POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
6 Nisan 2021 Salı - 08:50

Kalitesiz maskelere dikkat: 400 marka test edildi

Uzmanlar artan mutasyonlu virüs vakalarına karşı özellikle çift maske takılması konusunda uyarıda bulunurken, piyasadaki maskelerin hala yeterli standartta olmadığı belirtildi. Özellikle meltblown koruyucu olmayan ürünlere karşı harekete geçen yetkili kurumlar 400’ün üzerinde markaya ait maskeyi teste aldı. Çıkacak sonuca göre bu maskelerin büyük bölümü piyasadan toplatılacak.

Kalitesiz maskelere dikkat: 400 marka test edildi

Son dönemde dünyanın büyük bölümünde ve Türkiye’de günlük corona virüs vakaları artış gösteriyor. Aşı çalışmaları da bir taraftan hızla devam etse de bu dönemde kişisel korunma kritik önemde olmayı sürdürüyor. Mutasyonlu virüsden korunmak için çift maskenin şart olduğuna vurgu yapılıyor. Ancak satışa sunulan maskelerin hala kalitesi gerekli standartlara uygun değil. Piyasadaki üreticilere göre standartlara uygun üretim yapan firma oranı yüzde 10’u bile geçmiyor.

SIKI DENETİM

Bu standart dışı üretime karşı Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) harekete geçtiği belirtildi. Standart üretimde maskelerdeki koruyuculuk oranını yüzde 90’dan yüzde 98’e çıkaran meltblown malzemesinin kullanılmadığını tespit eden TİTCK Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu, bu tür ürünlere sıkı bir denetim getiriyor. Şimdiye kadar 400’ün üzerinde firmanın üretimi teste alındı çıkacak sonuca göre bugünden itibaren bu tür ürünlerin piyasadan toplatılması bekleniyor.

HERKES BU İŞE GİRDİ

Hürriyet gazetesinden Emre Eser'in haberine görüşlerine yer verilen Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, pandemi döneminde alakalı alakasız her sektörden yatırımcının maske işine girdiğini ve kalitenin ciddi oranda düştüğünü belirtti. Delikanlı, “Maskeye artan talep ilk dönemlerde üretim konusunda bazı sıkıntılar oluşturdu. Daha sonra çok sayıda kişi maske üretimi işine girdi. Ancak bu kalitesiz maskelerin piyasaya sürülmesi vatandaşlar için ciddi bir risk oluşturdu” dedi.

DENETİMDEN KAÇIYORLAR

Çok sayıda markaya ait maskenin büyük marketlerde ‘meltblown koruyucu’ etiketiyle satıldığını söyleyen Delikanlı, “Ancak bunların birçoğunun içini açıp baktığınızda bu katmanı göremiyoruz. Bu firmalar onay alma süreçlerinde de devleti kandırma yoluna gidiyor. Onay için TİTCK’ya gönderdikleri ürünlerde gerçekten meltblown kullanıyorlar ancak piyasaya sürdüklerinde farklı bir malzeme kullanıyorlar. Hatta çanta astarı bile kullanan olduğunu görüyoruz. Bu sahtekârlara bakanlığın dur diyecek olması sektör profesyonelleri açısından sevindirici gelişme. Sektör temsilcileri olarak biz bu denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz. Denetimler sıklaştırılsın ki aramızdaki çürük elmalar ayrılsın” diye konuştu.

TÜKETİCİ DE KONTROL ETMELİ

Vatandaşın yapması gerekenin güvenilir markaların ürünlerine yönelmek ve aldıkları ürünlerin içeriğini kontrol etmek olacağını ifade eden Erkin Delikanlı, şunları söyledi: “Vatandaş mutlak suretle kutu üzerinde yer alan barkod numarasından ÜTS aplikasyonu kamerasından ürünü okutup kaydı var mı diye kontrol etmeli gerekirse yine aynı aplikasyondan şikayet butonunu kullanarak içeriği başka olan malları şikayet etmeli.”

"KABUL EDİLEMEZ"

Erkin Delikanlı, “Salgının yayılım hızını düşürmek istiyorsak, kullandığımız maskelerin kaliteli ve koruyuculuk oranı en az yüzde 98 seviyelerinde olmalı. Bu da üç katlı olarak üretilen maskelerin ortasına meltblown tabakanın konulmasını zorunlu kılıyor. Birçok AB ülkesi toplu taşımada N95 maske kullanımını zorunlu hale getirmişken Türkiye’de koruyuculuğu düşük maskelerin kullanılıyor olması kabul edilemez. Koruyuculuğu yüksek bir maskede mutlaka meltblown malzeme bulunması gerekiyor. Bu katman, alt ve üstteki iki katmanla birlikte ağız ve burundan çıkacak parçacıkları süzebilir ve maskeye filtrasyon özelliği kazandırır” ifadelerini kullandı.

 
Sinovac araştırması: Bağışıklık için iki doz şart
 
AK Partili Sürekli'den Özkısırlar ailesine taziye ziyareti ve önemli mesajlar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de barışmak için buluşan iki aile silahla çatıştı: 2'si ağır 6 yaralı
Konak ilçesinde çocuk kavgasına aile büyüklerinin katılmasıyla çıkan gerginliğin ...
Oğlunu vuran çiftçi: Hatırlamıyorum!
Ödemiş ilçesinde oğlu Mustafa İşak'ı (38) pompalı tüfekle ağır yaralayan ...
'Montrö bildirisi' soruşturmasında son durum!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'montrö' bildirisinde imzası olan 10 emekli ...
 
Eskişehir'de vakalar 47 günde 12 kat arttı
Sağlık Bakanlığınca 14 Şubat'ta ilk kez paylaşılan 'illere göre haftalık ...
İzmir merkezli suç örgütü baskını: 32 şüpheli yakalandı
İzmir merkezli 2 ilde organize suç örgütüne yönelik operasyonda 32 şüpheli ...
43 ilin bağlantı noktasında trafik kilitlendi
43 ilin bağlantı noktası olan Kırıkkale'de memleketlerine giden vatandaşların ...
 
İzmir'de feci kaza: Aynı aileden 4 yaralı!
İzmir'in Bergama ilçesinde meydana gelen trafik kazasında aynı aileden 4 kişi yaralandı.
Balıkesir'de FETÖ'nün askeri yapılanmasına operasyon
Balıkesir'de, FETÖ'nün askeri mahrem yapılanmasına yönelik soruşturmada ...
Dikkat: İzmir'de sağanak günler!
İzmir'de yeni haftada yağış etkili olacak. Her gün yağış beklenirken, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri