodontisti, Cumhuriyet kadını Ayşe Mayda’nın vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Tüm İzmir’in ve ailesinin başı sağ olsun" ifadelerine yer verdi. 

AYŞE MAYDA KİMDİR? 
Ayşe Mayda, evlerinin yakınındaki anaokulunda eğitim yaşamına başladı. O tarihlerde evlerine yakın sayılabilecek iki okul bulunmaktaydı. Bunlardan ilki yalnız erkek öğrencilerin devam edebildiği Özel Dar'ül İrfan İlkokulu, diğeri ise İzmir'in ilk özel kız okulu olan ve Ayşe Mayda'nın da bitirdiği Ravza-i İrfan İlkokuludur. Babası 1923'te aldığı Kâmil Paşa Köşkü'nü kiraya vermiş, köşk İtalyan okuluna dönüştürülmüştür. İtalyan okulunun daha disiplinli olması nedeniyle Mayda eğitimine burada devam etmiştir. Fakat bütün arkadaş çevresinin Özel İzmir Amerikan Kolejinde olması nedeniyle 1928 yılında 12 yaşında 5.sınıfa başlamıştır. 1937 yılında Özel İzmir Amerikan Kolejini bitiren Mayda, üniversite için İstanbul'a gitmiştir. İzmir Amerikan Kız Kolejini bitiren Ayşe Mayda aynı yıl İstanbul Üniversitesinin o günkü adıyla "Diş Tababeti Mektebi"ne kaydoldu ve Alfred Kantorowicz'in öğrencisi oldu.

1941 yılında okulunu bitirdi. Hocası Pr. Alfred Kantorowicz'in önerisiyle İstanbul Üniversitesinde Kantorowicz'in asistanı olarak kaldı. Ayşe Mayda, İkinci Dünya Savaşı'nda yokluk yıllarında ailesine ait Salih İş Hanı yanınca annesinin hiçbir geliri kalmayıp bir de hastalanması üzerine 1945 yılında akademik kariyerine son verip İzmir'e dönme kararı almıştır. Ayşe Mayda İzmir'de muayenehane açmaya karar verince kendisine en çok yardımcı olan kişi meşhur Osmanlı nazırlarından Pertev Paşa'nın torunu, aynı zamanda Kantorowicz'in yardımcılığını yapan Pr. Pertev Ata olmuştur.

1945 yılında İzmir'de İkinci Beyler Sokağı'ndaki ilk muayenehanesini açtı. Burada Amerikan Kolejinden mezun olmasının çok yararını gördü. Eski okul arkadaşları ve onların çevresinin ve Amerikalıların diş doktorluğunu yapması onu kısa sürede İzmir'in en tanınmış diş hekimi yaptı. Ayşe Mayda iş yerini de hemen bir sene sonra Ankara Palas'daki başka bir yere taşıdı. (Haber servisi, AA)

 
Ödemiş Belediyesi'nden 'beyaz' alarm!
 
Libya’dan ikinci yolcu gemisi İzmir’e geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Onlarca işçinin yaralandığı madende 'sakıncalı' mesai!
İzmir’in Kınık ilçesinde önceki gün meydana gelen maden patlamasında 51 ...
2 polisin tepki çeken müdahalesine soruşturma!
Safranbolu ilçesinde 2 polisin 'çalıntı bisiklet' şüphesiyle durdurdukları ...
Meteoroloji'den yoğun kar ve sağanak uyarısı
Meteoroloji'nin son hava durumu raporuna göre bugün Akdeniz, Orta ve Doğu ...
 
İzmir’de yeni haftada hava nasıl olacak?
Kentte kış etkisini artırmaya devam ediyor. En yüksek sıcaklıkların 13 ...
Evlerin bahçe duvarlarına çarpan kamyondan 80 göçmen çıktı!
Karaburun ilçesinde kaza yapan kamyonda yasa dışı yollardan yurt dışına ...
Birçok il ve ilçede okullar tatil edildi!
Yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle çok sayıda il ve ilçede okullar tatil edildi.
 
Tur midibüsü devrildi: 27 yaralı!
Amasya - Çorum kara yolunda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği ...
Sahte içkiden can kaybı 50'ye yükseldi
Sahte içki can almaya devam ediyor. Bugün de Tekirdağ'da 2 kişinin hayatını ...
Kazadan kurtulan madenci dehşet anlarını anlattı: Emekleyerek dışarı çıktım!
İzmir'in Kınık ilçesinde meydana gelen maden kazasında yaralanan Müfit ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri