POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti'de kurultay öncesi üst düzey istifa
İYİ Parti'de kurultay öncesi üst düzey istifa
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
İndirim pompaya yansıdı: İşte yeni motorin fiyatı
İndirim pompaya yansıdı: İşte yeni motorin fiyatı
İspanya Başbakanı Sanchez'den istifa sinyali!
İspanya Başbakanı Sanchez'den istifa sinyali!
7 Ekim 2020 Çarşamba - 11:08

Kapıya dayanan nefret: Apartmanda istemiyor, çocuklarıyla oynatmıyorlar!

Otizmli oğlu için mücadele veren Ayça’ya göre hayatı zorlaştıran toplumdaki negatif tutum ve davranışlar… Tıpkı komşuların, oğlunu apartmanda istememesi, çocuklarıyla oynatmaması gibi

Kapıya dayanan nefret: Apartmanda istemiyor, çocuklarıyla oynatmıyorlar!

Ayça Alemdar, 37 yaşında. 5 yaşındaki otizmli oğlu Bulut Kaan ile birlikte İzmir’de yaşıyor. Eşi, teşhis konulduktan sonra oğlunun otizmli olmasını kabullenemedi ve evi terk etti. O günden beri oğlunu topluma kazandırmak için tek başına mücadele veren Ayça’ya göre hayat zor değil. Hayatı zorlaştıran toplumda engellilere karşı negatif tutum ve davranışlar… Tıpkı, çıkardığı seslerden rahatsız oldukları gerekçesiyle oğlunu apartmanda istemeyen, çocuklarıyla oynatmayan komşuları gibi.

EŞİM EVİ TERK ETTİ
Oğluna otizm teşhisi konulduktan sonra yaşadıklarını anlatan Ayça Alemdar, “Önceleri tıbbi mümessil olarak çalışıyordum. Evlendim ve oğlum Bulut Kaan dünyaya geldi. 1,5 yaşındayken otizm teşhisi konuldu ve eşim evi terk etti. Tek başıma İstanbul’da yaşamam çok zordu. Annemlerin yanına, Uşak’a taşındım. Orada oğlum için eğitim imkanları çok kısıtlıydı. Geçen yıl Anadolu Otizm Vakfı’nı bulmamızla her şey yoluna girdi. Bir sene boyunca her hafta Uşak’tan İzmir’e gittim geldim. Sırf eğitim için... Ücretler çok yüksekti. Zor günler yaşadık, bazen aç kaldım ama dayandım. Sonunda evimizi İzmir’e taşımaya karar verdim. Liseyi çocuk gelişimi üzerine okumuştum. Stajımı da bir özel eğitim kurumunda yapmıştım. Yani otizmin ne olduğunu biliyordum ama başınıza gelince ne yapacağınızı bilemiyorsunuz” dedi.

HİÇBİR OKUL OĞLUMU İSTEMİYORDU
Oğlunun eğitim hakkı için yıllarca mücadele verdiğini söyleyen Alemdar, “Oğlumun eğitim hakkı için müdürlerle kavga ettim. Çünkü kimse oğlumu okulunda istemiyordu. Uşak’ta kalsaydık durumu daha ağır olabilirdi. Burada aldığı özel eğitimler çok faydalı oldu. Bisiklet sürmeye başladı, masa tenisi oynuyor. Bazen çok yorulduğum anlar oluyor elbette. Çünkü tek başıma otizmli bir çocuğa annelik yapıyorum. Onun için mücadeleden asla vazgeçmedim. Şu hayatta tek başımıza olsak da başaracağımıza inanıyorum. Maddi açıdan zorlanıyorum çünkü özel eğitim dersleri çok pahalı. Devletin otizmli çocuklara küçük yaşlardan itibaren ücretsiz yoğun eğitim vermesi gerekli. Artık bizlerin dayanacak gücü kalmadı” ifadelerini kullandı.

TOPLUM BİZİ YOK SAYIYOR
Toplumda engelli bireylere karşı negatif tutum ve davranışlara isyan eden Alemdar, şunları söyledi: “Evim, arabam vardı; hepsini satmak durumunda kaldım. Oğlumda doğuştan böbrek büyümesi ve kalbinde de delik var. Bir yandan da sağlık sorunlarıyla mücadele ediyoruz. Bu yolda yorulan, pes eden çok anne var. Vazgeçmek istemiyorum. Ama çoğu zaman maddiyat olarak yetemiyorum. Bazı günler sadece peynir ekmek yiyorum. Sırf özel eğitim ücretini ödeyebilmek için... Devletin verdiği bakım aylığı ile yaşanmıyor. Toplum da bizi yok sayıyor. Komşular sürekli kapımızı çalıp gürültüden şikayet ediyor. Bizi apartmanda istemiyorlar. Parkta da aynı şey oluyor. Anneler çocuklarını oğlumun yanına yaklaştırmıyor. Toplum bizi istemiyor, nefretle bakıyor. Bunlara dayanmak o kadar zor ki ama oğlum mücadele etmeyi seçtim.” (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Kemeraltı'ndaki tarihi alan sazlığa döndü!
 
Karşıyaka'da ikinci el pazarı kapılarını açıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemeraltı'ndaki tarihi alan sazlığa döndü!
Konak ilçesindeki tarihi Kemaraltı Çarşısı girişindeki yaklaşık bin 800 ...
Terör örgütüne kış operasyonları başladı
Bölücü terör örgütüne yönelik sonbahar- kış operasyonları 1 Ekim’de başladı. ...
Feci kaza: Meyve ve sebzeler yola saçıldı!
İzmir'in Bornova ilçesinde meyve ve sebze yüklü kamyonetin park halendeki ...
 
18 yıldır oğullarını arıyorlar
Karşıyaka ilçesinde 2002 yılında evinin önünde minibüse bindirilip kaçırıldığı ...
İzmir'de HES kodu kırmızı olduğu belirlenen 2 kişi yurtta karantinaya alındı
İzmir'in Buca ilçesinde trafik polislerinin yaptığı denetimlerde HES kodları ...
Bakan Selçuk'tan sınav açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, sınavların yüz yüze olacağını belirterek, ...
 
Otobüste 'sosyal mesafe' tartışması!
İzmir'de şehir içi yolcu otobüsünde yolculuk eden bir kişi, yanına oturan ...
Validen korkutan açıklama: Vakalar maalesef...
Bolu Valisi Ahmet Ümit, corona virüs bulaşının önlenmesi için aile ziyaretlerinin ...
Selçuk: İsteyen çocuğunu okula gönderecek
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yüz yüze eğitimin detaylarını paylaştı. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri