POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Akşener'den İmamoğlu ve Yavaş'a sert sözler!
Akşener'den İmamoğlu ve Yavaş'a sert sözler!
6 Mart 2018 Salı - 12:32

Kadın cinayetlerinin gölgesinde 8 Mart: 201 yılının ilk iki ayında...

Türkiye, kadın cinayetlerinin gölgesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamaya hazırlanıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Sözcüsü Sanem Deniz Kural, kanunların etkin şekilde uygulanmadığını belirterek, 2018 yılının ilk iki ayında 75 kadının öldürüldüğünü belirtti.

Kadın cinayetlerinin gölgesinde 8 Mart: 201 yılının ilk iki ayında...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bu yıl da kadına yönelik şiddetin gölgesinde kutlanacak. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun basına yansıyan olaylardan topladığı verilere göre, 2017 yılında 409 kadın öldürüldü. 2018'in Şubat ayında ise 47 kadın, erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Platformun yaptığı araştırmalara göre kadınlara yönelik artan şiddetin nedenlerinin başında, yasaların uygulanmaması yer alıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Sözcüsü Sanem Deniz Kural, 2016 yılı ile 2017'yi kıyasladıklarında aradaki farkın kendilerini ürküttüğünü söyledi. Geçen Ocak ayında 28, şubat ayında ise 47 kadının öldürüldüğünü anımsatan Kural, bu kadar ciddi rakamlara ilk kez tanık olduklarını ifade etti. Kadın haklarına yönelik kazanımların olduğu dönemlerde kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin azalma yönünde olduğunu gözlemlediklerini açıklayan Sanem Deniz Kural, "Bunun en bariz örneği 2011 yılı. 2011 yılı kadın cinayetlerinin düşüşe geçtiği tek yıl. Çünkü bu yıl, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun tasarısı görüşüldü ve tasarı 2012 yılının hemen başında yasalaştı. Kadına yönelik şiddetin durdurulacağı söylemi bile kadın cinayetlerinin azalmasında etkili oldu" dedi.

'KANUN ETKİN ŞEKİLDE UYGULANMADI, CİNAYETLER ARTTI'
Kadınların büyük umutlarla bekledikleri 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çıktıktan sonra kadın cinayetlerinin arttığını vurgulayan Sanem Deniz Kural, "Tasarı kanun halini aldıktan sonra cinayetler arttı. Çünkü kanun etkin şekilde uygulanmadı. Tam bir yıl boyunca kanunun yönetmeliği uygulanmadı" diye konuştu.

Kolluk kuvvetlerinin bu kanunu nasıl uygulayacaklarını bilmediklerini kendilerine söylediklerini aktaran Kural, "Kazanımların olması kadın cinayetlerini nasıl geriye doğru götürüyorsa, haklara yönelik saldırıların olması da cinayetleri arttırıyor. 2017'nin Ekim ayında 40 kadının cinayete kurban gittiği dönemde müftülük yasası çıktı. Kadın haklarının geriye gittiği dönemlerde bu tür uygulamalar kadınlara şiddet olarak geri dönüyor" dedi. Şubat ayında 47 kadının öldürülmesinin tesadüf olmadığını söyleyen Kural, Türkiye'nin şu an ölümlerin, savaşın olduğu bir ortamdan geçtiğini ifade etti.

'ÇAĞ DIŞI YASALAR KONUŞULUYOR'
OHAL başladığı günden bu yana kadın cinayetlerinin hiç azalmadığını vurgulayan Kural, toplumsal baskıların, toplumsal şiddetin olduğu ortamlarda kadına yönelik şiddetin de arttığını kaydetti. Ayrıca kadına yönelik politikaların geriye çekilmesinin de şiddetin artmasında en büyük etken olduğunu vurgulayan Kural, şunları söyledi:

"Bu dönem, hadım ve idam gibi aslında çağ dışı bazı yasa önerileri tartışılıyor. Türkiye'nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler var. Lanzarote Sözleşmesi gibi. Bunların Türkiye'deki yasalara uyarlanması gerektiğini ifade ediyorduk. Ama ne olduysa, birden bire hadım yasası gündeme geldi. Aslında çocuk istismarları olaylarında sürekli ceza indirimlerinin uygulanmaya çalışıldığı, hatta faillerin cezasız bırakıldığı, cezasızlıkla sonuçlanan çok fazla örnek görüyorduk. Ama birden önümüze hadım yasası çıktı. Oysa şu anda yürürlükte olan yasalar bile etkin şekilde uygulansa, indirimlerin uygulanmaması için ceza kanunlarında buna göre düzenlemeler yapılsa çocuk istismarının önüne geçilebilir. Biz şu an modern topluma uymayan yasalarla sürekli karşı karşıya getirilmek zorunda değiliz. Çocuk istismarı, kadına yönelik şiddet gibi suçlar aslında çok toplumsal sorunlar. Fiziki bir takım hastalıklardan kaynaklanan suçlar değil bunlar."

'EN ÇOK ARANAN SÖZCÜK FEMİNİZM'
Yaşanan çocuk istismarı ile kadın cinayetlerinin önüne geçmenin, aslında basit adımlarla mümkün olacağını vurgulayan Kural, öncelikle istismarı teşvik edecek şeylerden vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Bu tür olayları bitirmek için çok bütünlüklü bir bakış açısının gerekliliğine dikkat çeken Kural, şunları söyledi:

"Bunun için çok bütünlüklü bir bakış açısı gerekiyor, ama ne yazık ki bizdeki bakış akışı toplumun öfkesini adeta susturmaya yönelik. Hadım, idam gibi bu çağa uymayan cezaları tartışır hale geldik. Bunların son bulması lazım. Kadın hareketi ne diyor diye kulak verilmesi lazım. Her ne kadar kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet arttıysa, 2017 kadın hareketinin çok yükseldiği bir yıl oldu. İnternette en çok aranan sözcük feminizm oldu. Demek ki kadınlar kıpırdanıyor. Bu bizim verilerimizde de ortaya çıkıyor. Kadınlar en çok kendi hayatlarına dair karar vermek isterken öldürülüyor. Kadınlar aslında modern topluma ayak uydurmaya çalışıyor ama karşılarında duvar gibi erkek egemenliği var. O nedenle hakları alamadıkları için şiddetin en ağır biçimiyle bedel ödüyorlar."

'ÇÖZÜM ASLINDA BASİT'
6284 sayılı yasaya yönelik ciddi saldırılar olduğunu ifade eden Sanem Deniz Kural, kadın haklarının kazanımı açısından önemli bir yere sahip olan bu kanunun sürekli 'yuva yıkan kanun' gibi gösterildiğini savundu. Oysa bu kanunun etkin şekilde uygulanması halinde birçok kadının hayatının kurtulacağını ifade etti. Bazı şeylerin bu kadar basit olduğunun altını çizen Kural, iletişim çağında olunmasına rağmen bir kadının sessini duyurmakta zorlandığını kaydetti. (DHA)

 
Özgener: İzmir'in sinerjisini artıracağız
 
Damat dehşeti: Aracı durdurup katliam yaptı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSK'dan flaş Zeytin Dalı Harekatı raporu
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından ...
Ve o dava başlıyor: Emrah Serbes hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemi
İzmir- Aydın yolundaki kazada, Ayhan Özçelik (59), eşi Nilgün Özçelik ...
İzmir'de 'pes' dedirten dolandırıcılık: 'Askere gidiyoruz' diyerek...
İzmir'de, dolandırıcıların yeni haksız kazanç yöntemi, Afrin'deki teröristlere ...
 
İzmir'de '155 nolu' dava: 32 dakika cinayeti!
İzmir'in Bornova ilçesinde polislikten emekli olduktan sonra lüks bir ...
Bir günlüğüne üniversiteli oldular!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Abla-Ağabey-Kardeşleri, bu kez Yaşar Üniversitesi'nde ...
FETÖ 15 Temmuz sonrası da soruları çalmış!
FETÖ, ÖSYM’nin kozmik birimi 'Sır Odası'nda çalışan kripto elemanı deşifre ...
 
Afrin'de 144 bölge kontrol altında!
TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana ...
'Yardımcı doçentlik' kadrosu resmen kaldırıldı
Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik ...
İş adamına oğlundan kanlı pusu!
Mersin’de iş adamı Mahmut Alaca, evinin önünde oğlu E.A.'nın silahlı saldırısı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri