POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Arda Güler, Real Madrid'e zaferi getirdi!
Arda Güler, Real Madrid'e zaferi getirdi!
Galatasaray, Adana'dan 3 puanla dönüyor
Galatasaray, Adana'dan 3 puanla dönüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
3 Haziran 2020 Çarşamba - 09:39

Karaburun'da RES isyanı: Artık yeter!

İlçeye bağlı Yayla Köyü’nde 37 adet daha RES kurmak isteyen şirketin temyiz başvurusunun Danıştay tarafından kabul edilmesi ilçede tepkilerin odağına oturdu. Başkan Erdoğan, "Dağımız taşımız RES doldu. Bu kadar yeter diyoruz. İlçemize yeni santral kurulmasını istemiyoruz. Bu görüşümüzü kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duyuyoruz" dedi.

Karaburun da RES isyanı: Artık yeter!

İzmir’in Karaburun ilçesi, son yıllarda sayıları hızla artan Rüzgâr Enerji Santrallerinin (RES) adeta istilası altında. İzmir’in bin 550 Megavat RES kurulu gücü içinde Karaburun Yarımadası’nın payı 450 Megavata ulaşıyor. İlçeye bağlı Yayla Köyü’nde 50 türbinden oluşan 120 MW kapasiteli enerji santrali olan bir şirketin, 37 türbin daha ekleyerek kapasitesini 129 MW artırmasına ilişkin davada Danıştay 6’ıncı Dairesi ilçe halkını üzen bir karar verdi.

?Yatırımın ÇED raporunu iptal eden İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin kararını bozan Danıştay’ın kararını yorumlayan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçede RES’ler için tahsis edilen proje sahalarının toplamının, yarımada yüzölçümünün %71’ini kapsamasının hiçbir mantıklı izahı olamayacağını söyledi. 

YARGI İPTAL EDİYOR, BAKANLIKLAR YENİLİYOR
Adı geçen şirketle yapılan hukuk mücadelesinin beş yılı geride bıraktığını hatırlatan Erdoğan, “Bu davalarda ÇED Olumlu kararı iki kez, üretim lisansı ise bir kez iptal edilmesine rağmen, ilgili Bakanlıklar izinleri yeniledi. RES yatırımlarında yerel yönetimlerin ve bölge halkının süreçlerin daha fazla içinde olduğu bir model benimsenmeli. Bakanlıklar ihaleleri açıyor, tahsisleri yapıyor, lisansları ve ÇED Olumlu raporunu veriyor, olan buradaki vatandaşımıza oluyor. Mülkiyet hakkının hiçe sayan, yerel yönetimlerle ilişki kurma gereği bile duymayan yatırımcılar yurttaşlarımızı isyan noktasına getiriyor. Hani nerde kaldı milli irade? Bölge halkı, kendi tarlası üzerinde ya da yakınında fır fır dönen santraller hakkında bir görüş ifade etmeyecek mi? Bu mu demokrasi?” dedi. 

İZMİR’DEKİ HER 4 RES’TEN BİRİ KARABURUN’DA
Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına karşı olmadıklarını, ancak dar bir alana bu kadar yüksek sayıda santral inşa etmenin yanlış olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Bakanlıklar ve yatırımcı şirketler tarafından yapılan hataların vatandaşları yenilenebilir enerjiye düşmanlık noktasına getirdiğini vurguladı. Karaburun Kent Konseyi’nin öncülüğünde açılan davayı yakından izlediklerini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: 
Türkiye’de faaliyet gösteren her 5 rüzgar santralinden biri İzmir’de bulunuyor. İzmir’deki her 4 santalden biri ise Karaburun’da. İzmir’de ayrıca 261 Megavat RES’ın inşası devam ediyor. Ülkemizin hemen her ilinde ve her bölgesinde, yerleşim birimlerine uzak alanlarda, Hazine arazilerine bu santraller kurulabilir. Bunun için daha iyi ve geniş yayılımı olan rüzgâr ölçümlerinin yapılması gerekiyor. Santral yatırımcıları tüm izin ve lisans işlemlerinde, yerel yönetimler ve yöredeki sivil toplum örgütleri ile temas etmekten kaçınıyor. Biz Karaburun Belediyesi olarak RES’lerin proje sahalarının belirlenmesi süreçleri ve yatırım izinlerine hiçbir müdahalede bulunamıyoruz. ‘Proje inceleme’ ile binalara ‘yapı kullanma izni ve tetkiki’ dışında hiçbir etkimiz olamıyor. Yatırımcılar yerel yönetimler ve yöredeki vatandaş ile ile temas etmekten kaçınıyor. Dağımız taşımız RES doldu. Bu kadar yeter diyoruz. İlçemize yeni santral kurulmasını istemiyoruz. Bu görüşümüzü kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duyuyoruz.

 
Karşıyaka Nazım'ı türkülerle anacak
 
Gaziemir'de dezenfektasyon mesaisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova Bamyası’na coğrafi tescil
Bornova Belediyesi’nin ilçeye özgü tarım ürünlerini geleceğe taşıma çalışmaları ...
Güzelbahçe'de esnafa hijyen paketi
Güzelbahçe Belediyesi koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 Haziran tarihinden ...
İmzalar tamam: Konak'a bir kardeş daha!
Konak Belediyesi ve Honaz Belediyesi arasında imzalanan protokol ile iki ilçe kardeş şehir oldu.
 
Başkan Koştu'dan Bergama'nın projeleri için Ankara çıkarması!
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu Koronavirüs normalleşme sürecinin ...
İZSU sayaç okumalarına yeniden başladı
İZSU Genel Müdürlüğü koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz aylarda ...
İzmir Kent Konseyi’nden mülteci raporu
İzmir Kent Konseyi küresel salgın döneminde mülteci ve göçmenlerin durumuna ...
 
Karabağlar'da zabıta kadrosu güçlendirildi
Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, KPSS puanıyla belirlenen 41 aday ...
Sasalı Doğal Yaşam Parkı yeniden açılıyor
Koronavirüs önlemleri nedeniyle kapalı olan Sasalı Doğal Yaşam Parkı 4 ...
Kahraman Polis Sekin'in adını ölümsüzleştirecek feribot denize indi
Üç yıl önce İzmir Adliyesi’ne yönelik bombalı saldırıyı önlemeye çalışırken ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri