POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
25 Ekim 2020 Pazar - 09:31

İzmir’in simgesinin kırmızı kabusu!

İzmir’in sembolü palmiye ağaçları da korkutucu bir salgının pençesinde. Kırmızı palmiye böceklerinin birer birer kuruttuğu ağaçlar kent genelinde endişelendiren manzaralar yaratırken, Peyzaj Mimarları Odası’ndan yayılımın önüne geçmek için etkin mücadele çağrısı geldi.

İzmir’in simgesinin kırmızı kabusu!

İzmir’in sembol değerlerinden biri olan palmiye ağaçlarının geleceğini tehdit eden ‘palmiye kırmızı böcekleri’ zehir saçmaya devam ediyor. Ağaçların gövdesinden beslenerek palmiye ve hurmaların tamamen kurumasına neden olan böcekler, kuruyan ağacı terk ederek bir diğer ağaca bulaşabiliyor.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre böceklerin zarar verdiği ve kuruttuğu ağaçlar kent genelinde endişelendiren manzaraların sayısını hızla arttırırken, Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Özay Yerlikaya’dan yayılımın önüne geçmek için daha etkin mücadele önerisi geldi. Kültürpark içerisinde hurma ağaçlarının da aynı sebepten zarar gördüğünü söyleyen Yerlikaya, “Tespit edilen ağaçların vakit kaybedilmeden alandan uzaklaştırılması, gömülmesi hatta yakılması gerekiyor ki böcekler konakçı vaziyete gelmesin ve yayılmasın” dedi.

PALMİYE BÖCEĞİ TEHDİDİ
Palmiye kırmızı böceği nedeniyle ağaçların ve doğanın büyük tehdit altında olduğunu belirten Yerlikaya, zararlı böceğin yumurtadan çıktıktan sonra larva olarak gövdeye girdiğini ve buradan beslendiğini dile getirerek, “Özellikle kent içi noktalarda fazlaca görülmeye başladı. Fakat aslında uzunca bir süredir başımızda olan bir dert bu. Şu an hurma ağaçlarında yani phoenix dediğimiz palmiye türlerinde etkili. Bu ağaçların yapraklarının kurumuş, gövdesinin bükülmüş olmasının nedeni bu böcekler. Hurmalardan sonra sıra palmiyelere sonra da yapraklı ağaçlara gelecek. Bu yüzden önlem alınması gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü, bazı etkinlikler düzenliyor ve önlem alma yönünde hareket ediyor ama bu işin ciddiyetini herkes anlayabilmiş değil. Özellikle yerel idareler… Etkin bir mücadele yürütülmesi gerekiyor ancak bu da kolay değil. Tespit edilen ağaçların vakit kaybedilmeden hemen alandan uzaklaştırılması, gömülmesi hatta yakılması gerekiyor ki böcekler konakçı vaziyete gelmesin ve oradan yayılmasın. Kültürpark’ın içerisindeki ölmüş hurma ağaçlarının sebebi de bu böcekler. Derhal kaldırılmadığı sürece orada konakçı durumdalar ve diğer ağaçları da ciddi anlamda tehdit ediyorlar” ifadelerini kullandı.

KURUYAN AĞAÇLAR İMHA EDİLMELİ
Alınması gereken önlemler noktasında uyarılarda bulunan Yerlikaya, şunları söyledi: “Bununla ilgili olarak tuzaklar kurulabilir. Ama bu tuzakların da etkin yani belirli mesafelerde kurulması gerekiyor ki faydası olsun. Erkek böceğin yaymış olduğu bir madde ile kurulan bu tuzakların dönem dönem kontrol edilip temizlenmesi gerekiyor. Şu an için ruhsatlı bir ilaçla kimyasal mücadele yöntemi yok. Budama ve gövde yaralanmaları aracılığıyla bu böcekler rahatlıkla ağaçlara girebiliyor. Budama yapıldıktan sonra spreyli ilaçlama yapılmasının faydalı olduğu biliniyor. Ya da ağacın kök çevresinde bir çanak oluşturularak sulu ilaçlama yapılmasının da faydalı olduğu biliniyor. Bir diğer yöntem de ağacın gövdesine belirli bir açıyla matkap aracılığı ile 10-15 cm’lik bir delik açılıyor ve o delikten yine ilaçlama uygulanıyor. Ancak belirli periyotlarla kontrol edilmesi gerekiyor. Mutlaka ağaçların her yıl gözlemlenmesi gerekiyor. Mücadelede başarı sağlanamıyorsa da ağacın derhal kaldırılıp imha edilmesi gerekiyor ki konakçı olup diğer ağaçları riske atmasın.” (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Pence'in özel kalemi ve danışmanı corona virüse yakalandı
 
Dezavantajlı gençler ‘drone pilotu’ olacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adresi bulamadı diye dövülen kargocudan acı haber!
İstanbul Çekmeköy'de adresi bulamadığı gerekçesiyle dövülen kargo görevlisi ...
O yolda aynı gece iki feci kaza!
Kemalpaşa ilçesinde bir otomobilin devrilmesi  sonucu 2 kişi yaralandı. ...
Sır son: Evinde ölü bulundu!
Karşıyaka ilçesinde Ramazan Okumuş (30), evinde ölü bulundu. Yapılan incelemede ...
 
İzmir'de sahte içkiden 1 ölüm daha!
İzmir'de metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle tedavi altına alınan kişi öldü.
Erdoğan: Aliyev'le görüştüm, topraklarını geri alıyorlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri'deki kongre sırasında, "Aliyev kardeşimle ...
Korkunç son: Av tüfeğini araçtan alırken...
İzmir'in Kınık ilçesinde, av tüfeğiyle kazara kendini vurduğu ileri sürülen kişi hayatını kaybetti.
 
İzmir'de yamaçtan kopan kaya parçaları çatıyı delip eve girdi
Bayraklı ilçesinde yamaçtan kopan kaya parçaları, bir evin üzerine düştü. ...
Otomobile çarptı... Yola savruldu... Yoluna devam etti!
İzmir'in Bergama ilçesinde park halindeki otomobile çarparak yola savrulan ...
Bakanlık sahte içki bilançosunu açıkladı
Emniyet ve jandarma birimlerince bu yıl düzenlenen operasyonlarda 1 milyon ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri